Ak, šie nejaukie matiņi!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Patīkama ir gluda āda, taču, lai to panāktu, tam nepieciešams atvēlēt ne mazumu pūļu, laika un pacietības. Pagaidām vēl nav radīti tādi līdzekļi un paņēmieni, lai pilnībā izskaustu matiņu augšanu tajās vietās, kur tie nemaz nav vēlami vai ir pārlieku biezi.

Katrai sievietei un noteikti arī vīriešiem ir savs veids, kā ar tiem cīnīties, īpaši tagad, kad sākusies vasara. Ir vairāku tipu mati. «Es tos nedalu anatomiski. Ir gaiši matiņi, kas viegli pakļaujas, tumšāki mati, kuriem ir dziļāka sakne nekā parastajiem, un ļoti tumši mati gaišas ādas īpašniekiem. Ar tiem ir visgrūtāk cīnīties,» stāsta salona «Ilze» kosmētiķe Sandra Ieviņa.

Viens no variantiem, kā cīnīties ar matiņiem, ir vaksācija. Tas ir klasisks paņēmiens. Ir vairāku veidu vasks, taču jebkuru noklāj matiņu augšanas virzienā, bet, izmantojot speciālu papīru, norauj pretēji to augšanas virzienam. Jāņem vērā, kāda ir klienta āda. Vispirms āda jānotīra ar dezinficējošu līdzekli, un tad var konstatēt, kāda tā ir. «Man vislabāk patīk strādāt ar tā saukto kasešu vasku. Tas domāts tām ķermeņa daļām, kurās ir vairāk muskuļu un kuras nav tik jutīgas. Ir arī cietais un karstais vasks. Speciāls vasks domāts bikini zonai,» atklāj speciāliste. Kājām vaksācijas process prasa 30 minūtes, rokām — 15–20 minūtes, padusēm — līdz 15 minūtēm, bet bikini zonai — aptuveni pusstundu. Kājām un rokām izmanto arī lāzerepilāciju un fotoepilāciju. Pirms vaksācijas uzklāj speciālu želeju, kas veic anestezēšanas funkciju. Pēc procedūras vaska atlikumu notīra ar eļļu. Svarīgi ir uzklāt nomierinošus līdzekļus, kas aizkavē matu augšanu. Kājām, piemēram, ir speciāli losjoni, kas atsvaidzina, mīkstina un nomierina ādu.

Jāizvēlas savs veids

«Klienti man ir jautājuši, vai vaksāciju var izmantot arī uzacīm. Es to nedaru. Ja vaksācija regulāri jāveic reizi trijās vai četrās nedēļās, šādā gadījumā maigā āda ap acīm izstaipās, tāpēc neiesaku tādā veidā veikt uzacu korekciju. Tas tomēr jādara ar pinceti,» uzskata kosmētiķe. Virslūpas un pazodes matiņu likvidācijai speciāliste iesaka ne tikai vaksāciju, bet arī lāzerepilāciju. «Manas klientes ir izmēģinājušas lāzerepilāciju. Protams, pēc tās matiņi aug tievāki un retāki, arī vaksāciju pēc tam ir vieglāk veikt,» apgalvo S. Ieviņa.

Viņa uzskata, ka katram jāizvēlas sev piemērotākā metode. Ja pēc vaksācijas ir ļoti jutīga āda, tā iekaist, varbūt jāizvēlas cita metode — epilācija. To divu triju stundu laikā var izdarīt pats mājās. «Taču matiņi ātri — pēc divām trim nedēļām — ir atauguši, pašam ir grūti piekļūt visām zonām,» bilst Sandra. Pēc skūšanas, kas ir vienkāršākā un ātrākā, taču nav efektīva metode, matiņi aug biezāki. Tie jāskuj reizi trijās dienās. «Pats mīļākais veids, kā es saku, no higiēniskā viedokļa ir vaksācija ar vasku. Mēnesi problēmu nav. Vasaras sezonā, protams, prasības pēc gludas ādas ir daudz izteiktākas, lai gan tas, protams, ir gaumes jautājums.»

Vajag cīnīties regulāri

Tirdzniecības vietās joprojām ir nopērkami speciāli epilācijas krēmi, ar ko balina matiņus. Tā ir viena no senākajām metodēm. «Tā ir izeja, ja nevar izmantot vaksāciju un epilāciju. Ja āda to pacieš un nav jutīga, tā var darīt. Tas ir piemērots ļoti cietiem matiņiem,» apgalvo Sandra. Katrā ziņā, ja ar matiņiem cīnās regulāri, var iegūt rezultātu. Matiņu augšanas palēnināšanai ir nopērkami speciāli krēmi, pieniņi, losjoni un želejas. Ja tos lieto, tie paildzina gludās ādas efektu. Lai nodrošinātu vēlamo rezultātu, tie jālieto regulāri — vairākas reizes dienā. «Ja to dara tikai uz sezonu, matiņi ir stipri, tie ataug, un klientam procedūra ir sāpīga. Nevajadzētu mainīt veidus — vienu nedēļu skūt matiņus, bet nākamajā veikt vaksāciju. Tad tā noteikti būs sāpīgāka procedūra, jo matiņi ataug citādi.»

Vīrieši retāk apmeklē

Kosmētiķe ievērojusi, ka visvairāk klienti izvēlas kāju, tad seko kāju un padušu, bet trešajā vietā — bikini un kāju apstrāde pret nevēlamu matiņu augšanu. Aktuāla ir arī matiņu likvidācija virs lūpām un uz zoda. Matiņu noņemšana bikini zonā ir intīms process. Tad svarīgi, lai klients uzticas kosmetologam.

Roku vaksāciju viņa iesaka veikt tikai sezonā, protams, ja matiņi nav tumši. Vīrieši galvenokārt ir iecienījuši padušu vaksāciju. «To dara tie vīrieši, kas rūpējas par sevi. Rēķinot uz desmit sievietēm, klienti ir viens vai divi vīrieši. Vīriešiem matiņi ir cietāki, viņi retāk atceras, ka jāatnāk pie speciālista, tāpēc izaudzē garākus matiņus, un procedūra ir sāpīgāka,» stāsta Sandra.

Ir vīrieši, kam ir spēcīgs apmatojums uz krūtīm, taču tā un arī kāju vaksācija stiprajam dzimumam nav aktuāla.

Veidi un to efekts

  • Skūšana — 2 dienas.
  • Matiņu noņemšana ar epilatoru — 2–3 nedēļas.
  • Matiņu ķīmiskā apstrāde ar depilācijas krēmu vai putām — 5–6 dienas.
  • Vaksācija — 3–4 nedēļas.
  • Elektroepilācija — iespējams, ka matiņi vispār neaug.
  • Fotoepilācijas kurss — vairāki gadi.
  • Lāzerepilācijas kurss — vairāki gadi.

Metodes

Sejai — maigai un jutīgai ķermeņa zonai piemērotākās metodes: vaksācija, elektroepilācija, fotoepilācija, lāzerepilācija, balināšana un izraustīšana ar pinceti.

Padusēm — samērā jutīgai zonai pašam atbrīvošanos no matiņiem sarežģī zonas neparocīgais izvietojums. Piemērotākās metodes: skūšana, matiņu noņemšana ar depilācijas krēmu vai putām, vaksācija, fotoepilācija, lāzerepilācija.

Rokām un kājām — ērtāk izmantot vaksāciju, matiņu noņemšanu ar depilācijas krēmu vai putām, arī skūšanu vai epilatoru.

Bikini zonai — jutīgai ķermeņa zonai ar izteiktu apmatojumu piemēroti speciāli šim nolūkam paredzēti depilācijas krēmi vai putas. Sāpīgāka, bet iedarbīgāka ir vaksācija. Efektīvas metodes ir lāzerepilācija un mazāk sāpīgā fotoepilācija.

Kosmētiķes Sandras Ieviņas ieteikumi

  • Pirms epilācijas jādezinficē vieta un pēc tās jāieeļļo. Tas ir ļoti svarīgi.
  • Pirmajā vakarā pēc vaksācijas, ejot dušā, ādu nevajag berzt, bet tikai noskaloties ar ūdeni.
  • Trīs dienas pēc bikini procedūras nav ieteicams apmeklēt baseinu un pirti.
  • Mājas apstākļos cīnīties pret matiņu augšanu var vairākos veidos: skūšana; uzklāt vaska plāksnītes; ar epilatoru; ar depilācijas krēmu. Populārākais no krēmiem ir «Veet».
  • Vasarā jālieto ķermeņa pieniņš vai krēms, ja ir sausāka āda.
  • Labāk iegādāties vienu kvalitatīvu epilatoru, nevis vairākus lētus. Vieni no klientu iecienītākajiem — firmas «Braun» ražojumi.
  • Ja gadās ādu savainot, tā jādezinficē ar spirtu un jālieto līdzeklis brūču dzīšanai (kliņģerīšu tinktūra). Ja ir kārpas vai papilomas, tās nevajag aiztikt.
  • Pirmās trīs vaksācijas reizes ir sāpīgākas.
  • Labs anestēzijas veids pirms vaksācijas bikini zonai ir glāze konjaka. Pirmās trīs dienas pēc tās ieteicams nēsāt kokvilnas veļu.
  • Matiņus nevajag raustīt ar pinceti. Tas ir tas pats, kas skūt.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu