Pirts baļļā zem zvaigžņotām debesīm

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesu mājās un lauku sētās atpūtnieki arvien biežāk izmēģina jaunu pirts tradīciju — karsēšanos kublā zem klajas debess. Kamēr karstais ūdens patīkami un dziļi izsilda ķermeni, spirgtais āra gaiss tīkami veldzē un atspirdzina. Tiem, kam latviešu tradicionālās pirts gars ir par stipru, kublā iešanas piedāvātā iespēja turēt kājas karstumā, bet galvu aukstumā var šķist īpaši vilinoša.

Atpūta miesai un garam

Kublā iešana ir patīkams atpūtas un veselības uzlabošanas veids gan kopā ar ģimeni, gan draugu pulkā. To var baudīt atsevišķi vai apvienot ar pēršanos pirtiņā. Ūdens temperatūra kublā ir apmēram no 38 līdz 45 grādiem, bet, ja sāk kļūt par karstu, karsēšanos var pārtraukt, pasēžot uz kubla malas, speciāli iebūvēta soliņa, vai no tā izkāpt, lai izpeldētos vai iebaudītu atspirdzinošu dzērienu.

Sēdēšana koka kublos ar siltu ūdeni pazīstama jau kopš senatnes. Bet īstā apsildāmo pirts kublu dzimtene ir Japāna, kur tie atradās nevis brīvā dabā, bet iekštelpās. Japāņu pirtī virs krāsns novietota liela koka muca vai baseins ar ūdeni. Tā iekšpusē ir soliņš, uz kura pirtī gājējs apsēžas vai atlaižas pusguļus, atstājot ķermeņa augšdaļu virs ūdens apmēram sirds augstumā, bet galvu apsedz ar aukstā ūdenī samērcētu cepurīti. Tradicionāli japāņi karstajā ūdenī pavada piecas, desmit minūtes, pēc tam ietinas palagā vai apvelk halātu un apmēram stundu atpūšas, dzerot tēju un tērzējot.

«Tas ir hidroterapijas veids, kam piemīt savdabīga eksotika. Sēdēšana apsildāmā ozolkoka, oša vai lapegles kublā ir daudz romantiskāka nekā, piemēram, siltā džakuzi. Īpaša ir kublā iešana ziemā, kad visapkārt ir sniegs, bet no karstā oša vai egles kubla ceļas garaiņi,» stāsta Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas pasniedzējs un Latvijas Pirts savienības valdes loceklis, fizioterapeits Alvis Paeglītis.

Veselības nostiprināšanai un uzlabošanai tomēr nav nekā labāka par mūsu pašu lauku pirtiņu. «Salīdzinot ar pirts procedūrām, no kublā iešanas veselībai ieguvumu ir ievērojami mazāk. Lielākais kubla efekts saistīts ar relaksāciju, emocionālā stāvokļa uzlabošanu un nervu sistēmas nomierināšanu. Iegremdēšanās siltā ūdenī ir arī labs locītavu izsildīšanas veids. Aromterapijas efektu var panākt, pievienojot ūdenim dažādas ēteriskās eļļas, sāļus, ārstniecisko augu novārījumus, kas caur ādu labvēlīgi iedarbojas uz organismu,» skaidro fizioterapeits.

Ar pusstundu pietiks

«Savās mājās apsildāmo kublu pārsvarā izmantoju nevis kā karsēšanās vietu, bet aukstā ūdens procedūrām pēc pirts,» stāsta fizioterapeits. Īpaši parocīgs apsildāmais kubls ir ziemā, kad pēc pēršanās var mesties nevis sniega kupenā vai āliņģī, bet atvēsināties remdenā ūdenī.

Tomēr būt par koka kubla īpašnieku mainīgajos Latvijas apstākļos nav nemaz tik vienkārši. «Ja vēlies, lai kublā būtu silti un labi, vajag siltu ūdeni. Bet siltums un mitrums ir vislabākā vide, lai attīstītos dažādi mikroorganismi, mikrobi, aļģes. Kāpjot kublā iekšā un ārā, tajā ātri vien var sanest gružus un netīrumus, tādēļ ūdens ir bieži jāmaina. Ziemas salā tajā jāuztur noteikta temperatūra, lai kubls nesasaltu un nesaplaisātu,» skaidro Alvis Paeglītis. Kamēr pirts baļļu ģimene lieto tikai savām vajadzībām, par tās dezinfekciju nav īpaši jādomā. Ja kublā gājēju loks ir plašāks, saimnieka uzdevums ir nodrošināt higiēnas prasību ievērošanu. Tiklīdz kubla mazgāšanai sāk izmantot sadzīves ķīmiju, vairs nav nozīmes, no kāda koka darināts kubls vai kādi ārstnieciskie augi pievienoti ūdenim, tādēļ procedūra zaudē daļu savas vērtības.

«Stundām ilgi uzturēties kublā nav vēlams, jo āda ātri vien atmirks un kļūs neglīta. Ar pusstundu pilnīgi pietiks,» teic fizioterapeits. Viņš arī neiesaka apvienot pirts procedūras ar karsēšanos kublā, jo tā cilvēka organismam ir dubulta slodze. Pirtī un apsildāmajā kublā nav vietas ne sacensībai un savas izturības demonstrēšanai, ne alkohola lietošanai, kad cilvēkam zūd paškontrole un apjausma par to, kas veselībai nāk par labu, bet kas — kaitē.

Iedvesmai

Liepziedu un ceļmallapu kubls. Aplejiet ar ūdeni 300 gramus liepziedu un ceļmallapu drogu un uzvāriet. Ļaujiet novārījumam 20 minūtes ievilkties, nokāsiet un pievienojiet kubla ūdenim. Vislielākā iedarbība uz organismu būs tad, ja ūdens procedūras veiksit pirms gulētiešanas.

Der zināt

  • Pirms kāpšanas apsildāmajā kublā vajag nomazgāties dušā vai vismaz noskaloties.
  • Kublā iešana nav tas pats kas mazgāšanās, tādēļ tajā nav vietas ziepēm, dušas želejām un citiem mazgāšanās līdzekļiem.
  • Ja ūdenim pievienotas ēteriskās eļļas, sāļi vai citas ārstnieciskas vielas, uz ādas uzklāts ķermeņa pieniņš vai krēms traucēs tām caur ādu uzsūkties organismā.
  • Kublā iešana labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, veicina norūdīšanos un stiprina imūno sistēmu.
  • Šo procedūru neiesaka cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, ādas slimībām, kā arī grūtniecēm.
  • Latvijas viesu namos par vienu apsildāmā kublā pavadītu stundu jāmaksā vidēji 12–15 lati, bet, plānojot veltīt ūdens procedūrām visu vakaru, jārēķinās ar 35–50 latiem.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu