NHL piesakās vēl divi latvieši

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Desmito gadu pēc kārtas Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā tika iekļauti arī Latvijas spēlētāji. Kasparu Daugaviņu trešajā kārtā ar 91. numuru izvēlējās Otavas «Senators», bet Artūrs Kulda septītajā raundā ar 200. numuru pēc maiņas no Edmontonas «Oilers» nonāca Atlantas «Thrashers» kluba sistēmā.

«Protams, esmu apmierināts ar trešo kārtu, tomēr varēju tikt arī augstāk,» Daugaviņš uzsvēra, ka izredzes būtu lielākas, ja iepriekšējā sezonā būtu spēlējis pazīstamākā līgā un klubā, nevis Latvijas un Baltkrievijas čempionātā «Rīgas 2000» komandā.

Nevar gan nenovērtēt arī valsts spēcīgākās vienības ieguldījumu jaunā hokejista izaugsmē. Nu jau bijušais tās galvenais treneris Juliuss Šuplers, kura pienākumus nākamsezon pārņems asistents Normunds Sējējs, ar prātu un pareizu taktiku izmantoja Daugaviņu un vēl vairākus jaunās paaudzes spēlētājus, nodrošinot izaugsmes un progresa iespējas. Protams, liela nozīme bija arī kaimiņvalsts čempionāta nolikumam, kas paredzēja obligātu jauno hokejistu iekļaušanu komandas pieteikumā katrā spēlē. Ievērojamā spēļu prakse pagājušajā sezonā, kā arī iekrātā pieredze ļāva Daugaviņam būt līderim Latvijas jauniešu izlasē, iekļūt junioru komandā, kā arī debitēt lielajā valstsvienībā pasaules čempionātā Rīgā. Taču, skatoties tālāk par izlases robežām, krietni rūpīgāka attieksme ir pret sezonas klubu un turnīra kvalitāti, kurā tas piedalās. Ziemeļamerikai neko neizsaka Latvijas čempionāts, un tas Kasparam bija mīnuss, kas neļāva pakāpties augstāk un sasniegt iepriekš prognozēto vismaz otro kārtu.

Sezonas laikā vairākkārt Daugaviņš ticies ar dažādu klubu pārstāvjiem — lielākoties izlašu starptautisko turnīru laikā. Taču Otavas «Senators» skautu viņu pulkā nebija, tāpēc jo pārsteidzošāka šķiet viņu izvēle par labu latvietim.

«Konkrētu pārrunu un intereses no Otavas puses iepriekš nebija. Vairākkārt bija tikšanās ar cilvēkiem no Fīniksas, Ņujorkas «Islanders» un Anaheimas «Mighty Ducks». Dzirdēju, ka par mani interesējās arī no Ņujorkas «Rangers» un Detroitas «Red Wings». Tāpēc domāju, ka mani varēja paņemt kāda no šīm komandām,» Daugaviņš domā, ka arī paša izteiktās prognozes par drafta norisi nav piepildījušās.

Līdz vakardienai ar Daugaviņu vēl nebija sazinājušies Otavas «Senators» pārstāvji, taču domājams, ka tas notiks tuvākās nedēļas laikā. Tad arī konkrētāk tiks apspriesti turpmākie nākotnes plāni. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, visticamāk, Kasparam tiks piedāvāta iespēja piedalīties vasaras treniņnometnē un nākamsezon spēlēt kādā no spēcīgākajām Kanādas junioru līgām. Pēc līdzīga scenārija varētu attīstīties arī notikumi ar Kuldu. Pagājušosezon spēlējis Maskavas CSKA-2 komandā, viņš izteica gatavību nākamgad izmēģināt spēkus Kvebekas vai kādā citā kanādiešu junioru čempionātā. Taču pašlaik jaunie hokejisti vairs nav mūzikas pasūtītāji, bet gan izpildītāji, kuriem būs jārēķinās ar sava NHL kluba vēlmēm un prasībām.

NHL drafta pirmais desmitnieks lielus pārsteigumus nesagādāja, bet apliecināja, ka Minesota ir viena no labākajām jauno spēlētāju mājvietām. Tā ir dzimtā puse trim jaunajiem – ar pirmo numuru izvēlētājam Ērikam Džonsonam, kā arī septītajam numuram Kailam Okposo un Pīteram Melleram, kuru kā astoto izvēlējās Fīniksas «Coyotes». Kopumā pirmajā kārtā bija iekļauti desmit amerikāņi; tas ir visu laiku labākais rādītājs šai valstij. Viens no viņiem — Fils Kesels — gan piedzīvoja pamatīgu vilšanos, jo nepiepildījās ekspertu izteiktās prognozes par viņu kā drafta pirmo numuru. ASV jauniešu un junioru izlases līderis tika izvēlēts vien kā piektais, kad viņam priekšroku deva Bostonas «Bruins».

Kanādas godu aizstāvēja Džordans Stāls, kurš tika nodraftēts ar otro numuru. Viņš pievienojās saviem diviem brāļiem — Ērikam un Markam —, kam jau ir līgumi attiecīgi ar Karolīnas «Hurricanes» un Ņujorkas «Islanders». Trešā — Stāla — ceļš vedīs uz Pitsburgas «Penguins», kur viņš varētu būt labs papildinājums Sidnijam Krosbijam un Jevgeņijam Malkinam.

No eiropiešiem visaugstāk tika zviedrs Niklass Bakstrems; viņš savas valstsvienības sastāvā piedalījās pasaules čempionātā Rīgā. Pirmo desmitnieku noslēdza otrs Vecā kontinenta pārstāvis, čehu uzbrucējs Mihaels Frolīks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu