Rīgā koncertēs leģendārais Niks Keivs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: guardian.co.uk

Šā gada 20. novembrī «Arēnā Rīga» Eiropas koncertturnejas «Nick Cave Solo Performance» laikā Rīgu apciemos leģendārais austrāliešu izcelsmes rokmūziķis Niks Keivs. Šis būs vienīgais Nika Keiva koncerts Baltijas valstīs, informē «Propeller Productions».

Nika Keiva solokoncertu vēsture ilgst jau vairākus gadus uz prestižāko koncertzāļu skatuvēm visā pasaulē un visspilgtāk atspoguļo viņa personības daudzpusību, radošo garu un daiļrades patieso nervu. Šogad solo turnejai piemīt papildu nozīme — koncertturneja, kas sāksies 19. septembrī Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, popularizēs Nika Keiva jaunāko studijas darbu «The Proposition», kas vienlaikus ir arī skaņu celiņš kinofilmai ar tādu pašu nosaukumu.

Savulaik ietekmīgās Austrālijas rokgrupas «The Birthday Party» dziedātājs, vēlāk «The Bad Seeds» līderis, dziesmu un tekstu autors Niks Keivs vienmēr bijis kaismīgs kino cienītājs. Arī šīs 20 miljonu vērtās lentes «The Proposition» («Piedāvājums») scenārija līdzautors ir Keivs. Šā darba skaņu celiņš tapis kopā ar ilggadējo «The Bad Seeds» kolēģi Vorenu Elisu (Warren Ellis), kas kopā ar Keivu un vēl vairākiem pavadošajiem mūziķiem no «Seeds» novembrī apciemos Rīgu.

Filma jau saņēmusi jūsmīgas kritiķu ovācijas, un pats Keivs par radīto mūziku saņēmis prestižo Austrālijas Kinokritiķu balvu kā par «Labāko mūziku kinofilmai». Pagājušajā gadā Keivs saņēmis arī mūžam neganto britu kritiķu atzinību, saņemot prestižā žurnāla «Q» balvu kā izcils dziesmu autors — «Q Classic Songwriter Award». Kaut attiecībā uz dažādām mūzikas balvām Keivam ir sava principiāla nostāja, proti, kad 1996. gadā «MTV Europe» nominēja Keivu starp labākajiem vīriešu izpildītājiem, viņš pieprasīja, lai viņa nominācija tiktu atsaukta — izrādās, viņam ir nesaprotama šāda veida sāncensība.

Jau agrāk Keiva mūziku savās filmās izmantoja slaveni kinorežisori, arī ievērojamais kinomeistars Vims Venders. Keiva literāri spožie dziesmu teksti, fascinējošais baritons licis daudziem mūzikas un kino speciālistiem burtiski izlūgties atļauju savās filmās izmantot Nika Keiva melodijas, šeit jāmin gan «Hellboy», gan «Shrek 2» un daudzas citas Holivudas lielbudžeta filmas. Arī pats Keivs ir lielisks aktieris un filmējies vairākās filmās.

Keiva radošās personības izpausmes neaprobežojas tikai ar mūzikas un kinoscenāriju rakstīšanu. Pavisam nesen beidzot arī Latvijā veikalu plauktos nonācis pirmais un pasaulē lielu atzinību guvušais Keiva sarakstītais romāns «Un ēzelis ieraudzīja eņģeli» («And the Ass Saw the Angel», 1989). Keivs ir autors arī vairākiem dzejoļu krājumiem.

Keiva lielākie komerciālie panākumi mūzikā saistāmi ar 1996. gada albumu «Murder Ballads», kurā iekļauti divi nu jau klasiski dueti ar britu roka dīvu P. Dž. Hārveju un Austrālijas popmūzikas princesi Kailiju Minougu. Slavenais hits «Where The Wild Roses Grow», kas sākotnēji iesācies kā joks, galu galā kļuvis par Nika Keiva un «Bad Seeds» visvairāk pārdoto plati (1 miljons kopiju).

Jau 20. novembrī skatītājiem Rīgā būs unikāla iespēja skatīt vaigā šo harismātisko un neapšaubāmi daudzpusīgo mākslinieku. Kopā ar Niku Keivu, kas dziedās un spēlēs klavieres, Rīgā uz skatuves kāps vijoles un mandolīnas meistars Vorens Eliss, basģitārists Martins Keisijs un grieķu izcelsmes bundzinieks Džims Sklavunoss.

www.bilesuserviss.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu