Laima slimība sastopama arī dzīvniekiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nav nekāds noslēpums, ka šajā vasarā ērču aktivitāte ir ļoti augsta. Nereti, aizbraucot uz laukiem, var manīt, ka dzīvniekiem ķermenis ar ērcēm nosēts no vienas vietas. Vai dzīvniekiem tās nekādas komplikācijas nerada?

Kā stāsta Lēdmanes pagasta veterinārārste Aija Briņķe, dzīvniekiem ērces sastopamas daudz biežāk nekā cilvēkiem, jo viņi dzīvo tādos apstākļos. It īpaši – govis, kazas, aitas – dzīvnieki, kuri lielāko dzīves daļu pavada brīvā dabā. Taču ērču slimības dzīvniekiem ir maz pētītas. Dzīvniekiem sastopama Laima slimība, bet arī tā ir diezgan reta. Ērču encefalīts gan sastopams tikai cilvēkiem. Citas komplikācijas, piemēram, ja govij uz tesmeņa ir ērces, tās var inficēt gan cilvēku, kurš slauc govi, gan radīt dažādus iekaisumus dzīvniekam, ja ērces piesūkšanās vieta asiņo un iekļūst kādi mikroorganismi. Kā pastāstīja A.Briņķe, visvairāk no dzīvnieku ērcēm būtu jāuzmanās pašiem cilvēkiem. Piemēram, ja kazai būs piesūkusies ērce ar encefalīta infekciju, dzīvniekam, iespējams, nenotiks nekas, bet, ja cilvēks dzers šā dzīvnieka nevārītu pienu, viņš saslims.

Ogrē nav izplatīta

Latvijas mežos sastopamas divas ērču sugas: suņu ērce (visā Latvijas teritorijā, retāk valsts austrumdaļā) un taigas ērce (valsts austrumu rajonos). Abas ērču sugas var atšķirt, tikai ielūkojoties mikroskopā. Skaidrs, ka suņu ērces sastopamas ne tikai suņiem, bet arī cilvēkiem. Veterinārārste no Ogres – Zanda Roze - savā praksē lielākoties ārstē suņus un konsultē viņu saimniekus. Viņa atzīst, ka suņu saimnieki ir veduši savus mīluļus, lai izrautu piesūkušās ērces, taču ar to saistītas slimības Ogres rajonā nav novērotas. Dzīvniekiem ieteicams izņemt šīs ērces, jo tās var radīt nepatīkamas izjūtas. Arī šīs ērces ir jāizņem uzmanīgi, lietojot cimdus. Nevajadzētu ērci saspiest, jo, ja tā nerada encefalītu dzīvniekam, tā var inficēt mājdzīvnieka saimnieku.

Ērces bojā ādu

Kā teikts mājaslapā www.petnet.lv, ērces visbiežāk uzbrūk medību un ganu suņiem, kuri daudz pārvietojas brīvā dabā, taču pēdējos gados ērces tā aktivizējušās, ka arī lielajās pilsētās to ir daudz. Ērces nav vienai sugai raksturīgi parazīti – tās var parazitēt suņu, kaķu, putnu, cilvēku u.c. organismos. Ērces suņiem izsauc niezi, sāpes, nemieru. Tās pārnēsā arī dažādas infekcijas un parazitāras slimības. Ērču invāzijas profilaksei efektīvas ir ārstnieciskās kakla siksnas. Ektoparazītu darbības dēļ stipri cieš suņa āda un apmatojums, tādēļ vitamīnu preparātu lietošana palīdz ātri atjaunot apmatojumu.

Profilakses metožu daudz

Iespējama arī vakcinācija pret dzīvnieku Laima slimību, ja ir risks saslimt ar to – ļoti bieža uzturēšanās lauku apvidos un it īpaši tiem dzīvniekiem, kuri nav piesieti pie ķēdes un var brīvi pārvietoties.

Ērces dzīvniekiem var radīt arī tādas slimības kā borelioze un erlishioze, kas var būt ļoti bīstamas. Pret šīm slimībām efektīvs ir medicīniskais līdzeklis "ADVANTIX", ko lieto reizi mēnesī. Tas atbaida un nogalina ērces, pirms tās piesūkušās. Ērces, kuras ir atbaidītas un iet bojā bez piesūkšanās, nevar izplatīt slimības. Tas nozīmē dubultu aizsardzību pret šo bīstamo parazītu. Aizsargā abus - gan mājdzīvnieku, gan viņa saimnieku, jo, kontaktējoties ar suni, ērces var nokļūt uz cilvēka ādas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu