Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

+ Sākuma ātrums, ar kādu izlido šampanieša korķis, ir 14 metri sekundē. Lidojuma augstums var sasniegt 12 metrus.

+ Ik gadu pasaulē tiek salasītas 200 tūkstoš tonnas gaileņu. Viens kilograms gaileņu starptautiskajā tirgū maksā astoņus dolārus.

+ Pasaulē populārākais sievietes vārds ir Anna. Uz planētas dzīvo 100 miljoni sieviešu, kurām vecāki devuši šādu vārdu.

+ «Oskara» statuetes Otrā pasaules kara laikā ekonomijas nolūkos izgatavoja no koka.

+ Pēteris I savulaik izdeva rīkojumu Pēterburgā aizliegt būvēt tiltus. Tādā veidā viņš stimulēja laivu un kuģu celtniecību.

+ Kolumbijā, Kali pilsētā, sievietei ir tiesības nodarboties ar seksu tikai ar savu vīru, turklāt, kad tas notiek pirmo reizi, līgavas mātei ir jābūt blakus, lai viņa būtu notikušā lieciniece.

+ Tikai 22 procenti māju (tās ir arī vigvami) navaho cilts indiāņiem, kas dzīvo ASV, ir aprīkotas ar tālruni.

+ Vecais Džo — tā sauc kamieli, kurš attēlots uz cigarešu «Camel» paciņas.

+ Šobrīd cilvēks vidēji sver par pieciem kilogramiem vairāk nekā 1960. gadā.

+ Padomju Savienības Komunistiskās partijas Centrālkomitejas biedrs visilgāk bija maršals Kliments Vorošilovs (34,5 gadus), bet vismazāk — maršals Georgijs Žukovs (120 dienas).

+ 1989. gada 4. jūnijā notika Krievijas un PSRS vēsturē lielākā dzelzceļa avārija, kurā gāzes mākoņa sprādziena rezultātā bojā gāja 575 cilvēki no diviem pasažieru vilcieniem. Mistiska sakritība: trīs dienu laikā pirms traģēdijas centrālajos televīzijas kanālos tika demonstrētas filmas «Tālā sprādziena atbalss», «Baltais sprādziens» un «Sprādziens notiks piecos».

+ Viduslaikos alķīmiķi uzskatīja, ka, sildot cilvēka spermu noslēgtā traukā un veicot noteiktas manipulācijas, var rasties homunkuls — radījums, kas no cilvēka atšķiras ļoti mazu izmēru dēļ.

+ Honkongā sieva drīkst nosist vīru, ja tas viņu krāpis, bet tikai ar vienu nosacījumu: atriebība jāveic ar kailām rokām, bez ieroča. Taču vīra mīļāko drīkst nogalināt ar vienalga ko.

+ Ieslodzīto skaits ASV cietumos 1996. gadā bija 5,5 miljoni. Bēdīgi slavenajā 1937. gadā PSRS saskaņā ar biedrības «Memorial» datiem ieslodzījuma vietās atradās nedaudz vairāk par miljons cilvēkiem, bet 1990. gadā — 600 tūkstoši. Ķīnā, kuru Amerika nepārstāj apsūdzēt cilvēktiesību pārkāpumos, ir 1,6 miljoni ieslodzīto. Šīs valsts iedzīvotāju skaits pārsniedz Amerikas iedzīvotāju skaitu vairāk nekā piecas reizes.

+ Sievietes aizspiež ausis ar pirkstiem, bet vīrieši ar plaukstām.

+ No visiem dzīvniekiem šimpanzes skūpsts ir visvairāk līdzīgs cilvēka skūpstam. Tāpat ar lūpām «skūpstās» suņi, zirgi un Kanādas dzeloņcūkas.

+ ASV kopš 1866. gada ar likumu ir aizliegts naudaszīmēs izmantot dzīvu cilvēku portretus.

+ Lidotāji nekad nefotografējas pirms lidojuma.

+ Virdžīnijas štatā Amerikā kādā firmā iespējams uz neilgu laiku iznomāt suni. Tas maksā 200 dolāru. Šo pakalpojumu pārsvarā izmanto vecāki, kam ir bērni pusaudži. Speciāli apmācīti suņi palīdz «senčiem» mājās meklēt narkotikas.

+ Kāpēc laulību ceremonijas laikā līgava, kā likums, stāv kreisajā pusē, bet līgavainis labajā? Šīs tradīcijas saknes ir meklējamas tālā senatnē, kad ikvienam īstam vīrietim bija zobens, lai aizsargātu sevi un savu sievieti. Viņa labajai rokai vienmēr vajadzēja būt brīvai, lai viņš nepieciešamības gadījumā varētu ātri tikt pie ieroča.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu