Tik gludai ādai kā zīds

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Vasaras sezonā atbrīvošanās no nevēlamā apmatojuma ir īpaši aktuāla, jo gribas ģērbties un izskatīties sievišķīgi koptām.

Viens no plaši lietotiem paņēmieniem, kā likvidēt lieko apmatojumu, ir epilācija ar speciālām ierīcēm – epilatoriem. Atšķirībā no citām metodēm (skūšanas, vaksācijas u. c.) šīs metodes plusi ir samērā ilgs matiņu ataugšanas laiks, kā arī iespēja to kvalitatīvi veikt mājās pašai. Turklāt, ja regulāri tiek veikta epilācija, ataugošais apmatojums kļūst smalkāks un tievāks. Mīnuss savukārt ir salīdzinoši sāpīgais process, kas katram cilvēkam ir individuāli – atkarībā no ādas un apmatojuma stāvokļa iespējams dažāda veida kairinājums – sāpju sajūta, apsārtums, kas ir normāla reakcija. Tomēr, ja pēc 36 stundām āda vēl ir iekaisusi, ieteicams konsultēties ar ārstu. Kopumā nepatīkamās izjūtas mazinās pēc atkārtotām epilēšanas reizēm.

Jāzina, ka visas apmatojuma likvidēšanas metodes, kur tiek izrautas matu saknītes, var izraisīt kaut vai nelielu ādas iekaisumu un matiņu ieaugšanu ādā. Apmatojuma izraušana ir mikrotrauma, tāpēc procedūra jāveic higiēniskos apstākļos ar dezinficētiem instrumentiem. Tāpēc arī epilatori vairāk piemēroti apmatojuma noņemšanai no kājām un rokām. Bikini zonā un padusēs āda ir daudz maigāka un jutīgāka pret sāpēm, tāpēc šajās vietās, īpaši cilvēkiem ar alerģiskām ādas reakcijām un zemu sāpju panešanas slieksni, ieteicams izvēlēties saudzīgākas apmatojuma likvidēšanas metodes.

Pirms un pēc epilācijas procedūras

Lietojot epilatoru pirmo reizi vai pēc ilgāka pārtraukuma, ieteicams pāris nedēļas pirms epilēšanas noskūt garākos matiņus, jo īsāku apmatojumu būs vieglāk epilēt. Ja ir kādas alerģiskas ādas reakcijas, iekaisumi, ievainojumi, kā arī varikozas vēnas un daudz dzimumzīmīšu, pirms procedūras vēlams konsultēties ar ārstu.

Sākumā epilāciju ieteicams veikt vakaros, lai pa nakti āda atpūstos no kairinājuma. Epilēšanu var veikt pēc mazgāšanās, bet jāatceras, ka pirms procedūras āda rūpīgi jānosusina gan no ūdens, gan krēmu atliekām. Pēc katras lietošanas jānoņem ādas stimulācijas uzgalis un pincešu mehānisms jāiztīra ar birstīti un jādezinficē.

Kosmetologa komentārs

Skaistumkopšanas salona «Laima LUX» kosmetoloģe Inga Šnepsts atzīst, ka bieži novērojama problēma pēc epilēšanas ir matiņu ieaugšana ādā. «Lai novērstu ieaugšanu un līdz ar to iekaisumu, kādu nedēļu pēc epilēšanas ieteicams ādas pīlings un masāža ar speciālu sūklīti (bieži nopērkami kopā ar epilatoru), kas saudzīgi noņems ādas virskārtu un palīdzēs matiņiem vieglāk izaugt ādas virspusē. Kosmētiskajos salonos dažviet ir nopērkami arī speciāli preparāti pret matiņu ieaugšanu. Tomēr pīlingu un ādas masēšanu ar sūkli ieteicams veikt tikai rokām un kājām – padušu un bikini zonas maigo ādu tas varētu pārlieku traumēt. Šajās ķermeņa vietās tuvu atrodas arī limfmezgli, tāpēc nekādus iekaisumus un traumas labāk nepieļaut.

Pēc epilācijas ieteicams ādu apstrādāt ar talku (arī bērnu pūderi), kura sastāvā esošajam cinkam piemīt savelkošas un dezinficējošas īpašības. Laba ir arī bepantēna ziede, kas dziedē un dezinficē.

Lai izvairītos no kairinājuma, nevajag lietot spirtu saturošus dezodorantus.

Ja matiņa ieaugšana jau radījusi iekaisumu, nevajag mēģināt to izknibināt ar pinceti vai adatu, tādējādi riskējot tikt pie nopietnāka iekaisuma. Ja nav alerģijas, iekaisušajai vietai var uzsmērēt jodu, un drošības pēc doties pie speciālista.«

Ievērībai

  • Pirms epilācijas procedūras kāju ādu vēlams paberzēt, lai saceltu augšup sīkos matiņus – īpaši svarīgi to izdarīt ceļgala rajonā. Epilatoram pievienotajam ādas stimulatoram visu laiku jābūt piespiestam ādai (bet ne pārāk stipri!), un ierīce jāvada pretēji apmatojuma augšanas virzienam. Ierīce jātur perpendikulāri pret ādu (900 leņķī), lai izvairītos no tā, ka pincetes satver ādu.
  • Epilējot kāju ceļgala apkārtnē, tā jātur, taisni izstiepta. Epilējot padusi, rokai jābūt paceltai augšup. Jāuzmanās, lai ieslēgts depilators neieķeras matos uz galvas vai kur citur, kas var izraisīt nelaimes gadījumu un bojāt epilatoru.
  • Nevajag epilēties ūdens tiešā tuvumā (baseins, vanna, duša). Pēc lietošanas depilators jānoglabā bērniem nepieejamā vietā.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu