Meksikas līcis mirst (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējams, ka šovasar tiks uzstādīts kāds bēdīgs rekords, mirušajai zonai Meksikas līča ziemeļos izplešoties 22 100 kvadrātkilometru lielā teritorijā.

Par to brīdinājuši Luiziānas universitātes speciālisti, pavēstot, ka precīzāka informācija par jūras platību, kur faktiski nespēj pastāvēt dzīvība, tiks saņemta vasaras nogalē.

Mirusī zona, kurā dominē aļģes un ūdenī ir ļoti maz skābekļa, katru pavasari veidojas Teksasas un Luiziānas štatu piekrastē. No Misisipi un Ačafalajas upju sistēmām līcī ieplūst ar slāpekli un fosforu bagāti ūdeņi, kas stimulē aļģu augšanu. Aļģes trūdēšanas laikā patērē ievērojamu daudzumu skābekļa, okeāna ūdeņu apakšējos slāņos tā kļūst katastrofāli maz, un jūras radības – zivis, krabji, moluski – steidz pamest vietu, kur viņu eksistence ir apdraudēta, raksta Reuters.

Mirusī zona sāk veidoties pavasarī, kad okeānā ieplūst nokusušo sniegu ūdeņi, bet kulmināciju sasniedz jūlija nogalē vai augusta sākumā. Gados, kad ir liela tropisko viesuļvētru aktivitāte, tās sakuļ Meksikas līča ūdeņus, kas noved pie mirušās zonas samazināšanās. Kaut gan ASV Nacionālais viesuļvētru centrs šajā sezonā prognozēja vairākas spēcīgas vētras, šī prognoze pagaidām nav piepildījusies un mirusī zona turpina augt.

Zinātnieki uzskata, ka vienīgais veids, kā ierobežot tās izplatību, ir pārtraukt dažādu ķimikāliju izmantošanu lauksaimniecībā un kārtīgāk attīrīt notekūdeņus, kuri Misisipi un citās upēs nokļūst no lielajām pilsētām un rūpniecības uzņēmumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu