Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Dabas muzejs

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Karalis Ludviķis XIX valdīja pār Franciju kopumā 15 minūtes.

Ja 111111111 sareizina ar 111111111, tad rezultātā sanāk 12345678987654321.

Tikai viens cilvēks no diviem miljardiem dzīvo ilgāk par 116 gadiem.

Vismazākā laika mērvienība ir joktosekunde. Bet katru parasto sekundi viens procents Zemes iedzīvotāju ir līdz bezsamaņai piedzērušies.

Franču rakstnieks Onorē de Balzaks neķērās pie darba, ja nebija izdzēris no piecām līdz septiņām tasītēm kafijas. Ir izskaitļots, ka savas dzīves laikā viņš ir izdzēris aptuveni 50 tūkstošus tasīšu kafijas.

Bērni piedzimst bez ceļu bļodiņām. Tās izveidojas divu līdz sešu gadu vecumā.

Filmas «Oņegins» Holivudas versijā ir epizode, kur Tatjana Larina ir nolēmusi pastaigāties savā vārda dienā — 25. janvārī. Taču ielās nezin kāpēc nav sniega. Visi, ieskaitot Tatjanu, dejo valsi «Mandžurijas virsotnēs», kas tika sacerēts 1904./1905. gada Krievijas—Japānas kara laikā.

Pasaulē īsāko testamentu atstāja Vācijas pilsētas Langenes iedzīvotājs Karls Teišems. Tajā bija tikai divi vārdi: «Visu sievai». Pasaulē īsāko kronēšanas runu sacīja Anglijas karaliene Viktorija: «Es būšu laba.«

12 velosipēdus, septiņus veikala ratus, kases aparātu, nedegošu seifu, divas gultas, veļas mazgājamo mašīnu, televizoru, personālo datoru un četrvietīgu lidmašīnu, kas svēra vairāk par tonnu, 25 gadu laikā ir apēdis francūzis Mišels Dolito. Tiesa gan, viņš negrauza metālu un citus ingredientus to dabiskajā izmērā, bet gan sasmalcinātus.

Pasaules okeāna dziļākā vieta ir Mariannas ieplaka, kas atrodas 11,03 kilometrus no Japānas. Ja pār kuģa bortu pārsviež smagu akmeni, tas līdz okeāna dibenam nokļūst pēc stundas.

Francijas sūtnis hercogs Rišeljē (slavenā kardināla pēctecis), lai parādītu, cik viņš ir bagāts, «piebārstīja» Vīni ar sudraba pakaviem, ko kalēji speciāli slikti pienagloja zirgu nagiem.

Visvērienīgākās plastmasas pīļu sacīkstes notika 1997. gadā Lielbritānijas upes Eivonas kilometru garā posmā. 100 tūkstoši plastmasas pīļu devās vienlaikus lejup pa upi. Organizatori pirms tam viņas iekrāva konteinerā, kas tika atvērts pēc lielgabala šāviena. Uzvarēja pīlēns ar numuru 24359, kas distanci veica divās stundās un 15 minūtēs un kura īpašnieks bija Kriss Grīns. Vairāk nekā puse pīlēnu tika iegādāti par vienu dolāru un 64 centiem gabalā, kas pasākumam labdarības fondā upju aizsardzībai ļāva savākt 82 tūkstošus dolāru.

Pirmajā olimpiādē pastāvēja vesels lērums šodien jau aizmirstu sacīkšu. Piemēram, spēles ar bumbu, kas daļēji atgādināja laptu, tenisu un kroketu. Tagad diezin vai kāds spēs atcerēties, kā tās jāspēlē. Bija arī jūrnieku peldējumi un rāpšanās pa virvi. Prestižas skaitījās sacensības, kurās paukojās ar nūjām. Turklāt peldēšana pirmo sacīkšu programmā netika iekļauta, jo tā tolaik skaitījās kā izklaide, nevis sports.

Pasaulē tiek atklāta tikai viena no septiņām zādzībām.

Odus īpaši pievilina to cilvēku smarža, kas tikko ēduši banānus.

Pastāv uzskats, ka Krievijā vīrieši sit savas sievas. Taču statistika liecina, ka ik mēnesi Francijā no dzīvesbiedru piekaušanas vidēji nomirst sešas sievietes.

Āfrikas valstī Ganā ikviens vīrietis var stāties intīmos sakaros ar meiteni, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Taču tas var notikt tikai tādā gadījumā, ja viņam ir 50 ASV dolāru, aita un trīs pudeles džina. Tieši tāds ir sods, kas jāsamaksā vīrietim meitenes grūtniecības iestāšanās gadījumā.

Ģimenes skandāla laikā laulātie, kas dzīvo Austrālijas pilsētā Melburnā, var vērsties speciālā psiholoģiskās izlādēšanās dienestā. Tā vietā, lai niknumā sistu traukus, vīrs vai sieva var piezvanīt uz noteiktu tālruņa numuru, un tiem vada otrā galā tiks sniegta psiholoģiskā palīdzība. Klausulē būs dzirdama šausmīga lamuvārdu plūsma, kas skandālistus momentāni atvēsinās.

Amerikas štatā Ilinoisā ir uzlikts piemineklis bezdelīgām. Pirms tur parādījās šie putni, iedzīvotājus dzīvus «apēda» kukaiņi. Parasta bezdelīga dienā var apēst ap tūkstoš odu.

Dzēriena glāzes cilvēki saskandināja arī tālā senatnē. Pastāvēja uzskats, ka tādā veidā tiek atbaidīti ļaunie spēki.

70. gados Amerikas Savienotajās Valstīs tika apspriests jautājums par seksa nodokli. Bija iecerēts, ka tā takse būs divi dolāri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu