Skip to footer
Šodienas redaktors:
Helga Justīne Siksne
Iesūti ziņu!

Kāds katliņš tas labākais?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Katls un panna ir katrā mājsaimniecībā neiztrūkstošs elements. To piedāvājums veikalos ir arvien plašāks, bet materiālu izvēle svārstās no vecā labā čuguna līdz augstāko tehnoloģiju sakausējumiem. Par materiālu priekšrocībām stāsta Latvijas pavāru un konditoru biedrības pārstāve Ieva Viesture.

Pirms ķeraties pie virtuves trauku krājumu atjaunošanas, veiciet veco trauku revīziju.

Pirmkārt, atbrīvojieties no vecajiem emaljētajiem katliņiem, kuriem ilgajā lietošanas mūžā ir radušies defekti - nosistas maliņas, izdilusi emalja. Metāls zem emaljas sāk rūsēt, un ar to var piesūkties arī ēdiens. Jāatzīst gan, ka emaljētie katli tomēr ir ļoti ērti un labi lietojami, kamēr to pārklājums nav bojāts.

Otrkārt, izmetiet gadu desmitiem lietotos alumīnija katlus, pīles un bļodas, jo alumīnijs nav labākais materiāls, kurā glabāt pārtikas produktus. Saskarsmē ar skābu produktu (zupas, ķīseļi u.c.) tas oksidējas un maina ēdiena izskatu, produkts var sākt garšot pēc metāla . Toties alumīnija katlu pluss ir to vieglā kopšana, tāpēc tos katliņus, kas jums īpaši dārgi, var izmantot konservu burciņu sterilizēšanai.

Vispopulārākie un pieejamākie cenas ziņā ir nerūsējošā tērauda katli. To kvalitāte un arī cenas ir ļoti atšķirīgas. Ir lielveikali, kuros tērauda katliņi tiek pārdoti «uz svaru», bet tādi ātri deformējas. Galvenais, kas raksturo tērauda katla kvalitāti, ir tā dibens. Tam ir jābūt no vairākiem slāņiem – jo vairāk slāņu un katliņš ir smagāks, jo labāk sadalās temperatūra un samazinās piedegšanas iespēja.

Svarīgi, lai katla rokturis nesakarstu, tāpēc to labāk izvēlēties no plastmasas vai metāla, kurā ir iestrādāts nesakarstošs materiāls. Kvalitatīvs tērauda katls maksā, sākot ar 5-6 latiem par viena litra katliņu. Jāatzīst, ka tērauda panniņas gan cenas ziņā ir salīdzinoši dārgas, bet to lietošana nav sevišķi ērta, jo ēdiens viegli piedeg.

Teflons ir pēdējo gadu modes lieta – to reklamē televīzijā, un vai katram mājās ir kāda nepiedegošā teflona panna, kas tomēr nereti sevi diskreditē, jo tik un tā pierauj ēdienu. Pēc gada deformēta un saskrāpēta tā nokļūst mēslainē, bet saimniece dodas uz veikalu pirkt nākamo lēto panniņu.

Faktiski teflona pannām nav ne vainas, bet ir stingri jāievēro instrukcija – nedrīkst saskrāpēt pārklājumu un nedrīkst pārkarsēt (tagad veikalos nopērkamas teflona pannas ar sarkano punktu, kas signalizē, ka pannu ilgāk karsēt nedrīkst). Ar šo pārklājumu apstrādātiem traukiem ir visīsākais lietošanas termiņš. Toties teflona katliņos ir ērti vārīt pienu, olas, tie patiešām piedeg retāk.

Čuguna trauki ir mūžīgi – tos lietoja mūsu vecmāmiņas un labprāt turpinām izmantot arī mēs. Ēdiens čuguna podiņā iznāk sātīgs un aromātisks. Tomēr, lai sasniegtu labāko rezultātu, ar tiem ir jāprot apieties. Pretēji teflonam, čuguns ir kārtīgi jāuzkarsē. Sākumā var likties, ka uz čuguna pannas uzliktais gaļas gabals «piecep», bet pēc tam gaļa pati «atlec» no pannas. Kārtīgā čuguna pannā, kura lietošanas laikā kļuvusi melna kā nakts, pankūkas būs vienkārši lieliskas. Gatavojot čuguna traukos, ir jāstāv klāt, tos nevar uzkarsēt un atstāt uz stundu cepeškrāsnī. Čuguna trauki uzreiz pēc ēdiena gatavošanas ir jānomazgā un jāieziež ar eļļu. Tad tie nerūsēs un kalpos ilgi.

Augstāko tehnoloģiju sakausējums – titāna keramikas katli un pannas cenas ziņā ierindojas dārgāko trauku galā, toties, iegādājoties titānkeramikas pannu vai katlu, to droši varēs lietot gadiem ilgi, turklāt šis materiāls ļoti labi saglabā siltumu. Tas ir svarīgi elektrisko plīšu lietotājiem – uzkarsēt titānkeramikas trauku var uz 4. vai 5. ātruma, bet turpināt gatavošanu uz 2. un 3. ātruma. Interesanti, ka piens, kas vārīts katlos no šī materiāla, «nebēg». Tinātkeramikas katlos ēdiens nepiedeg, to var gatavot bez taukvielām un ar minimālu ūdens daudzumu. Var gatavot arī vienlaikus vairākus produktus – tie nesakrāsojas un nesajauc garšas. Cena – sākot no 30-40 latiem.

Pannas ar zelta granīta pārklājumu ir zelta vidusceļš tiem, kas negrib teflona pannu, bet nevar atļauties nopirkt titānkeramikas sakausējuma izstrādājumu. Vidēji tāda panna maksā ap 25 latiem un piedāvā gandrīz tādas pašas īpašības kā titāna panna. Ar laiku gan pārklājums nolietojas.

Ir arī rūdīta stikla un plastmasas trauki, kas ir piemēroti mikroviļņu krāsnīm. Rūdītos stikla traukus var likt arī uz keramiskajām plīts virsmām. Pirms pērkat šādus traukus virtuvei, pārliecinieties, ka tie domāti pārtikas uzglabāšanai (īpaši tas attiecas uz plastmasas kārbiņām).

Ikdienas gatavošanu ērtāku un aizraujošāku padara arī dažādi uzlabotie katli – ātrvārāmais katls, kur ēdienu var pagatavot uz pusi īsākā laikā. Ir katli – stīmeri, kur ēdienu gatavo uz tvaika un pat vairākos stāvos. Iznāk gan veselīgi, gan ekonomiski, gan sātīgi, jo mazāk iet bojā vērtīgo vielu.

Komentāri
Nepalaid garām
Uz augšu