Totalitārisma centrs noliedz Lemberga sadarbību ar VDK

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ir saņēmis Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) atzinumu, kurā noliegts, ka viņš būtu sadarbojies ar LPSR Valsts drošības komiteju (VDK), portālu «Apollo» informēja Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļas v.i. Inga Aulmane.

Kā zināms, interneta portālā kompromat.lv tika ievietoti dokumenti, no kuriem it kā varot secināt, ka Aivars Lembergs ir sadarbojies ar VDK. Pēc iepazīšanās ar kompromat.lv redzamajiem dokumentiem TSDC atzīst, ka tos nav sagatavojusi LPSR VDK.

Portālā kompromat.lv redzama ar roku aizpildīta krieviski rakstīta it kā Aivara Lemberga aģenta kartiņa, kurā minēts aģenta segvārds «Pēteris» un savervēšanas datumu - 14.02.73., TSDC atzīst, ka «Pārbaudot aģentūras reģistrācijas uzskaites žurnāla ierakstus par 1972.-1973.gadu tika konstatēts, ka no 1972.gada decembra līdz 1973.gada maijam LPSR VDK 5.daļā nav savervēti un reģistrēti aģenti ar segvārdu «Pēteris».»

Tajā pat kompromat.lv skatāmajā kartiņā norādīta vervējamā nodarbošanās «LVU students» un minēta dzīvesvietas adrese «studentu kopmītnes.» TSDC norāda, ka «aģentu uzskaites kartiņās parasti tika norādīta pilna dzīvesvietas adrese, nevis «LVU kopmītnes», jo LVU kopmītnes bija izvietotas vairākās adresēs.

TSDC norāda, ka pozīcijā par aģenta izglītību norādīts «sākotnējā augstākā», bet agrāk šāds formulējums nav sastapts. Parasti izglītības norādīšanai izmantoja šādu skalu: pamatskolas, vidējā, nepabeigta augstākā, augstākā.

TSDC uzsver, ka Staņislavs Zukulis 1973.gadā gan ir bijis 5.daļas priekšnieks, taču viņa paraksta paraugi vizuāli ļoti krasi atšķiras no it kā Zukuļa paraksta izpildījumā uz kompromat.lv publicētās aģenta PĒTERIS kartiņas.

Tāpat TSDC uzsver, ka kartiņas otrās puses daļā «Atzīmes» nekad pēc 20.gadsimta 50.gadiem nav ticis uzrādīts operatīvais darbinieks, kurš vadījis aģentu, kā tas redzams kompromat.lv ievietotajā kartiņā, jo šajā sadaļā parasti uzrādīta tikai VDK struktūrvienība, kurā iekļauts aģents.

TSDC tāpat noliedz, ka oriģināls varētu būt cits kompromat.lv redzamais dokuments - 16.05.1990 it kā izsniegta izziņa par to, ka Aivars Lembergs esot PSRS VDK rezerves virsnieku uzskaitē. TSDC raksta, ka «aptaujājot vairākus bijušās LPSR VDK darbiniekus, visi apgalvo, ka šāda rakstura izziņas VDK nekad neizsniedza fiziskām personām uz rokas. Nepieciešamās ziņas vienmēr (TSDC pasvītrojums) tika pārsūtītas pa slepenās lietvedības kanāliem...»

TSDC par maz ticamu atzīst arī faktu, ka pēc 4.maija deklarācijas pieņemšanas (A.Lembergs kā LR Augstākās padomes deputāts balsojis par neatkarības deklarāciju) LR Augstākā padome no A.Lemberga pieprasītu izziņu par to, ka viņš atrodas PSRS VDK rezerves virsnieku uzskaitē un līdz ar to nepakļaujas PSRS Bruņoto spēku rezerves virsnieku uzskaitei.

TSDC līdzīgi kā gadījumā ar iepriekšējo dokumentu nekonstatē vizuālu sakritību ar tā parakstītāja LPSR VDK priekšsēdētāja Edmunda Johansona parakstu paraugiem.

Tāpat TSDC uzsver, ka dokumentā izmantotais LPSR VDK zīmogs «saimnieciskajiem un naudas» dokumentiem līdz 1991.gada 24.augustam tika izmantots tikai (TSDC pasvītrojums) VDK finansu un saimniecības daļās, savukārt lietvedībā tika izmantoti dažādu VDK daļu speciāli zīmogi. TSDC norāda, ka sakarā ar to, ka pēc LPSR VDK darbības apturēšanas 24.augustā visi LPSR VDK zīmogi, izņemot dokumentā redzamo zīmogu tika iznīcināti. Savukārt šis zīmogs tika izmantots līdz Krievijas Federācijas karaspēka izvešanai 1994.gadā. TSDC līdz ar tos secina, ka kompromat.lv redzamā izziņa sastādīta pēc 1991.gada 24.augusta, nevis 1990.gadā, kā tur norādīts.

Atbildot uz Aivara Lemberga iesniegumu, TSDC konstatē «No augstākminētā izriet, ka Jūsu vēstulei pievienotie (kopijas no kompromat.lv - A.L.) dokumenti nav oriģināli LPSR VDK dokumenti, tos nav sastādījusi LPSR Valsts drošības komiteja».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu