Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Kapteinis Džeimss Kuks bija pirmais cilvēks, kas savu kāju spēris uz visiem Zemes kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Vislielākā naudas banknote ir desmit tūkstoši ASV dolāru. Pasaulē ir tikai daži simti šādu banknošu.

Rietumu valstīs aptuveni desmit procentiem iedzīvotāju ir tetovējumi, apgalvo Pasaules veselības organizācijas eksperti.

Ja cilvēku apēdis tīģeris, tad žēlot šo neveiksminieku ir nepieklājīgi — tāds ticējums pastāv dažos Indijas un Indoķīnas rajonos.

Ūdens malks — cik tas ir? Daudzie pētījumi liecina, ka viens malks ūdens vīrietim vidēji atbilst 21 mililitram šķidruma, bet sievietei — 14 mililitriem.

Pirms 200 gadiem Krievijas armijā viena no efektīvākajām karaspēka šķirām bija kamieļu kavalērija. Tā ļoti nepatika pretiniekiem. Pirmkārt, kamieļi ir lieli, bet, otrkārt, viņi nepatīkami spļaudās.

Aritmētika, ko tagad māca sākumklasēs, viduslaikos bija pieejama tikai nedaudziem prātiem. Pastāvēja pat zinātnieku grādi: «dalīšanas doktors», «reizināšanas doktors», «saskaitīšanas doktors», «atņemšanas doktors».

Kad inženieris autodidakts Torgovatovs iesniedza projektu tuneļa būvei zem Ņevas, Krievijas cars Aleksandrs I labvēlīgi uzlika rezolūciju: «Izsniegt viņam 200 rubļus un lai ar savu parakstu apliecina, ka turpmāk ar projektiem nenodarbosies.«

Kongo policija ir paziņojusi par to, ka tas, ja sieviete nēsā bikses, tiek uzskatīts par «nepieklājīgu un provocējošu». Noķertās šo likumu pārkāpušās dāmas tiek sodītas uz vietas: bikses tiek konfiscētas garāmgājēju klātbūtnē.

Lai uzturētu Krievijas ķeizarienes Annas galmu, ik gadu tika tērēti divi miljoni un 600 tūkstoši rubļu. Viņas favorīta Birona staļļa uzturēšanai tika atvēlēts miljons rubļu gadā. Tajā pašā laikā impērijas iedzīvotāju veselības aizsardzībai nācās iztikt ar 16 tūkstošiem rubļu, bet izglītībai tika atvēlēts vēl mazāk — 4500 rubļu.

PSRS vadītāja Ņikitas Hruščova «atkušņa» laikā notika skandāls ar padomju zinātnieku delegāciju Amerikā. Iemitinoties viesnīcā Ņujorkā, čekas instrukcijas saņēmušais grupas vadītājs administrācijai pieprasīja izmitināt vīriešus pa diviem vienā numurā. Tā bija pilnīgi dabiska parādība padomju viesnīcās, bet amerikāņi to uzskatīja par pilnīgi nepieņemamu.

Visneparastāko precību sludinājumu ir uzrakstījis 41 gadu vecais amerikāņu fermeris Pīters Dehonds. Savās govju ganībās no 15 metru lieliem burtiem, kas bija izlikti no kukurūzas, viņš izveidoja šādu tekstu: «Meklēju balto sievieti. Viņai jāmīl lauksaimniecība. Fermeris saņēma atbildes no vairāk nekā 700 sievietēm.«

Vīrieši ir daudz vairāk pakļauti laika apstākļu ietekmei nekā sievietes. Viņi sliktāk jūtas nepastāvīgā, siltā un mitrā laikā, bet labāk — aukstā, saulainā ar pazeminātu spiedienu.

Pirmā elektrostacija Krievijā tika uzcelta 1879. gadā Sanktpēterburgā. Tā bija paredzēta Ļiteinajas tilta apgaismošanai, bet nākamā pēc pāris gadiem parādījās Maskavā. Tās uzdevums bija apgaismot Lubjankas pasāžu.

Krievijā pirmā nopietnā dzelzceļa avārija notika 1840. gadā, naktī no 11. uz 12. augustu, posmā no Sanktpēterburgas uz Pavlovsku. Vainīgs bija piedzēries mašīnists, kuru sauca Roberts Maksvels.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu