Cīņai ar lapseņu pūžņiem izveidots cilvēkveidīgs robots (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Robottehnikas profesoram Sekinē Japānas pilsētā Utsunomija ir draugs, kura darba pienākumos ietilpst lapseņu pūžņu iznīcināšana. Pēdējo gadu laikā šā oriģinālā amata veicējs ticis sadzelts vairāk nekā 90 reizes – lielās dzeltenmelnās lapsenes uzbrūk katram, kurš pūznim pietuvojas tuvāk par trīs metriem. Tātad top skaidrs, ka robota izstrāde šāda darba veikšanai ir pilnīgi dabiska, vēsta Plastic Pals.

Cīņā ar lapsenēm profesors Sekinē nolēma izmantot 1,70 metru lielu cilvēkveidīgu robotu, kurš līdz tam tika izmantots kā bērnu pavadonis. Par godu irokēzu ciltij tas tika nosaukts par Mohikāni. Robots ir veidots no viegliem metāliem un koka, kas tā kustībām ļauj izmantot kompaktus motorus.


Lapseņu problēmas risināšanai šī ir visai nepiemērota konstrukcija


Mohikānis ir vadāms ar balss komandām, taču precīzāku operāciju veikšanai paredzēta arī distances vadības pults. Pašlaik notiek robota izmēģinājumi, bet tā izmantošana lapseņu iznīcināšanā paredzēta nākamajā pavasarī.


Iespējams, gan, ka lapseņu problēmas risināšanai šī ir visai nepiemērota konstrukcija. Laikam jau vienkāršāk būtu insektu iznīcināšanai izmantot ar videokameru aprīkotu radiovadāmu kompaktu helikopteru, ar kura palīdzību pūžņus varētu apsmidzināt ar indi. Cilvēkveidīgais robots liekas pilnīgi nepiemērots lapseņu problēmas risinājums – lai gan robottehniķim varbūt zināms labāk.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu