Latvijā drošības nolūkos pērn noņemts tūkstoš baltā stārķa ligzdu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Pērn Latvijā drošības nolūkos noņemts tūkstoš baltā stārķa ligzdu, kas ir vairāk nekā iepriekšējos gados, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP), kura izsniedz atļaujas uzņēmumiem un privātpersonām ligzdu noņemšanai.

Šogad ligzdas atļauts noņemt «Sadales tīkliem», «Augstsprieguma tīkliem» un vienai privātpersonai. Par noņemto ligzdu skaitu būs zināms šā gada beigās.

Pērn visā Latvijā tika noņemtas 948 balto stārķu ligzdu, no kurām astoņas noņemtas ligzdošanas laikā. Salīdzinot ar diviem iepriekšējiem gadiem,

pērn būtiski pieauga noņemto ligzdu skaits,

jo 2014.gadā tika noņemtas 640 ligzdu, bet vēl gadu iepriekš - 655 ligzdas.

Balto stārķu ligzdas drīkst nojaukt tikai ar DAP atļauju.

Pārvalde izsniedz atļauju gadījumos, ja stārķu ligzdas rada apdraudējumu,

piemēram, elektroenerģijas traucējumus, apdraud māju ugunsdrošību vai cilvēku veselību un dzīvību.

Latvijā ligzdo apmēram 4% no pasaules balto stārķu populācijas

– kopējais šo putnu skaits Latvijā ir vairāk nekā 10 tūkstoši. Balto stārķu ligzdu izvietojuma blīvums Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā — līdz pat 65 ligzdām uz katriem 100 kvadrātkilometriem lauksaimniecības zemju.

Agrāk gandrīz visas šo putnu mītnes atradās kokos, kur to pamatus parasti bija būvējis cilvēks, piemēram, izvietojot ratu riteņus.

Mūsdienās stārķi izvēlas ligzdas būvēt uz skursteņiem, ūdenstorņiem un telefona un elektrolīniju stabiem,

kur ir vairāk nekā 70% ligzdu, norāda pārvalde.

Baltais stārķis ir Eiropā un Latvijā aizsargājama suga.

Latvijā tas ierodas marta beigās, aprīļa sākumā un aizlido uz Āfriku pārziemot augusta beigās, septembra sākumā. Maksimālais zināmais balto stārķu dzīves ilgums savvaļā ir ap 20 gadu. Daļa stārķu iet bojā cilvēku darbības ietekmē – nositas elektrības vados, tiek nošauti, galvenokārt stārķu ziemošanas vietās Āfrikā, vai saindējas ar lauksaimniecībā lietotajām ķimikālijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu