Vai dopingu Gēteborgā lietoja krievu vieglatlēti?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gētebrogas policija netālu no «Ullevi» stadiona, kurā notika Eiropas čempionāts vieglatlētikā, kādā atkritumu urnā atrada zilu somu, kas bija piebāzta ar priekšmetiem, kas liek domāt par dopinga lietošanu. Aizdomas krīt uz krieviem.

Soma ar dažādām zāļu pudelītēm, šļircēm, ampulām, katetrām un citiem priekšmetiem atrasta dažu minūšu gājiena attālumā no stadiona, gandrīz līdzās viesnīcai «Opalen». Lielākā daļa šļirču bija lietotas, tāpat bija daudz tukšu ampulu un pudelīšu. Pēc pāris stundām netālu no tās pirmā atraduma vietas uzieta vēl viena soma, kurā bija priekšmeti, kas izmantojami asins pārliešanai. Zviedrijas policijai ir pamatotas aizdomas, ka visu šo «bagātību» aiz sevis atstājuši Eiropas čempionāta dalībnieki. Uzsākta izmeklēšana.

Lai gan pagaidām nevienas valsts sportisti vainoti netiek, tomēr vislielākās aizdomas krīt uz Krievijas sportistiem. Pirmkārt: uz ampulām un pudelītēm bijuši uzraksti krievu valodā. Otrkārt: viesnīcā «Opalen», pie kuras atrastas somas, dzīvojuši sportisti no sešām valstīm: no Krievijas, Polijas, Bosnijas un Hercegovinas, Serbijas, Maltas un Gibraltāra. Treškārt: Krievijas sportisti čempionātā startēja aizdomīgi veiksmīgi, izcīnot 34 medaļas, no tām 12 — zelta. Tuvākie sekotāji medaļu vērtējumā bija spāņi un briti — pa 11 medaļām.

Interesanti, ka vēl pirms tam, kad policija paziņoja par saviem atradumiem, Krievijas sportisti jau tika vainoti negodīgā cīņā. Skarbus vārdus viņiem veltīja Spānijas Vieglatlētikas federācijas prezidents Hosē Marija Odriosols. Viņš intervijā laikrakstam «El Mundo Deportivo» paziņoja, ka viņam ir informācija, ka krievi Gēteborgā lietojuši aizliegtās vielas. «Mums ir diezgan ticamas ziņas, ka Krievijas sportisti izmanto dopingu. Viņi izcīnīja gandrīz 50 procentus no visām čempionāta medaļām (Īstenībā aptuveni 25 procentus. — G. N.), un šādi panākumi ir ļoti aizdomīgi. Turklāt gandrīz visi šīs valsts sportisti Gēteborgā laboja savus personiskos rekordus. Piemēram, uzvarētāja 10 000 metru skrējienā Inga Abitova savu personisko rekordu laboja par minūti. Tas nav normāli. Es šo informāciju neatklāju tāpat vien, jo manā rīcībā ir pietiekami daudz pierādījumu, lai publiskotu šādas ziņas,» sacījis Odriosols. Augusta beigās Pekinā viņš ar šo informāciju vērsīšoties pie Starptautiskās vieglatlētikas federācijas (IAAF) vadības.

Krievijā, saprotams, šādas runas noliedz. Komandas galvenais treneris Valērijs Kuļičenko spāņa izteikumus nodēvējis par provokāciju. «Odriosols ne jau pirmo reizi cenšas mūs izprovocēt.

Mūsu dopinga kontroles sistēmu ir pārbaudījusi IAAF, un šī sistēma seko sportistiem jau no jauniešu vecuma. Tikpat labi mēs ar līdzīgiem nepamatotiem apvainojumiem varētu vērsties pret spāņiem,» sašutis bija treneris. Krievijas izlases dalībniece Irina Habarova, kura 4x100 metru stafetē izcīnīja zelta medaļu, sacījusi, ka visi Krievijas izlases vieglatlēti dopinga kontroli izgājuši februārī, pēc tam jūlijā pēc valsts čempionāta, un analīzes nodos arī pēc Eiropas čempionāta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu