Cukura diabēts

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slimība, kam raksturīga bieža urinēšana, slāpes un novājēšana, aprakstīta jau ļoti sen. 1. gadsimta beigās Romas impērijas ārsts Aretaios šo slimību nosauca par diabētu (no grieķu valodas, diabeinen – iziet cauri). Tikai 17. gs. beigās Tomass Viliss konstatēja, ka daļai diabēta pacientu urīnam ir salda garša, un tādēļ pievienoja apzīmējumu mellitus, kas nozīmē «medaini salds». Tā radās slimības nosaukums diabetes mellitus.

Diabēts ir nopietna un arvien biežāk sastopama slimība. Ja 2003. gadā pasaulē bija 194 miljoni cilvēku ar diabētu, turklāt 90 procentu no viņiem tieši ar 2. tipa diabētu, tad, saglabājoties šādiem saslimstības attīstības tempiem, gaidāms, ka 2025. gadā ar diabētu slimos jau 333 miljoni cilvēku. Ja kādreiz bija uzskats, ka ar 2. tipa diabētu slimo cilvēki pēc 40 gadu vecuma, tad beidzamajos gados arvien biežāk dzirdam par dažādu tipu diabēta attīstību arī bērnu un pusaudžu vidū.

Pēc slimnieku reģistra datiem, 2005. gada vidū Latvijā bija reģistrēti 44 290 pacientu ar diabētu. 2005. gadā diagnosticēja 1815 jaunu diabēta pacientu. No kopējā pacientu skaita 11 834 diabētu ārstē ar insulīnu.

Šogad arī vasara jau klāt. Dienām esot gaišākām un garākām, arī cilvēki kļūst enerģiskāki un cerīgāki. Īpaši svarīgi, lai cilvēks ar diabētu justos labi, būtu aktīvs un omulīgs, būtu laba diabēta kompensācija. Tas ir diabēta ārstēšanas mērķis. Tādējādi ir iespējams izvairīties no dažādām komplikācijām.

Lai novērtētu diabēta kompensāciju, regulāri jāmēra glikozes līmenis asinīs. Izmērīt glikozes līmeni asinīs var iemācīties veikt patstāvīgi, un tas ir veicams viegli un jebkurā laikā. Ideālā gadījumā glikozes līmenis ir tāds pats kā veselam cilvēkam (3.3–5.5 mmol/l), kaut gan praksē diabēta pacientiem šādu rezultātu grūti sasniegt. Vispār glikozes līmenim asinīs nevajadzētu pārsniegt 6,5 mmol/l tukšā dūšā un pusotras stundas pēc ēšanas 7,8 mmol/l.

Jāievēro, ka diabēta kompensācijas kritēriji ir individuāli un var būt atkarīgi no vairākiem faktoriem (saslimšanas tips, vecums u. c.). Tādēļ jautājiet savam ārstam, kāds glikozes līmenis nepieciešams tieši jums. Cukura diabēta kompensācijas svarīgs rādītājs ir glikozētais hemoglobīns. To var uzskatīt par novērtējumu diabēta pacientam un viņa ārstam par prasmi vadīt diabētu.

HbA1c

Labi              Vidēji               Slikti

6,5%       6.5% - 7.5%         7.5%

Diabēta ārstēšanas pamatā ir veselīgs dzīvesveids – regulāri sabalansēts uzturs, fiziskā aktivitāte, medikamenti (perorālie, insulīns).

2. tipa diabēta pacientiem, kuri ar cukura diabētu sadzīvo jau vairākus gadus un kuriem vēlamo diabēta kompensāciju neizdodas sasniegt ar uzturu, fizisko aktivitāti, perorālajiem medikamentiem, iesaka uzsākt insulīnterapiju. Pētījumi rāda, ka laikus sākta insulīnterapija uzlabo dzīves kvalitāti un var novērst vai aizkavēt diabēta vēlīno komplikāciju attīstību – aklumu, amputācijas, nieru mazspēju, kardiovaskulārās slimības.

Latvijas diabēta pacienti ārstēšanā lieto augstas kvalitātes insulīnus un insulīnu analogus – īsas, garas un kombinētas darbības, kā arī ērtas un piemērotas ierīces (pildspalvas) insulīna ievadīšanai. Tās ne vien atvieglo insulīna injicēšanu, bet garantē arī precīzu devas ievadīšanu pacientiem ar īpašām vajadzībām (aklums, parkinsonisms). Jāatceras tikai nomainīt adatu. Mīliet sevi, palīdziet savam ķermenim. Dzīve rit, un rītdiena būs labāka par šodienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu