Zog un indē suņus (161)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Aaron_M

Latvijā ir cilvēki, kas suņus ne tikai zog, lai izmantotu savam labumam, bet arī cenšas viņus noindēt, lai vienkārši priecātos par viņu mocībām. Tā intervijā portālam TVNET stāsta kinoloģe Zane. Pēc lasītāju lūguma TVNET turpina apskatīt problēmas, ar kurām jāsaskaras suņu īpašniekiem.

Viņa stāsta, ka suņu zagšana Latvijā ir visai izplatīta nodarbošanās. Dzīvniekus zog, lai pārdotu vai arī lai izmantotu vaislai. Lai arī pēc nozagšanas suņus pret atlīdzību dažkārt mēdz atdot viņu iepriekšējiem saimniekiem, tomēr šādas situācijas bojā dzīvnieka psihi.

“Pagājušajā vasarā bija bums uz Jorkšīras terjeriem.”

Sunīšus rāva ārā no rokām ar visu somiņu.

Zane uzsver, ka šīs šķirnes suņi var aiziet bojā, ja viņi, pieauguši būdami, tiek atrauti no  saimnieka. Viņi ļoti pieķeras saviem saimniekiem. Suņuks, pieradis pie saimnieka izdarībām un nonācis citā vidē, bieži atsakās gan ēst, gan dzert.

Mēģina izkrāpt suņus

Zane reiz atradusi Mežaparkā šīs šķirnes suņuku un mēģinājusi meklēt viņam saimnieku. Dienas laikā, kamēr suņuks dzīvojis sievietes ģimenē, viņš ne ēdis, ne dzēris. Pieteikušies vairāki viltvārži, taču sieviete viņus atpazinusi.

Kāda meitene zvanījusi un melojusi, ka suņuks viņai pirms divām nedēļām uzdāvināts. Uz viņas minēto vārdu Bagira suns, protams, neatsaucies. Meitene teikusi - tādēļ, ka viņš vēl nav pieradis pie tā.

Savukārt kāds cits cilvēks stāstījis, ka viņam suns nozagts, stāvot rindā veikalā. “Jābūt pilnīgam muļķim, lai ticētu, ka, turot pie pavadas, tiek nozagts suns.”

Beigās izdevies suņuka saimnieci atrast. Viņa nosaukusi gan suņa īsto vārdu, uz ko viņš atsaucies, kā arī viņu raksturojušās pazīmes, piemēram, "frizūru".

“Kad aizbraucām uz Mežaparku, man vairs nebija vajadzīgi nekādi pierādījumi. Suns bija neizsakāmi laimīgs!”

Iebaro saindētu pārtiku

Tāpat esot arī ļauni cilvēki, kuri "mēdz apzināti iebarot arī kaut ko saindētu". Viņa stāsta arī par kādu reālu gadījumu, kad ļaudīm bija ļoti labsirdīgs suņuks, taču garāmgājēji pārmeta pāri žogam saindētu barību.

Sunītis nomira ļoti lielās mokās.

"Tur principā neko nevarēja izdarīt.”

Ļaundari šādi rīkojas dažādu iemeslu dēļ. “Pirmkārt, nemīl dzīvniekus. Otrkārt – gribas paskatīties, kā otram sāp. Citam jau patīk skatīties, kā otrs mokās. Tas ir sadisms, bet diemžēl pie mums tā notiek.”

Noindē, apzogot māju

Ir arī ļaudis, kuri, noindējot suņus, vēlas sev iegūt kādu labumu, piemēram, apzog māju. “Tas vēl ir kaut kā izskaidrojams, taču bezjēdzīga indes iebarošana sunim, kurš pilnīgi visus laida teritorijā un nevienam nekoda! Kāda jēga!”

Līdz ar krīzes uzplaukumu suņu indēšana, apzogot māju, notiek biežāk nekā iepriekš. Turklāt Zane prognozē, ka būs vēl trakāk.

Tāpat ir gadījumi, kad suņus sašauj prieka pēc.

Suņiem vajadzīga mīlestība!

Zanei, darbojoties ar suņiem, nācies saskarties arī ar agresīviem cilvēkiem, kuri vēlas iegādāties suni. “Ja cilvēks ir agresīvs, nepieklājīgs un nemāk uzvesties, runājot pa telefonu ar cilvēku, kāds viņš būs, darbojoties ar suni?” sieviete retoriski jautā.

Viņa uzsver: “Dzīvniekiem vajadzīga mīlestība. Tāpat kā bērniem.”

Kinoloģe atzīst, ka daudz cilvēku paņem suni un izturas pret viņu kā pret mantiņu: “Paņem suni, apnīk un izmet ārā vai atdod citam.” Šādas situācijas esot ļoti bieži.

Pēdējā laikā vairāki suņi atrasti piesieti mežā.

“Aizved to sunīti uz patversmi, lai nemokās! Kādēļ tev viņš jāatstāj mežā? Tā taču nevar! Tā ir dzīva būtne.”

Mežā atrasti suņi, kuri bijuši tik tievi, ka palikuši tikai kauli un āda.

Suni met no balkona

Tāpat suņiem bijuši lauzti kauli. “Saimnieks viņu no balkona bija metis ārā,” Zane min piemēru cilvēku nežēlībai.

Šai gadījumā izdevies atrast vaininiekus. Par laimi, izdevies suņukam atrast arī jaunu mājvietu.

Šādi gadījumi ļoti slikti ietekmē dzīvnieku psihi, un suņi cieš ne tikai fiziski.

“Nav zināms, kāda būs psihe un vai viņš kādreiz neuzklups savējiem,” viņa saka un uzsver turpmākās audzināšanas un mīlestības lielo nozīmi.

Viņa uzsver, ka cilvēki, paņemot suņus savās mājās, bieži vien nedomā ilgtermiņā. Gadās tā, ka ļaudis noskatās kādu filmu par dzīvniekiem, piemēram, par simts dalmāciešiem un tad uzreiz nopērk šīs šķirnes suņukus arī sev. Taču pēc laika mājdzīvnieki mēdz apnikt, un tad viņi grib no suņiem atbrīvoties.

“Cilvēki nepadomā par atbildību, ko viņi uzņemas.”

Ko tu domā par cilvēku attieksmi pret dzīvniekiem, tostarp suņiem?

Komentāri (161)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu