Koris «Kamēr...» sūta sveicienus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kamēr...

Jauniešu koris «Kamēr...» jau piekto dienu atrodas Ķīnā, kur piedalās 4. pasaules koru spēlēs.

«Kamēr...» tālajā ceļā devās pagājušās trešdienas rītā, ceturtdien jaunieši iepazina Honkongu, savukārt piektdien jau devās uz koru olimpiādes norises vietu - Ksjamenu - pilsētu Ķīnas dienvidos.

Portālam «Apollo» jauniešu kora pārstāvis Egils Štāls pastāstīja, ka Ksjamenā valda īsta svētku gaisotne. Pilsētā ir izveidots speciāls koru ciemats, visur ir svētku karogi un skan dziesmas.

Īpaši tiekot gādāts par dalībnieku drošību - «miliči» savus darba pienākumus veic īpaši godprātīgi un no saviem apsargājamajiem neatkāpjas ne soli. Egils Štāls ar smaidu piemin to, ka, ierodoties Ķīnā, vispirms viņi apskatījuši tās kapitālistisko daļu (Honkongu), savukārt Ksjamenā valdot īsts komunisms. Lai samainītu valūtu, bruņotas apsardzes pavadībā bijis jādodas uz banku, kura norīkota koru olimpiādes dalībnieku apkalpošanai, jāiesniedz pases kopijas un jāparaksta neskaitāmi papīri ķīniešu valodā, kurus neviens neesot mēģinājis tulkot.

Sestdien visu dienu korim «Kamēr...» bija mēģinājumi konkursam, savukārt vakarā notika 4. Pasaules koru olimpiādes atklāšanas ceremonija. Kā norāda Egils Štāls, atklāšanas pasākumis bijis patiešām grandiozs notikums - ar visu koru piedalīšanos milzīgā zālē. «Visus pārsteidza Ķīnas tradicionālo, klasisko un moderno mākslu demonstrējumi. Vakara gaitā tika teiktas daudz un garas runas - arī prezidenta apsveikums, un beigu beigās visi kopīgi dziedāja koru olimpiādes himnu,» stāsta Egils.

«Visu laiku, neskatoties uz ārprātīgo karstumu (it kā tikai 35 grādi, bet, izejot no kondicionētajām telpām, uzreiz visi ir nosvīduši), mēģinām konkursa dziesmas - konkurss ir galvenais iemesls, kādēļ esam šeit!» stāsta Egils. «Kamēr...» ir izdevies dzirdēt arī dažus konkurentus mēģinot - «koris no Austrālijas ir tik izcils, ka elpa aizraujas!».

Vakar «Kamēr...» uzstājās paraugdemonstrējumu koncertā Gulanyu koncerthallē, kas atrodas uz salas okeānā pie Ksjamenas. Vēl pirms došanās uz Ķīnu portālam «Apollo» kora diriģents Māris Sirmais atzina, ka piedalīšanās šajā koncertā ir liels gods un atbildība, jo Galā koncerta programma tiek veidota savlaicīgi, tajā katru kontinentu pārstāv tikai viens koris, kurš izvēlēts, vērtējot kolektīvu titulus un panākumus starptautiskos konkursos. Galā koncertā «Kamēr...», pārstāvot Eiropu, dziedāja latviešu mūziku - Pētera Vaska «Zīles ziņu», Valta Pūces «Gaismenja ausa» un, protams, «Pūt, vējiņi».

4. Pasaules koru spēles ir sākušās, un, kā atzīmē Egils Štāls, šodien ir pati grūtākā konkursa kategorija, jo tajā ir liela konkurence - jauktie kamerkori līdz 36 cilvēkiem. «Kamēr...», liekot uzsvaru uz Latvijas mūzikas vērtībām, dziedāja Valta Pūces «Gaismena ausa», Pētera Vaska «Zīles ziņu», Selgas Mences «Kalējs kala debesīs», kā arī Edvarta Elgāra «Lux Aeterna». Rezultāti gan būšot zināmi tikai trešdien, pastāstīja Egils.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu