Kad tuvojas kritiskās dienas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Tuvojoties mēnešreizēm, gandrīz katra sieviete jūt kaut kādas izmaiņas fiziskajā un emocionālajā pašsajūtā. Tā iekārtojusi pati daba, un vieglas izmaiņas, kas netraucē darbā un sadzīvē, ir pilnīgi normāla parādība.

Par laimi, lielākajai daļai sieviešu vērojams tieši šis, normālais, variants un nav pamata tāpēc uztraukties vai justies slimām. Bet deguns nav jānokar arī tad, ja minētās izmaiņas tomēr apgrūtina dzīvi. Izprast šīs parādības un noskaidrot, kas lietas labā darāms, «Mājai» palīdzēja ginekoloģe, dzemdību speciāliste Dace Matule.

Ļoti sena problēma

Psiholoģisku un fizisku simptomu kopumu, kas izpaužas menstruālā cikla otrajā pusē, sauc par premenstruālo sindromu (PMS). Reizēm vecākas kundzes apgalvo: kad mēs augām, tāda PMS nebija, mūsdienu jaunās dāmas vienkārši ir izlaidušās. Tas nav tiesa.

«Jau 650 gadu pirms mūsu ēras grieķu dzejnieks Semonids par sievieti rakstīja: «Vienu dienu viņa smejas un ir laimīga, un otrā dienā viņa ir dusmīga un nepieejama.» Arī Hipokratam bija sava versija — ka vētrainā sievietes uzvedība pirms mēnešreizēm ir saistīta ar sabangoto asiņu vēlmi izlauzties no dzemdes,» stāsta D. Matule.

PMS izpaužas cikliski un ir novērojams tikai tajos menstruālajos ciklos, kuros notiek ovulācija — nobriedušās olšūnas izdalīšanās no olnīcas. Tātad patiesībā PMS liecina par to, ka sieviete ir auglīga. Visbiežāk PMS izpaužas 7–14 dienas pirms menstruālās asiņošanas sākuma.

Simptomi parasti beidzas ar pirmo cikla dienu, bet kādreiz var ilgt arī līdz 4. dienai. PMS atjaunojas katru mēnesi, kamēr vien sieviete ir auglīgā vecumā. Pastāv dažādas teorijas, kāpēc veidojas PMS: to nosaka iedzimta nosliece; tas saistīts ar magnija un kalcija deficītu, kā arī ar sievišķo dzimumhormonu — estrogēnu un progesteronu līmeņa disbalansu.

Biežākās izpausmes

2004. gadā Baltijas valstīs veiktie pētījumi rāda, ka ar PMS izpausmēm saskaras 85,9% Latvijas sieviešu.

Tipiskākās parādības ir sāpes un jutīgums krūšu dziedzeros, vēdera uzpūšanās, neliela ekstremitāšu tūska, pastiprināts jūtīgums, uzbudināmība, dusmas vai vientulības izjūta, raudulīgums. 15% pētījumā aptaujāto sieviešu atzinušas, ka menstruālā cikla otrajā pusē viņām raksturīga palielināta apetīte un pārmērīga ēšana.

«Pavisam pastāv aptuveni 200 dažādu PMS simptomu. Ja mēs rūpīgi izjautājam savas pacientes, tad atklājas, ka līdz 75% sieviešu auglīgā vecumā jūt kaut kādas izmaiņas pirms menstruācijām gan fiziski, gan emocionāli, bet tikai 2–17% sieviešu ir izteikta PMS simptomātika,» stāsta ārste. Emocionālie diagnostikas kritēriji: paciente sūdzas par depresiju, nemotivētiem dusmu uzliesmojumiem, aizkaitināmību, izteiktu uzbudināmību, noslēgšanos sevī, var būt arī zināma nespēja adekvāti reaģēt uz situāciju — viņa jūtas bremzēta.

No fiziskām sūdzībām visbiežākais ir izteikts krūšu jutīgums, var būt arī galvassāpes, ekstremitāšu tūska, jo progesterons menstruālā cikla otrajā pusē organismā aiztur šķidrumu, reizēm izraisot ievērojamu ķermeņa masas pieaugumu (pat par 3–8 kg), un mazliet atslābina zarnu muskulatūru, tāpēc raksturīga mēdz būt vēdera uzpūšanās.

Šiem simptomiem jāizpaužas, nelietojot ne medikamentus, ne hormonālo terapiju, ne arī alkoholu vai narkotikas. Pavisam nelielai daļai sieviešu šajā periodā parādās tikai psihiskas izmaiņas, kas būtiski ietekmē dzīves un darba kvalitāti.

Ja sievietei ir ļoti izteikta depresija, kas robežojas ar bezcerību, mazvērtības izjūtu, pēkšņas skumjas vai raudulība, paaugstināta aizvainojamība, samazināta interese par ikdienas pienākumiem, nogurums, enerģijas trūkums, ēstgribas palielināšanās, spēcīga kāre pēc kādiem noteiktiem produktiem, bezmiegs vai izteikta miegainība, trauksmes simptomātika, arī grūtības koncentrēties plus vēl fiziskas izmaiņas, tad jau ir runa par smagāko PMS formu un tai ir nepieciešama ārstēšana.

Kritērijs — cikliskums

Nosauktajiem simptomiem, gan vieglākiem, gan smagākiem, iespējami arī pavisam citi cēloņi. Kā var zināt, ka tās ir tieši PMS izpausmes? Te jāņem vērā parādību cikliskums: par PMS var domāt tad, ja sieviete novēro sev vairāk nekā vienu izmaiņu fiziskajās sajūtās vai garastāvoklī vismaz 5 dienas pirms mēnešreizēm un vismaz 3 menstruālajos ciklos pēc kārtas. Ja sieviete ar šādām sūdzībām vēršas pie ārsta, viņa tiek rūpīgi izvaicāta un novērota vairākus mēnešus, lai noskaidrotu, vai tās nav kādas citas slimības izpausmes.

Kā sev palīdzēt

Ieklausieties savā organismā. Tā kā PMS izpausmes ir ļoti daudzveidīgas un arī katrai sievietei piemīt sava individualitāte un organisma īpatnības, nav vienas receptes, kas palīdzētu visām. Iedziļinieties savās sajūtās. Bieži vien cikla otrajā pusē ir lielāka prasība pēc miera, atbrīvošanās no spriedzes. Te var noderēt arī elpošanas vingrinājumi, joga, meditācija, mūzikas terapija u. c. Reizēm vienkārši pietiek ar to, ka sieviete iegūst izpratni par procesiem, kas notiek viņas organismā.

Lietojiet piemērotu uzturu un nepārēdieties. Izvēlieties produktus, kas bagāti ar kalciju un magniju, bet ierobežojiet nātrija patēriņu. Mazāk sāls, kafijas un alkohola. Taču, ja kafija uzlabo pašsajūtu, no tās var arī neatteikties, tas pats sakāms par rūgto šokolādi. Mēģiniet sabalansēt uzturu tā, lai pārvarētu PMS radītās garšas izmaiņas — tieksmi ēst treknus, saldus, sāļus, pikantus produktus. Ja esat no tām sievietēm, kurām cikla otrajā pusē uznāk pārmērīga apetīte, sekojiet apēstā ēdiena daudzumam.

Izvēlieties piemērotus vitamīnus un augu valsts preparātus. ASV gandrīz katra trešā sieviete iegādājas bezrecepšu medikamentus, lai atvieglotu PMS simptomus, un tādi ir pieejami arī pie mums. Par mērķtiecīgu līdzekli cīņā ar PMS izpausmēm tiek uzskatīts B6 vitamīns, lai gan pagaidām par to vēl nav iegūti statistiski pierādījumi. Ieteicami magnija un kalcija preparāti, prīmulu eļļa. Jau vairāk nekā divus gadu tūkstošus cilvēcei pazīstams arī koks Vitex agnus castus, zem kura, kā vēsta sengrieķu mīts, dzimusi dieviete Hēra, kas cita starpā ir arī laulības un ģimenes aizgādne. Hipokrats šo dabas līdzekli izmantojis, lai ārstētu drudzi, dažādas dzemdes vainas u. c. Vēlāk šā koka sēklas dēvētas par mūku pipariem un lietotas, lai nomierinātu seksuālas kaislības. Mūsdienās pierādīta Vitex agnus castus preparātu efektivitāte PMS simptomu mazināšanā. Tas iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, uz hipofīzi, sekmējot hormonu izstrādi pareizās proporcijās, nedaudz regulē menstruālo ciklu. Vispirms ieteicams 4–6 mēnešus ilgs nepārtraukts kurss, pēc tam to lieto menstruālā cikla otrajā pusē katru mēnesi, ja sieviete nelieto hormonālo terapiju.

Meklējiet risinājumu kopā ar ginekologu. Ja jūtat, ka pati netiekat galā ar PMS simptomiem, nemokieties, nešaustiet sevi par nesavaldību un neprasmi savākties, bet aizejiet pie ginekologa. Ir gadījumi, kad patiešām vajadzīga nopietna ārstēšana, dažas sievietes pat spiestas reizi mēnesī ņemt darba nespējas lapu. Izrunājot ar ārstu savu problēmu, jūs pārliecināsieties, vai aiz šiem simptomiem neslēpjas citas slimības, saņemsiet individuālus ieteikumus un tiks nozīmēti medikamenti. Piemēram, ir iespējams kompleksi vienlaikus risināt gan PMS, gan kontracepcijas problēmu: tā kā PMS izpaužas tikai tajos menstruālajos ciklos, kuros notiek ovulācija, dažādi hormonālie kontraceptīvi, nomācot ovulāciju, jau paši par sevi var jūtami mazināt PMS simptomus.

Lieliski, ja problēmas risināšanā iesaistās arī partneris. PMS var atstāt iespaidu arī uz seksuālās dzīves kvalitāti un savstarpējām attiecībām ģimenē. Lai varētu cerēt uz mīļotā cilvēka sapratni un atbalstu, vajadzētu visu viņam izskaidrot. Vēlme pēc seksa šajā periodā var būt dažāda, taču daudzām sievietēm gribas, lai viņas apmīļo — tā ir vajadzība pēc fiziskas tuvības un maiguma, ko ikdienā diemžēl bieži aizmirstam. Tiesa, daža sieviete premenstruālajā periodā jūtas tik saspringta, ka pat mīļotā pieskārieni šķiet netīkami. Viņa varbūt atzinīgāk novērtēs, ja partneris izrādīs savas rūpes, piemēram, atnesot šokolādes tāfelīti. Taktisks un zinošs vīrietis saprot, ka pārliekā emocionalitāte sievietei pēc dažām dienām pāries.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu