Kā smaržo mīlestība?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Knāķis

Mūsu reakcija uz smaržām ir emocionāla, ne velti svētkos pieņemts dāvināt ziedus. Te arī atbilde daudzu vīriešu neizpratnei par ziedu būtisko nozīmi. Ar ziediem mēs dodam patīkamu signālu otra cilvēka zemapziņai. Tāpat kā ar savu individuālo, neatkārtojamo smaržu.

«O, bet es aizvien spēju just viņas smaržu. Sieviete! Dievs ir bijis sasodīts ģēnijs. Mati… Esi kādreiz iegremdējis degunu matu cirtu mākonī un gribējis aizmigt uz mūžiem? Mmm. Kājas. Man vienalga, vai tās ir slaidas grieķu kolonnas vai antīka galdiņa izliektie balsti. Kas atrodas starp tām, tā ir brīvbiļete uz debesīm...» dziļi ievilkdams gaisu caur nāsīm, teica aklais ģenerālis Frenks Sleids filmā «Sievietes smarža».

Als Pačīno par šo lomu saņēma «Oskaru», ASV Kinoakadēmijas augstāko apbalvojumu. Arī jaunajam kolēģim Frenks ieteica meklēt sievieti pēc viņas dabīgās smaržas, jo tā varot atrast nekļūdīgi.

Cik svarīga mums šodien attiecībās ir otra cilvēka dabīgā smarža?

Zemapziņas signāli

Ja tuvojas svešs cilvēks, vispirms mēs savā zemapziņā noskaidrojam, vai viņš mums nerada draudus. Tātad ieslēdzas pirmais filtrs — draugs vai ienaidnieks. Ieraugot pretējā dzimuma pārstāvi, otrs zemapziņas signāls — šis cilvēks ir vai nav seksuāli pievilcīgs.

Katram mums kritēriji par seksuālo pievilcību ir citādi. Ja arī apziņā tie nav definēti, zemapziņā datu bāze vienalga glabājas, tāpēc mēs ātri varam konstatēt — jā, viņa vai viņš man patīk vai nepatīk. Sākumā pat īsti nezinot, kāpēc patīk vai nepatīk. Lai veidotos tuvāks kontakts, no daudziem atlases kritērijiem ļoti būtiska ir ķermeņa dabīgā smarža. Katram no mums tā ir citāda.

Gēni ir viens no faktoriem, kas veido cilvēka smaržu. Konkrētajā brīdī to var ietekmēt vēl citi faktori: ēdiens, tajā iejauktās garšvielas, alkohols, saslimšanas, emocionālais stāvoklis, fiziskā slodze (piemēram, smaga darba sviedri), apģērba īpašības (cilvēks ādas biksēs karstā dienā noteikti izdala citādu smaržu nekā cilvēks šortos), ādas trenētība (ādas īpašības iespaido regulāri pirts apmeklējumi) u. c.

Citreiz grūti saprast, kāpēc negribas ar kādu kontaktēties, jo ar prātu it kā viss šajā cilvēkā šķiet pieņemams un saprotams, bet kaut kas (tā bieži vien ir smarža) attur no tuvāka kontakta. Zemapziņa mums strādā testa režīmā un dod signālus apziņai, tāpēc ir svarīgi ieklausīties sevī un uzticēties intuīcijai.

Paldies par sadarbību raksta tapšanā ārstam seksologam Arturam Šulcam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu