Valsts augstskolas vēl nav gatavas uzņemt Baltkrievijas studentus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielākā daļa valsts augstskolu nav vēl gatavas atsaukties ārlietu ministra Arta Pabrika aicinājumam uzņemt Baltkrievijas studentus. Problēmas šo studentu uzņemšanā mācību iestādes saskata Augstskolu likumā noteiktajā kārtībā, ka valsts augstskolās, izņemot īpašus gadījumus, studiju programmām jābūt latviešu valodā. Turklāt jaunu programmu izveide un pielāgošana tās baltkrievu studentiem būtu dārga.

Ventspils augstskolas prorektore Māra Leitāne atzina, ka šobrīd augstskola uzņemt baltkrievu studentus nav gatava. «Ja tiek mainīts Augstskolu likums, kurā noteikts, ka studijām valsts augstskolās jānotiek latviešu valodā, tad mēs varētu domāt par šo studentu uzņemšanu,» sacīja Leitāne. Jaunas programmas izveide angļu vai krievu valodā ir saistīta ar papildus izmaksām, tādēļ prorektore izteica šaubas, vai šī ideja ir realizējama.

Arī Vidzemes augstskola šobrīd nav gatava uzņemt baltkrievu studentus valodas normu dēļ, bet tuvākajā nākotnē augstskola labprāt iesaistītos palīdzības sniegšanā Batkrievijas studentiem. «Ja likums mums to atļaus, esam gatavi, jo jebkuras starptautiskās attiecības ir svarīgas mūsu profesoru un studentu izaugsmei,» sacīja augstskolas Komunikācijas nodaļas vadītāja Liene Paegle.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitāte ir gatava uzņemt studentus tādā pašā kārtībā kā jebkuru citu ārvalstu studentu. Arī Banku augstskola (BA) ir gatava uzņemt studentus, bet tikai gadījumā, ja tam ir finansējums, sacīja BA starptautisko sakaru direktors Modris Ozoliņš. «Šīs nav mazas summas, kuras vajadzētu piesaistīt, lai mēs spētu nodrošināt studijas baltkrievu studentiem mūsu augstskolā, un es neesmu pārliecināts, vai tik lielas summas ir iespējams piesaistīt ilgtermiņa,» sacīja Ozoliņš. «Varbūt ka ar šo lēmumu mēs izdarīsim baltkrievu studentiem lāča pakalpojumu, jo uzņemot viņus šeit, valsts viņiem var liegt atgriešanos iespēju mājās,» sacīja Rīgas Ekonomikas augstskolas prorektore Diāna Pauna.

Uzņemt baltkrievu studentus Rīgas Ekonomikas augstskola šobrīd nav gatava. Lai to darītu, ir nepieciešams finansējums, turklāt studentiem būtu jāiztur iestājeksāmeni. Savukārt uzņemt baltkrievu studentus, ja veiktu atbilstošus grozījumus Augstkolu likumā, būtu gatava Latvijas Universitāte, Daugavpils universitāte, kā arī Rīgas Tehniskā universitāte.

Arī Latvijas Rektoru padome idejiski atbalsta Pabrika iniciatīvu par solidarizēšanos ar Baltkrievijas studentiem, bet šobrīd to uzskata par neiespējamu valodas likuma dēļ, iepriekš sacīja rektoru padomes ģenerālsekretārs profesors Andrejs Rauhvargers.

Pabriks nosūtījis Latvijas augstskolām vēstuli ar lūgumu izvērtēt iespēju uzņemt studentus no Baltkrievijas, kuriem savā valstī mācības tiek liegtas politiskās pārliecības dēļ. Pabriks šādu lēmumu pieņēmis, jo Baltkrievijā pēc 19.martā notikušajām prezidenta vēlēšanām pastāvīgi īstenoti represīvi pasākumi pret opozīciju, tajā skaitā pret Baltkrievijas studējošo jaunatni. Represiju dēļ vairāki studenti jau ir izslēgti no augstskolām, savukārt citiem tiek draudēts ar izslēgšanu, ja viņi nepārstās piedalīties opozīcijas rīkotajos pasākumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu