Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Uz Marsa esošais gigantiskais vulkāns Olisips tiek uzskatīts par augstāko kalnu Saules sistēmā. Tā augstums ir 24 kilometri.

Turcijā kafija vispirms tiek pasniegta vecākajam ģimenes loceklim.

Francijas prezidents Šarls de Golls ieņem pirmo vietu pret viņu veikto atentātu skaita ziņā — no 1944. līdz 1969. gadam pret viņu tika rīkoti 30 neveiksmīgi atentāti.

Indiešu slepkava — tā sauktais žņaudzējs Behrams — no 1790. līdz 1840. gadam ar savu dzeltenbalto auduma «žņaudzamrīku» nosmacēja 931 upuri.

Iespēju apkrāpt dzimto valsti izmanto teju katrs ierēdnis. Taču visvairāk šajā jomā paspējis izdarīt Filipīnu prezidents Ferdinands Markoss. 1986. gadā Filipīnu valdība paziņoja, ka Markoss kopā ar savu sievu Imeldu ir piesavinājies 860,8 miljonus dolāru.

Lielākā daļa cilvēku uz velosipēda sēžas no kreisās puses.

Bils Klintons ir «visceļojošākais» prezidents visu ASV vēsturē. Viņa izbraukumi ārpus valsts Amerikas nodokļu maksātājiem ir izmaksājuši 292 miljonus dolāru. Tieši tādu summu viņš saņēmis savu 159 ceļojumu laikā. Vēl 2,5 miljoni dolāru valstij izmaksājuši 20 viņa sievas Hilarijas braucieni.

Kad pigmeju ģimenē notiek nopietns strīds, sieva nelamājas un nesit vīru — viņa vienkārši sāk jaukt nost personīgo māju.

Cariskās Krievijas flotē centās uzņemt cilvēkus no laukiem, jo laukos visvairāk bērnus lika šūpulī. Pastāvēja uzskats, ka lauku cilvēki jau kopš bērnības ir pieraduši pie šūpošanās.

Amerikāņu producenti Edīti Marksoni reiz Krievijā uzcienāja ar okrošku. Kopš tā laika katru reizi, kad viņa ierodas Krievijā, amerikāniete pasūta savu iemīļoto «zupu ar kokakolu».

«Mirušais ēzelis un giljotinētā sieviete» — tādu nosaukumu savai grāmatai, kas nāca klajā 1829. gadā, devis franču rakstnieks romantiķis Žils Žanens. Puškins šo grāmatu nosauca «Lieliskais ēzelis».

1918. gadā Krievijas ortogrāfijas reformas rezultātā tika atcelta cietinājuma zīmes lietošana vārda beigās, un šis lēmums vainagojās ar ievērojamu papīra ekonomiju. Pēc speciālistu aprēķiniem, līdz reformai «ъ» dēļ tika drukāts aptuveni 8,5 miljoni lieku lappušu.

Senajā Krievzemē braukšana ar kamanām tika uzskatīta par daudz prestižāku lietu nekā braukšanu «uz riteņiem». Tāpēc kamanas tika izmantotas visos svinīgos gadījumos, īpaši to izmantoja garīgās personas pat līdz XVII gadsimta beigām. Kamanu braucēji deva priekšroku pārvietoties ar šo transporta līdzekli pat vasarā.

Lielākā daļa zaļo datorvalodas simbolu ir ņemti no kulta filmas «Matrikss». Tie nav nekas cits kā japāņu hieroglifu spoguļattēli.

Krievijas himnas mūzikas autors, Sarkanās armijas ansambļa dibinātājs A. Aleksandrovs 20. gadsimta 20. gadu sākumā vadīja Kristus Glābēja baznīcas kori.

Kolumbijas revolūcijas bruņoto spēku komandieris ir simpātiska sieviete, kuru sauc Lusero. Kādā intervijā viņa sacījusi: «Mēs ne ar ko neatšķiramies no vīriešiem. Mums ir vienādas slodzes un pienākumi, mēs veicam tādus pašus uzdevumus kā viņi. Turklāt mūsu ekipējuma maisi ir daudz smagāki.» Tas, pēc Lusero vārdiem, ir saistāms ar to, ka sievietes savā ekipējumā bez visa pārējā iekļauj arī iemīļotās rotaļlietas un kosmētiku.

Pirmā dzīvā televīzijas pārraide PSRS notika 1961. gada 14. septembrī. Tajā tika atspoguļota Jurija Gagarina sagaidīšana Maskavā.

Aizliegums veikt apgraizīšanu, ko izdeva imperators Adrians, 132. gadā jūdu zemē izraisīja vētrainu sacelšanos pret romiešiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu