Sprukta un Astašenko zelta sagaidīšana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šķiet, ka tikai retais tagadējās Latvijas izlases spēlētājs savos jaunības vai labākajos gados nav spēlējis kādā no Somijas hokeja līgām. No pārdesmit šajā valstī spēlējušajiem turpat divi desmiti spēlējuši Somijas augstākajā līgā, un četriem no viņiem izdevies pat izcīnīt kādu no godalgām. Trijiem no viņiem izdevies kļūt par Somijas čempioniem.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem par pirmo čempionu kļuva Vjačeslavs Fanduļs, bet sestdien zelta medaļnieku skaitlis tika noapaļots līdz trīs – par šīs valsts čempioniem kļuva Jānis Sprukts un Kaspars Astašenko.

Čempionus sagaida visa pilsēta

Fināla ceturto spēli, kas notika Pori, klātienē atnāca noskatīties vairāk nekā seši tūkstoši skatītāju. Par nožēlu «dūžu» (komandas nosaukums ir «Assat» jeb «Dūži») pilsētai, sestdienas vakarā svētki gāja secen, jo tie notika netālajā Hemēnlinnā – ceturtajā spēlē uzvaru ar 4:1 izcīnīja HPK, sērijā panākot 3:1, ar ko arī pietika čempionu titula iegūšanai. Un, kā jau ierasts, arī sezonas pēdējā spēlē savu roku zelta medaļu kaldināšanā pielika abi šajā komandā šosezon spēlējošie latvieši – Jānis Sprukts atzīmējās ar rezultatīvu piespēli, bet Kaspars Astašenko ar divām soda minūtēm.

Tūlīt pēc spēles komanda devās mājup, lai ap pusnakti nonāktu ekstāzē nonākušās Hemēnlinnas iedzīvotāju gaviļu apskāvienos – daudzi tūkstoši sveica hokejistus ar izcīnīto uzvaru. Tūlīt pēc svinībām komandai ar spēlētāju tuviniekiem notika kopīgas vakariņas, bet svinēšana pilsētā nebija rimusies vēl vakar.

Paredzams, ka jau otrdien vai, vēlākais, trešdien abiem Somijas čempioniem jāierodas uz Latvijas izlases treniņiem, un, kā vakar Neatkarīgo informēja izlases menedžeris Māris Baldonieks, izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs vēl neesot pārliecināts, vai abi dosies uz pārbaudes spēli Dānijā, kas notiks piektdien.

Slovēņiem tikai viena pārbaude

Pieticīgs un kluss ir Slovēnijas izlases, kas būs Latvijas izlases pretiniece pasaules čempionātā, gatavošanās plāns pasaules čempionātam. Latvijas izlase jau ir paspējusi aizvadīt trīs pārbaudes spēles, Somijas un Čehijas – pa divām, bet slovēņi gatavošanos pasaules čempionātam uzsāka tikai aizvadītajā svētdienā. Viņi līdz izbraukšanai uz Rīgu aizvadīs tikai vienu pārbaudes spēli – 2. maijā Jeseņicē ar ASV izlasi. Slovēnijas izlases galvenais treneris Františeks Vibornijs paplašinātajā kandidātu sarakstā ir iekļāvis 37 spēlētājus, bet 3. maijā ar līgumreisu uz Rīgu izlidos 25. Kandidātos ir iekļauti pieci vārtsargi, 14 aizsargi un 18 uzbrucēji, ieskaitot Zviedrijā spēlējošo Anži Kopitaru, Tomašu Razingeru (Čehijas Pardubice) un brāļus Marselu (Grācas 99ers) un Davidu (Jeseņices Acroni) Rodmanus. Katru dienu slovēņiem paredzēti divi treniņi, taču ne tik ilgstoši, kā praktizē Pjotrs Vorobjovs. Slovēņiem viena treniņa ilgums nav paredzēts vairāk par pusotrām stundām, kamēr Latvijas izlasei divu stundu treniņi jau ir kļuvuši par normu.

Latvijas hokejistu godalgas Somijas čempionātā
- Vjačeslavs Fanduļs 1995 TPS zelts
- Jānis Sprukts 2006 HPK zelts
- Kaspars Astašenko 2006 HPK zelts
- Vjačeslavs Fanduļs 1996 TPS sudrabs
- Kārlis Skrastiņš 1996 TPS sudrabs
- Kārlis Skrastiņš 1997 TPS sudrabs


Mūsējie Somijas čempionāta 2005/06. gada sezonā

Jānis Sprukts
regulārā sezona 35 18+10 +5 14
playoff 13 3+4 +5 14

Kaspars Astašenko
regulārā sezona 28 2+4 +5 112
playoff 12 0+1 +7 49

*spēles, vārti + piespēles, lietderības koeficients, soda minūtes

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu