Plāno ieviest nodokli elektroenerģijai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valdībā šodien paredzēts lemt par nodokļu piemērošanu elektroenerģijai, ko pieprasa Eiropas Savienības (ES) direktīva. Ja Ministru kabinets šādu lēmumu atbalstīs, tad no nākamā gada palielināsies maksa par elektrību.

Līdz šim līdzīgs nodoklis piemērots tikai naftas produktiem vai produktiem, kas izmantojami motordegvielai kā naftas produktu aizstājēji. Taču jau gadu pirms Latvijas iestāšanās ES tika pieņemta direktīva, kas paredz nodokļu piemērošanu arī elektroenerģijai un dabasgāzei, kā arī akmeņoglēm, koksam un lignītam, — norāda Finanšu ministrija. Latvijai tika akceptēts pārejas periods, taču, sākot ar 2007. gada 1. janvāri, paredzēts, ka arī mums sākumā būs jāsāk piemērot puse no ES noteiktās minimālās nodokļu likmes, bet no 2010. gada 1. janvāra — pilna minimālā likme.

Attiecībā uz dabasgāzi tomēr pagaidām nodokli varam nepiemērot, jo Latvijā tās īpatsvars kopējā energoresursu gala patēriņā ir mazāks, nekā ES noteiktais līmenis, pie kura valstij jāsāk piemērot arī nodoklis dabasgāzei. Taču elektroenerģijai gan saskaņā ar ES direktīvu Latvijai nākamgad būtu jāpiemēro nodokļu likme vismaz 17,5 santīmi par megavatstundu (MWh), ja elektroenerģiju izmanto komercdarbībai, un vismaz 35 santīmi par megavatstundu, ja elektroenerģiju neizmanto komercdarbībai — tātad mājsaimniecības vajadzībām.

Finanšu ministrija norāda, ka direktīva paredz plašas iespējas piemērot dažādas nodokļu atlaides gan atkarībā no patērētāja, gan arī atkarībā no elektroenerģijas ražošanas veida. Tā kā Latvijā ievērojama daļa elektroenerģijas tiek saražota no atjaunojamiem energoresursiem, galvenokārt hidroelektrostacijām, mums esot labas iespējas izmantot videi draudzīgākas elektroenerģijas ražošanas atlaides. Finanšu ministrija paredzējusi, ka atlaides varētu piemērot arī mājsaimniecībām, elektrificētam transportam un komersantiem, kas sniedz lielus apgaismošanas pakalpojumus. Ministrija arī uzskata, ka plānotā nodokļa ieviešana būtiski neietekmēs patēriņa cenu līmeņa celšanos. Ņemot vērā nodokļa likmi, uz 100 patērētajām kilovatstundām šis nodoklis veidotu 1,75 santīmus, bet, piemērojot atbrīvojumus, vidēji uz vienu patērētāju tas būšot vēl aptuveni trīs reizes mazāks.

No nākamā gada nodoklis paredzēts arī akmeņoglēm, koksam un lignītam — 5 santīmi par gigadžoulu bruto siltumietilpības, ja to izmanto komercdarbībai, un 11 santīmu, ja citiem mērķiem. Savukārt no 2010. gada 1. janvāra būs jāpiemēro pilna ES noteiktā minimālā likme, kas ir uz pusi lielāka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu