Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Lielā store, kura pirms 80 gadiem tika noķerta upē Tihaja Sosna (Donas pieteka), svēra vairāk nekā tonnu. Zivī atrastie ikri šodien maksātu 200 tūkstošus dolāru.

Lai ieeļļotu visu Maskavas liftu mehānismus, ik gadu ir nepieciešamas 60 cisternas eļļas, no kurām katrā cisternā ir 60 tonnu šīs smērvielas.

Senās Romas vīrieši bija visnotaļ attapīgi. Viņiem varēja būt tikai viena sieva, un laulība bija nešķirama. Turklāt sievietes varēja precēties tikai vienu reizi dzīvē, bet vīriešiem tika atļautas vairākas laulības. Kur gan ir risinājums šādai pretrunai? Viss ir pavisam elementāri: apnikušo sievu vīrietis vienkārši nogalināja.

Padomju Savienības kodeksā par laulību, ģimeni un aizgādniecību līdz 1926. gadam tika noteikts, ka šķiršanās procesam ir jānotiek publiski. Lai šķirtu laulību, bija nepieciešams iesniegt iesniegumu, izsaukt uz tiesu otru laulāto, samaksāt nodevā 100 rubļu un publicēt avīzē paziņojumu par lietas izskatīšanu.

Aktierim Pīteram Falkam, kurš atveidoja detektīvu Kolombo, ir viena stikla acs. Tas ir jaunībā iegūtas traumas rezultāts.

Trīs komjauniešu dzejnieki A. Žarovs, I. Utkins un A. Bezimenskis 1928. gadā devās komandējumā uz Rietumvalstīm. Pret viņiem izturējās kā pret boļševiku aģitatoriem, tāpēc ievērojami tika saīsināts maršruts un uzturēšanās laiki. Atgriezušies mājās, viņi uzrakstīja aprakstu par ceļojumu, kura nosaukums kļuva "spārnots": "Galopā pa Eiropu".

Katram Vupertāles pilsētas (ASV) muzeja apmeklētājam tiek pasniegta atklātne ar lūgumu nosūtīt to atpakaļ no dzimtās pilsētas. Visas atklātnes ir vienādas, un tieši tās arī veido muzeja ekspozīciju.

Alpīnisti, dodoties kalnos, dažreiz kabatā ieliek desas gabalu, lai nelaimes gadījumā sunim būtu vieglāk atrast viņu ķermeni.

Filipīnu salu iedzīvotājas dzemdē, atspiedušās pret bambusa spieķi, Indijas iedzīvotājas visbiežāk to dara stāvus, bet kirgīzietes aiz padusēm tiek pakārtas pie jurtas augšējās konstrukcijas.

Viens no garākajiem nosaukumiem ir kādai Jaunzēlandes pilsētai, kura saucas Taumatauakatangiangakoauauotamateapokanuenuakitanntahu. Tulkojumā no vietējo iedzīvotāju maoru valodas tās nozīme ir "Augstiene, kur Tamatea Pokans Uenua savai mīļotajai spēlēja flautu".

Kora māksliniekiem operteātros izrādes laikā ir aizliegts skatīties skatītāju zālē. Viņi nedrīkst vērot publikas reakciju tāpēc, ka pilnībā jābūt pārņemtiem ar mūziku.

"Putna piena" izgatavošanas noslēpums ir meklējams "agar–agar" jeb no jūras zālēm pagatavotā "aukstajā gaļā". Interesanti, ka tas tiek izmantots arī audumu apstrādāšanā.

Labākie ātrrunātāji dzīvo Lielbritānijā, nevis Itālijā. Skots Šons Šenons Hamleta monologu "Būt vai nebūt" (260 vārdu) izlasīja 23,8 sekundēs, bet viņa līdzgaitnieks anglis Stīvs Brainers grupas "Queen" albuma "Nakts operā" dziesmu tekstus no otra gala izlasīja deviņās minūtēs un 58 sekundēs.

Planētas asākā piedeva ir savina pipars, kas pieejams Kalifornijas štatā ASV. Viens šā sarkanā pipara grams var sniegt asumu vājas mērces 577 kilogramiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu