Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Sieviešu organismā ir mazāk ūdens — šķidruma daudzums daiļā dzimuma pārstāvēm nepārsniedz 50—60 procentus, tajā pašā laikā vīriešu organismā šķidrums sasniedz 60—70 procentus.

Litrs degvīna sver precīzi 953 gramus. 100 gramu šā cēlā dzēriena satur 253 kilokalorijas.

Ķīnā populārā zupa «bezdelīgu ligzdas» patiesībā tiek gatavota no svīru ligzdām.

Pēc piecu minūšu sarunas ar skaistu sievieti vīrieša siekalās strauji palielinās vīriešu hormona testosterona līmenis. Amerikāņu veiktie pētījumi uzrādīja: jo lielāku iespaidu vīrietis cenšas atstāt uz savu sarunu biedreni, jo vairāk palielinās šā hormona līmenis.

200 mililitru liela glāze lietusgāzes laikā piepildās ar ūdeni 20—35 minūšu laikā.

Riharda Zorges vectēvs bija Kārļa Marksa sekretārs.

Skudra ir aptuveni 348 reizes mazāka par cilvēku.

Sākotnēji geišu lomās uzstājās vīrieši — japāņu teātra kabuki aktieri un mūziķi.

Ķīniešu valodā lielās pandas nosaukums tiek tulkots kā «lācis–kaķis».

Savulaik Krievijā lielu popularitāti ieguva saulespuķu eļļa, jo to atļāva lietot pārtikā lielā gavēņa laikā. No tā arī radies tās otrs nosaukums — gavēņa eļļa.

Vislielākais ciems Krievijā ir Staņica Ordžonikidževskaja (Ingušija). Tajā dzīvo 62 tūkstoši cilvēku.

Vislielāko daudzumu majonēzes uz vienu iedzīvotāju lieto Jekaterinburgā — vairāk nekā jebkurā citā pasaules vietā. Šis fakts ir atspoguļots arī Ginesa rekordu grāmatā.

Žagošanās iemesls ir strauja diafragmas sašaurināšanās. Saspiestā skaņa, kas rodas žagu laikā, ir sekas tam, ka strauji aizveras balss sprauga. Neviens nezina, no kā sākas žagošanās, taču tā ir novērota arī bērniem, kuri vēl ir mātes vēderā.

Sterliņš ir sena angļu sudraba monēta. Mūsdienu Lielbritānijas naudas vienība sterliņu mārciņa sākotnēji bija tikai kā svara norma, kas apzīmēja, ka 240 sterliņiem ir jābūt vienādiem ar vienu mārciņu (409 grami).

Pagājušā gada augustā Kazaņā par godu pilsētas tūkstošgadei tika atklāts metropolitēns. Tas ir pirmais metropolitēns, kas atklāts tieši Krievijā; iepriekšējais metro tika atklāts 1991. gadā Jekaterinburgā, toreiz vēl PSRS.

Sers Īzaks Ņūtons, kas atklāja Zemes pievilkšanas spēka likumu, uzskatīja, ka 2060. gads ir visticamākais laiks, kad varētu pienākt pasaules gals un otrreiz ieradīsies Jēzus Kristus.

Apavu izmērus 1792. gadā izdomāja apavu meistars Džeimsons Smits.

Izmēģinot jaunas mīlas pozas, ik gadu 11 tūkstoši amerikāņu iegūst traumas.

No cilvēkiem, kuri prot kustināt ausis, tikai viena trešdaļa spēj kustināt tikai vienu ausi.

XVII gadsimtā termometros dzīvsudraba vietā izmantoja brendiju.

Agrāk, lai slimniekam izārstētu dzelteno kaiti, čehi ieteica negaidīti iespļaut viņam sejā.

Āfrikas valstī Beninā bungas izgatavo no porcelāna. Skaņa rodas, speciālās atverēs ievadot gaisu ar vēdekli.

XX gadsimta sākumā prezervatīvu rekomendēja izgatavot šādi: pie gaļas tirgotāja jānopērk pilnīgi svaigas teļa zarnas, tūdaļ tās rūpīgi jāiztīra un jāizmazgā, drošības dēļ jānodezinficē — diennakti jāpatur sublimāta šķidrumā —, pēc tam tās momentāni ir lietojamas.

Psihiatrijā sindroms, kura pazīmes ir laika un telpas sajūtu un sava ķermeņa un apkārtējās vides nobīdes, oficiāli tiek saukts «Alise brīnumzemē».

Pirmsrevolūcijas Krievijā augstāko valsts ordeni — Svētā Andreja ordeni — varēja iegūt tikai vienu reizi. Savukārt PSRS augstāko ordeni — Ļeņina ordeni — varēja iegūt bezgalīgi daudz reižu. Tā, piemēram, Semjons Budjonnijs ar to tika apbalvots septiņas reizes, bet maršals Žukovs — sešas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu