Kādi ir populārākie ceļojuma galamērķi?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Kopš laika, kad ceļošanai teju visas robežas vaļā, pagājis mazliet vairāk par 10 gadiem. Pēc tuvo ārzemju iepazīšanas iecienītāki kļūst arvien tālāki un eksotiskāki maršruti.

Lai gan ar nelielu pārsvaru, tomēr par «Vakara Ziņu» topa ekspertu ceļojuma galamērķi pēdējā gada laikā bijusi Turcija, bet nākamās apmeklētākās valstis — Austrija un Francija. Lielāka vienprātība dominē sapņu zemes jautājumā: daudzi vēlētos apmeklēt Austrāliju, kā arī Jaunzēlandi, Kubu, Maldivu salas un Āfriku. Mūsu eksperti kopumā nosauca 14 valstis, kur pabijuši pēdējā gada laikā. Kas vilinājis un kādi iespaidi palikuši par daļu no tām — mūsu šīsdienas topā.

Austrija

Droši vien pirmie iespaidi par šo valsti daudziem (ja ne visiem) gūti no filmas «Mūzikas skaņas». Un tie, kas pabijuši Austrijā, droši apgalvo, ka cilvēki šajā zemē ir tādi paši kā filmā. Nu gluži kā kalnu iedzīvotāji — noslēgti un noraidoši pret svešiniekiem. Saskarsmē ar mūsējiem var just, ka viņiem trūkst padomju laika rūdījuma: ja vēlēsies šmugulēties, austrietis to tik ātri neatkodīs. Austrijas galvaspilsēta Vīne pazīstama ar slaveno Vīnes operu, bet Zalcburga ir pasaulslavenā komponista Mocarta dzimtā pilsēta. Tāpat Austrija ir populāra ar saviem slēpošanas un SPA kūrortiem: Zelamsi, Badgāšteinu, Kaprunu, kur ir mūžīgais ledājs un var slēpot visu gadu.

Portugāle

Viena no kādreiz vismazāk attīstītajām valstīm Eiropā, kas kā bārenīte vilkās nopakaļus citām. Taču šobrīd... Dievs, dod tādu «neattīstības» pakāpi kādreiz Latvijai! Braucot cauri valstij, var baudīt dabas dažādību, savdabīgu arhitektūru un dzīvesveidu. Piemēram, nu kur vēl esat redzējuši uz šķībām ielām izklātus paklājus vai apakšbikses logos, kas ir vai katrā nama logā uz speciāli novilkta striķa? Pretimnākošie cilvēki, lai arī nesaprot, ko viņiem vaicā, ir gatavi palīdzēt un aizvest jebkur. Jābauda atpūta Atlantijas okeāna krastā, zivju ēdieni un burvīgi saulrieti. Vērts apmeklēt Aveiru — seno sāls ieguves pilsētiņu —, kā arī Nazāri — vienu no skaistākajiem Portugāles zvejniekciemiem.

Spānija

Skaistā un bagātā Katalonija jau kopš sendienām uzskatīta par valsts visvairāk pārtikušo provinci, un tā salīdzināta ar izsmalcinātu, taču tajā pašā laikā apdomīgu aristokrāti, kas savus iespaidīgos dārgumus ne tikai dāsni visiem izrāda, bet arī prot visnotaļ prātīgi pavairot. Tāpēc lieliskajā Barselonā, kas ir svešzemnieku visvairāk apmeklētā Spānijas pilsēta, ceļotājiem ar pamatotu lepnumu rāda ne tikai viduslaiku katedrāles un varenus klosterus, bet arī žilbinoši lieliskas Art Nouveau jeb jūgendstila ēkas, kā arī stiklā, niķelī un varā mirdzošus ultramodernus debesskrāpjus un visā Eiropā lielāko futbola stadionu, kur spēlē pasaulslavenā «Barcelona».

Spānija tūristiem ir otrs visiecienītākais ceļojumu mērķis no visām pasaules valstīm. Katalonijas vārdu vistālāk nes ģeniālā spāņu arhitekta Antonio Gaudi apbrīnojamās celtnes, piemēram, nepārspējami kruzuļainā «Sagrada Familia» baznīca ar izaicinoši staltajiem torņu pīķiem. Nupat Spānijā sāksies sezona, kad vairs nebūs jādodas diendusā. Proti, no maija līdz septembrim spāņu galvenā sabiedriskā dzīve notiek naktīs, jo dienās ir pārāk karsts. Pēc rīta tirgus rosības, kur iepērkas, klačojas, stāsta anekdotes, gandrīz visi dodas nosnaust. Andris Kārkliņš («Impro») stāsta: «Spāņu tautas rituāli — svētdienas pastaiga (paseo), ciemata gadatirgus (feria), spices vērša cīņas (toros) vai flamenko festivāls (fiesta), kas iesākas ar šerija glāzi un pāris rozā šķēlītēm kalnā kaltēta šķiņķa ap vienpadsmitiem vakarā un turpinās līdz rīta kafijai — var pārliecināt katru caurceļotāju par šīs tautas savdabību, apziņu, pašlepnumu, kaislību, intensīvo dzīvesveidu. Bet spāņi, kas orientēti uz ģimeni, tūlīt gatavi svinēt dzīvi, šo minūti, tevi un sevi.»

Itālija

Roma — dzīvās vēstures enciklopēdija. Tur atrodams slavenais Kolizejs, vislielākās romāņu perioda drupas pasaulē, un Panteons — vislabāk saglabājies šā vēstures perioda piemineklis, un, protams, vismazākā valsts pasaulē Vatikāns, kā arī ūdeņainākā pilsēta Venēcija. Savukārt Florence ir Itālijas renesanses un mākslas centrs, viena no skaistākajām pilsētām pasaulē! Mikelandželo, Botičelli, Rafaels, Leonardo da Vinči — tie ir tikai daži vārdi, kas cieši saistīti ar Florenci. Bet no mūsdienu Itālijas vīriešiem labāk turēties pa gabalu! Veltot tūristēm izsaucienu «bella ragazza!» (skaista sieviete), viņi iedomājas, ka ir iznesīgi apoloni, lai gan patiesībā atgādina mazus un iedomīgus seskus. Ja ar tādu sāc ielaisties sarunās, tad rēķinies, ka apolonam galvā var būt tikai viena doma, un ne jau nu pasēdēšana pie tējas tases... Uz katra stūra par pieciem līdz desmit eiro var iegādāties slavenāko dizaineru izstrādājumus, kuriem gan (kā var nojaust pēc cenas) nav pat līdzības ar oriģinālajiem modeļiem. Vēderu iespējams lutināt ar dažnedažādām pastām. Makaronu valstī iespējams pat nopirkt tādus izstrādājumus, kas stipri atgādina vīriešu ģenitālijas.

Francija

Viena no apmeklētākajām pasaules valstīm, kas iepriekšējos divus gadus bijusi topa augšgalā, bet pērn ierindojusies aiz Itālijas. Pirmā pazīme, ka esi Francijā: apkārtējie iedomājas, ka franču valoda ir dominējošā valoda pasaulē, un nicīgi atsakās ar tūristiem sazināties kādā citā mēlē. Taču ir veiksmīga recepte, lai piedabūtu francūzi sarunāties: iemācieties franču valodā frāzi «labdien, es nerunāju franciski», un francūža sirds atmaigs. Kā nekā vismaz būsi izrādījis cieņu viņa senajai valodai un atraisījis saziņu, piemēram, angļu mēlē. Starp citu, vietējie iedzīvotāji daudz neatšķiras no sava komiskā aktiera Luija de Finesa: aktīvi žestikulē, lamājas un vaikstās, kur vien tas nepieciešams. Un nemitīgi iet demonstrācijās, pret kaut ko protestējot. Sievietes nav glītas, taču viņām, īpaši vecākajām, piemīt tāds šarms, ka topi kā apburts. Protams, protams, mākslas un arhitektoniskos jaukumus neuzskaitīt! Noteikti jāredz slavenā Parīzes Dievmātes katedrāle, Sv. Kapella, jāizbrauc ar kuģīti pa Sēnu. Jādodas nakts pastaigā pa Elizejas laukiem un jāuzkāpj Eifeļa tornī. Tāpat arī der apskatīt Luvras pili, Triumfa arku. Ieteicams izbaudīt arī Normandijas Eretas klintis Lamanša krastā, apskatīt Mazās Onfleāras pilsētiņu, kurai raksturīgs izteikts impresionisms.

Jordānija

Rožsārtā nabatiešu pilsēta Petra (lielākais Jordānijas dārgums), kas izcirsta klintīs, liek aizrauties elpai un justies kā pilnīgi citā pasaulē. Klejotāji nabatieši kalnu ieskautajā plato apmetās jau otrajā gadsimtā pirms mūsu ēras. Nāves jūra ir viszemākā vieta pasaulē, kur var peldēties sāļākajā ūdenī. Betānija — vieta Jordānas upē, kur kristīts Jēzus Kristus. Madabas baznīca ar grīdu, kas veidota kā mozaīka un sastāv no vairāk nekā diviem miljoniem gabaliņu. Nebo kalns — leģendas vēsta, ka tur apglabāts Mozus, kurš uzkāpis kalnā, lai skatītu apsolīto zemi. Skaidrā laikā paveras brīnišķīgs skats uz Jeruzālemi. Jordānijas hašimītu karalistes galvaspilsēta Ammāna, saukta arī par Balto pilsētu, uz astoņpadsmit pakalniem un romiešu amfiteātris — visiespaidīgākais, kas palicis pāri no senās romiešu pilsētas Filadelfijas. Saullēkts Sīnāja kalnā virs tumšajām kalnu korēm — tā ir vieta, kur Mozus guva atklāsmi un deva pasaulei 10 baušļus. Katrīnas klosteris, ko uzskata par svētvietu, jo senajos rakstos teikts, ka šajā klosterī Mozus saņēma Dieva svētību, lai vestu izraēļu tautu pretī brīvībai. Krāsainais kanjons ir grandiozs dabas veidojums. Laikraksts «Dienas Bizness» gan raksta, ka tūristu gids Karaki pilī, kas ir viena no populārākajām Jordānijas vēsturiskajām vietām, parasti mēnesī pelnījis 1500 sterliņu mārciņu, taču pagājušajā gadā viņš neesot nopelnījis nekā. Tūristi no Amerikas un Eiropas uz Jordāniju braucot krietni mazāk, jo vardarbība un nabadzība Tuvajos Austrumos esot mazinājusi tūristu «apetīti» pēc Jordānijas reliģiskajiem un vēsturiskajiem dārgumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu