«Arsenāls» veic arheoloģiskos izrakumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā ir iespēja vēlreiz atgriezties emocijās, kas bijušas un joprojām ir svarīgas, un nesavtīgi tās dalīt domubiedriem. Par to, kas reiz bija svarīgi «Arsenāla» publikai, ko ir dzirdējuši draugi, bērni un ceļā nejauši sastaptie foršie cilvēki – tieši viņiem ir domāta divos gadu desmitos tapusī «Arsenāla» filmu izlase «Arheoloģija».

Filmas  pirms katra seansa tiks izlozētas. Kura no «Arsenāla» pērlēm tiks izrādīta – nav zināms. Tās pat nezinās kinoteātra «Rīga» Lielās zāles kinomehāniķis. Un šīs astoņas filmas tiks rādītas tikai vienu reizi. Un tās ir šīs.

Atmiņu kustīgajās bildēs atdzīvojas krievu kinoklasikas ģēnijs Aleksandrs Kaidanovskis savā Maskavas komunālajā dzīvoklī, viņa greizsirdīgi uzticīgā sunīte un dīvainais kaķis, kurš vadīja dienas, skatoties savā attēlā spogulī. Un Aleksandra gleznotais pašportrets ar mīluļiem uz skapjaugšas.

Pīters Delpo – holandiešu Edgars Alans Po,  kura cilvēciskais smalkums un rāmā inteliģence ļauj viņam uzņemt filmas gan par pazudušām ekspedīcijām, gan par Japānu, gan par mēmā kino dīvām.

Amerikāniete Nina Menkesa, kura, neilgi pirms ieplānotās prombraukšanas uzzinājusi, ka «Arsenāla» galveno balvu izlozē loterijā, atcēla savu lidojumu, lai drošu roku noslēguma ceremonijā satvertu glāzi ar 10 000 dolāru vērto balvu.

Noslēgtais, bet ikdienu ar tās pilno notikumu spektru un vienkāršos cilvēkus tik ļoti mīlošais Maiks Lī, kura lente «Kailais» ir žiletes grieziens sabiedrības miesā kā pretstats viņa Kannu festivāla zelta godalgai.

Šarmantais un jokus mīlošais Joss Stellings ar savu neiztrūkstošo zilo šalli, kura filmas pirmajā «Arsenālā» izraisīja veselu kino uztveres revolūciju un kurš kā bērns spēj priecāties par itāļu dziesmām un savu izloloto kinoteātri Utrehtā, un kuru Rīgā pielūdz, un kurš pats kā svētceļnieks vienmēr dodas uz Ķeipeni.

Asi ironiskais Alekss van Varmerdams, Eiropas Kinoakadēmijas īstenais loceklis, kura filmas par dzīvi stāsta tā, ka pat kļūst bail skatīties nākamo.

Vēl - čehu provokators Švankmajers, kurš savulaik tika liegts un viņa kino nīcināts, un kurš skatītājam tā vis neļaus filmas laikā laiski atzvilt klubkrēslā un mierīgi gremot kukurūzas bumbiņas, kanādiešu trakulis Gajs Medins ar savu reibinošo inscenējuma prieku, filozofiski izsmalcinātais Dereks Džārmens, kurš sen jau vēro filmas debesu kinozālē, stilā un izteiksmē gaišais Čžans Jans. Viedais Mosens Mahmalbafs, kurš ļoti mīl savu zemi un tik asprātīgi un rotaļīgi krāšņi pasmejas par savām, mūsu un jūsu sīkajām vājībām; tepat pāri jūrai mītošais Aki Kaurismeki, kuram tā vien gribētos uzsaukt tostu pāri zilajiem ūdeņiem par viņa smeldzīgo cilvēcību, ieliktu tik fantastiskā kino valodā, un austrālietis Aleks Projass ar tuksnesi, lidmašīnu un sapni.

Mēs šos cilvēkus mīlam tieši tādēļ, ka viņi ir tik dažādi un tikai visi kopā veido «Arsenāla» varavīksni. Mūsu cunftes sveiciens viņiem – lai ir kinozāles tumsā smejošie un raudošie skatītāji!


ARSENĀLA ARHEOLOĢIJA 2006

AIZLIEGTIE MEKLĒJUMI
THE FORBIDDEN QUEST
Peter Delpeut
Nīderlande 1993

ALISE
ALICE
Jan Svankmajer
Čehoslovākija, Šveice, Lielbritānija, Rietumvācija 1987

ASIŅAINAIS BĒRNS
THE BLOODY CHILD
Nina Menkes
ASV 1996

BOHĒMAS DZĪVE
BOHEMIAN LIFE
LA VIE DE BOHEME
Aki Kaurismaki
Francija, Itālija, Somija, Zviedrija 1992

GAISA GARI, MĀKOŅU GREMLINI
SPIRITS OF THE AIR, GREMLINS OF THE CLOUDS
Alex Proyas
Austrālija, Lielbritānija 1989

KAILAIS
NAKED
Mike Leigh
Lielbritānija 1993

PĀRMIJNIEKS
THE POINTSMAN
DE WISSELWACHTER
Jos Stelling
Nīderlande 1986

PETROLEJAS TIRGOTĀJA SIEVA
THE KEROSENE SELLER'S WIFE
ZHENA KEROSINSCHIKA
Alexander Kaidanovsky
PSRS 1988


PIESARGIES!
CAREFUL
Guy Maddin
Kanāda 1992

PIRTS
SHOWER
XIZHAO
Zhang Yang
Ķīna 1999

SALAAM CINEMA
Mohsen Makhmalbaf
Irāna 1995

VITGENŠTEINS
WITTGENSTEIN
Derek Jarman
Lielbritānija 1993

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu