Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.


Austrālijā ķenguru ir divas reizes vairāk nekā cilvēku.

Krievijā ir vairāk par diviem miljoniem ezeru.

Armijā neņem jaunos somus, ja viņiem tiek atklāta atkarība no interneta.

No 1900. līdz 1920. gadam virves vilkšana bija olimpiskais sporta veids.

Vienu kilometru dzelzceļa sliežu satur 1600 līdz 2000 gulšņu.

Maršs «Slāvietes atvadas» Tambovā ir apstiprināts par apgabala himnu.

1886. gadā kokakolas pamatsastāvdaļas un proporcijas bija trīs daļas kokas lapu — no šīm lapām tika iegūts arī kokaīns — un viena daļa tropu kolas koka riekstu.

Vislielākie ēdamie augļi ir maizes kokam. To garums ir no 20 līdz 90 centimetriem, bet diametrs — 20 centimetru. Augļu svars ir līdz 34 kilogramiem.

90 procentus no pasaules kino produkcijas līdz Pirmajam pasaules karam izlaida Francija.

Sievietes vidēji mirkšķina divas reizes biežāk nekā vīrieši.

Interesants bildināšanas veids pastāvēja Somijā: jauneklis savu nazi ielika izredzētās naža makstī; ja meitene to nevilka ārā, tika noliktas kāzas.

Stiprs dabisks ķēves piena kumiss var saturēt 4,5 grādus tīra spirta.

2001. gadā pēc Udmurtijas uzņēmuma «Ižstaļ» pasūtījuma tika izgatavota «Cara lielgabala» precīza kopija, kas kļuva par dāvanu Ukrainas pilsētai Doņeckai, kur tas tika uzstādīts mērijas priekšā.

Lācītis Vinnijs Pūks Polijā ir tik populārs, ka viņa vārdā Varšavā pat ir nosaukta iela.

30 reižu vairāk ūdens nekā visās pasaules upēs kopā plūst Golfa straumē; tās siltuma jauda ir ap 1,4 petavatu, kas atbilst vienam miljonam atomelektrostaciju saražotai jaudai.

Musulmaņi uzskata, ka pelikāns ir svētais putns — leģenda vēsta, ka tas savā kakla maisā pārnēsājis akmeņus svētnīcu būvēšanai Mekā.

65 procentos Krievijas teritorijas ir mūžīgais sasalums, kur augstāko augsnes slāņu temperatūra nekad nav augstāka par nulli grādu.

Dāvanas vērtība amerikāņu senatoram nedrīkst pārsniegt 50 ASV dolāru.

Uz zemeslodes ir nevis četri, bet pieci okeāni. 2000. gadā Starptautiskā hidrogrāfijas savienība no Atlantijas, Indijas un Klusā okeāna izdalīja Dienvidu okeānu apkārt Antarktīdai.

Visu Georgija Danelijas pēc 1973. gada uzņemto filmu titros epizodēs filmējušos aktieru sarakstā tiek minēts Renē Hobuā. Taču Renē Hobuā nekad nevienā filmā nav piedalījies. Vienkārši viņš ir labs cilvēks un liels režisora draugs.

Reiz Krievija varēja palikt bez tējas. 1638. gadā Krievijas sūtnis Vasilijs Starkovs saņēma no mongoļu valdnieka Altinhana dāvanu — četrus pudus sausu lapu — un tā apvainojās, ka bija gatavs ar aizvainotāju stāties uz kara takas. Tomēr kāds iemācīja viņam šīs lapas apliet ar verdošu ūdeni, un jau pēc desmit gadiem Maskavas tirgos parādījās desmit tējas šķirnes vienlaikus.

«Telepasts», «Gvardi», «Banka», «Bibliotēka», «Muzeju izlase» — tie ir futbola komandu nosaukumi, kas spēlē Vatikāna valsts čempionātā.

Sīknaudu un lielas naudaszīmes sievietes parasti nēsā vienuviet, bet vīriešiem parasti visas kabatas ir pilnas ar monētām.

19. gadsimta beigās spirtoto dzērienu lietošanas daudzuma sarakstā Krievija ieņēma tikai 11. vietu. Līderpozīcijas bija Francijai (trīs spaiņi degvīna gadā uz vienu iedzīvotāju), Itālijai (2,87 spaiņi) un Beļģijai (2,67 spaiņi).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu