Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Labas beigas

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Zvaigzne ABC

«Pīppauzēs pārsvarā lasu krimiķus, jau pēc brīža galva tīra, ej un klabini tālāk. Tikai vajag lasīt tajā pašā valodā, no kuras tulko, citādi izkrīti ārā no valodas,» tā man reiz teica Silvija Brice, tulkotāja, ar kuras pūlēm savu latvisko dzimšanu piedzīvojuši Gintera Grasa, Salmana Rušdi, Hermaņa Heses, Kafkas, Virdžīnijas Vulfas un vēl daudzu jo daudzu autoru dažādu žanru prozas lieldarbi.

Bet dzejniece un tulkotāja Ludmila Azarova, lai izvēdinātu galvu un atslēgtos no rakstu darbiem, vakaros lasot pavārgrāmatas un detektīvus: «Pēc tam varu mierīgi aizmigt. Pavārgrāmata – mīlīgs žanrs, tajā nav neatrisināmu problēmu. Pietiek izlasīt, nemaz nav jāgatavo – esmu tāds pavārs filologs. Savukārt detektīvā, kur astoņi līķi, kā pasakai – labas beigas, un atkal varu mierīgi aizmigt.»

Abu šo lielisko un apbrīnojamo dāmu iedvesmota, nolēmu aplūkot kriminālromānu un pavārgrāmatu klāstu, ko piedāvā Latvijas apgādi. Tā teikt – apvienot lietderīgo ar patīkamo un dalīties ar tevi, mīļais lasītāj, gūtajā pieredzē.

Izdevniecība «Jumava» tradicionālo latviešu ēdienu cienītājiem klajā laidusi grāmatu «Ēdīsim garšīgi» – no Ņinas Masiļūnes receptēm. Autores vārds, šķiet, komentārus neprasa – gluži kā britiem Agata Kristi kriminālromānu žanrā, tā latviešiem Ņina Masiļūne ir klasiķe pavārmākslas literatūrā. Jaunajā grāmatā var atrast ierosmi gan ikdienas maltītei, kad darbdienas steigā gribam paēst vienkārši, tomēr veselīgi un gardi, gan arī svētku reizei, kad ap galdu pulcējas visa ģimene un ēdiena pagatavošanai, tāpat kā tā baudīšanai, varam veltīt daudz vairāk laika. Pēkšņi atskārtu, ka pēdējā laikā esmu gatavojusi pārsvarā itāliešu, ķīniešu un reizēm arī skandināvu ēdienus, taču īsti nezinu, kā pareizi izvārīt skābeņu zupu un izcept cūkgaļas kotletes ar balto mērci. Ar Ņinas Masiļūnes palīdzību beidzot grasos šo robu aizpildīt!

Pirmā, kas piesaistīja manu uzmanību, bija apgādā «Zvaigzne ABC» klajā laistā «Mafijas pavārgrāmata». Apakšvirsraksts: Lasi un baudi 37 jaunas ģeniāli vienkāršas receptes, kuru dēļ nebūtu žēl pat mirt. Autors Džozefs Januci, viņš arī Džo Dogs, itāliešu izcelsmes amerikāņu rakstnieks, kurš desmit gadus ir bijis ekskluzīva kluba pavārs. Kluba nosaukums – Muteru un Fāteru Itālijas asociācija, saīsināti, MAFIJA. Bet tad Džo iekūlies ķezā, kuras dēļ izjutis kārdinājumu iestāties citā klubā. Šā kluba nosaukums – Foršie Itāļu Brāļi jeb, saīsināti, FIB. Jaunā kluba biedri lūguši Džo izspiegot vecā kluba biedrus, kuri bija mēģinājuši viņu novākt. Autors neslēpj, ka liecināt pret «darbaudzinātāju, rabīnu un krusttēvu» Tomiju Argo viņam nav bijis grūti: «Atriebība, tāpat kā mana Cicoria Insalata, vislabāk garšo atdzesēta.«

Lai cik atšķirīgi būtu abu šo klubu biedri, tiem, izrādās, ir arī kas kopīgs – viņi mīl ēst. Gangsteri «ēd, plānodami noziegumus, un viņi ēd, kad noziegums ir izdarīts, un, kad nav noziegumu, viņi ēd, gaidīdami, kad tie būs. Un gangsteri ir izvēlīgi. Viņi skaidri zina, kas viņiem garšo, un, ja kaut kas garšo, viņi apēd visu porciju. Un vēl otru.» Savukārt jaunā kluba biedri «ēda tā, it kā viņiem tūlīt būtu jādodas uz elektrisko krēslu». Laikam tāpēc visiem, kas pēc šajā grāmatā ievietotajām receptēm būs pagatavojuši ēdienus, autors iesaka tos vienkārši izbaudīt – bez steigas, jo «tos ir pārbaudījuši sliktākie no sliktākajiem un labākie no labākajiem. Un pārbaude spīdoši izturēta».

Vēl tikai varu piebilst, ka, nolasot vīram priekšā uz labu laimi atšķirtu stāstu par to, kur, kad un kam Džo Dogs pasniedzis cūkgaļas cepeti ar mandarīniem un ricotta pudiņu, kā arī detalizētu aprakstu par abu šo kulinārijas brīnumu pagatavošanas gaitu, man bija skaidrs, ka gribu izlasīt visu grāmatu, bet vīram – ka nekavējoties jādodas uz tirgu, lai nopirktu 2 kg 600 g filejas bez kauliem.

Aleksandrs Makkols Smits «Dāmu detektīvaģentūra Nr. 1» – šo asprātīgo un reizē dzīvesgudro grāmatu izdevis apgāds «Zvaigzne ABC». Nepaklausīgas meitas. Pazuduši vīri. Neuzticīgi partneri. Dīvaini blēži. Ja jums ir problēma un neviens cits nespēj palīdzēt, dodieties taisnā ceļā pie miesās kuplās un dzīvespriecīgās Prešesas Ramotsvi, Botsvānas vienīgās un līdz ar to arī labākās privātdetektīves. Viņa maz līdzinās mis Mārplai, taču Prešesai palīdz dabiskā sirsnība, attapība un neparastā intuīcija. Nemaz nerunājot par labo draugu, burvīgo misteru Matekoni, remontdarbnīcas «Ātrais auto» īpašnieku. Varu vien pievienoties laikraksta «Sunday Times» apskatniekam: «Aizmirstiet bibliotēku! Līķis atrodas kleķa būdā. Afrikāņu mis Mārpla, ko radījis skotu profesors. Lieliski!"

«Jāņa Rozes apgāds» tiem, kas vēlas izvēdināt galvu, sagatavojis sēriju «Rozes ēnā». Uz mana naktsskapīša trīs grāmatas: Iana Rankina «Atmaskot Džeku», Kolina Dekstera «Pēdējais autobuss uz Vudstoku» un Lizas Marklundas «Sprādzieni».

Skotu rakstnieks Ians Rankins šobrīd atrodas popularitātes virsotnē un tiek uzskatīts par labāko kriminālromānu autoru Apvienotajā Karalistē. Viņa grāmatas par inspektoru Rēbusu tulkotas vairāk nekā divdesmit valodās. Rankins saņēmis prestižo Čandlera–Fulbraita balvu, kā arī vairākas Dagger balvas. 2002. gadā par nopelniem literatūrā Rankinam piešķirts Britu Impērijas ordenis.

Parlamenta deputāts Gregors Džeks pieķerts Edinburgas priekamājā kopā ar prostitūtu. Sākumā inspektors Rēbuss jūt līdzi neapskaužamā situācijā nonākušajam politiķim – kam negadās padoties kārdinājumam! Taču, kad pazūd Džeka sieva, situācija kļūst nopietna. Dīvainu sakritību virkne liek domāt – kāds vēlas nomelnot krietno Džeku un pienaglot viņu pie kauna staba. Rēbusam jānoskaidro patiesība.

Ironija un teicami satamborēts sižets, kā arī atrisinājums, kas ir tikpat negaidīts, cik neizbēgams.

Kriminālromāns «Sprādzieni» īsā laikā iekaroja lasītāju sirdis un saņēma balvu kā zviedru 1998. gada labākā debija kriminālliteratūras žanrā, nodrošinot rakstniecei, žurnālistei un dēkainei Lizai Marklundai kulta autores statusu ne tikai dzimtajā Zviedrijā, bet arī visā pasaulē. Tagad viņas darbi tulkoti vairāk nekā divdesmit valodās.

Neilgi pirms olimpisko spēļu atklāšanas Stokholmas Olimpiskā stadiona tribīnes izposta sprādziens, to drupās policija atrod saplosītu ķermeni. Gatavojot materiālu savam laikrakstam, pie mīklainā notikuma izmeklēšanas ķeras enerģijas pārpilnā un visnotaļ pievilcīgā žurnāliste Annija Bengtsone. Nemanot viņa tiek ierauta bīstamu notikumu virpulī.

Savukārt Kolinam Deksteram romāna «Pēdējais autobuss uz Vudstoku» ievads prātā iešāvies kādā lietainā dienā, sēžot pie virtuves galda draugu mājā. Ar šo grāmatu Deksters uzsāk slaveno detektīvromānu sēriju par inspektoru Moru un seržantu Luisu.

Inspektoru bieži pielīdzina pašam autoram, norādot uz abu kopīgajām kaislībām – literatūru, Vāgnera mūziku, krustvārdu mīklām un alu. Zvērinātajam vecpuisim Moram darba laikā patīk iedzert pa mēriņam un ļauties sapņiem par daiļo dzimumu. Tomēr inteliģence un lieliskās dedukcijas spējas palīdz viņam atrisināt vissarežģītākos noziegumus. Deksters vairākkārt saņēmis prestižās Dagger balvas, kā arī 1997. gadā – Diamond Dagger par mūža ieguldījumu. Pēc Dekstera detektīvromāniem uzņemts BBC/PBS TV seriāls «Inspektors Mors».

Kāda Vudstokas kroga stāvlaukumā tiek atrasts jaunas, skaistas meitenes līķis. Neilgi pirms traģiskā notikuma viņa kopā ar draudzeni redzēta uz ceļa stopojam. Izmeklēšanas gaitā inspektors Mors tiek iepīts mīlas un greizsirdības intrigu virpulī. Kāda šifrēta vēstule kļūst par pagrieziena punktu sarežģītajā izmeklēšanā, kurā viņš cenšas izdibināt, kas īsti noticis drūmajā septembra vakarā...

Apgāds «Tapals» izdevis Darjas Doncovas, krievu ironiskā detektīva karalienes (tādu viņas titulu izlasīju internetā), «Pavārgrāmatu sliņķei». Nezinu, kādi ir Doncovas krimiķi, bet pavārgrāmata – patiesi lieliska! Te nav ar lodēm iespeķoti līķi, toties ir zoss, pildīta ar āboliem, eksotiskas mērces un daudz kas cits. Turklāt tas, ka grāmatu uzrakstījusi nevis profesionāla kulināre, bet – kā autore pati saka – «parasta mājsaimniece, kas ilgus gadus nostāvējusi pie plīts, sieviete, kurai reizēm pietrūcis naudas, un ģimenes māte, kura arvien rēķinājusies ar daudzo mājinieku vēlmēm», šo darbu vērš vēl jo pievilcīgāku.

Reizē ar receptēm autore asprātīgi un neuzbāzīgi dalās pieredzē un dzīves gudrībās, piemēram: «jo ilgāk gatavosi, jo ātrāk apēdīs» vai «mājas darbu apjoms pieaug proporcionāli tam, cik daudz brīva laika varat tiem ziedot». Tiem, kuriem matemātika nav stiprā puse, Darja Doncova paskaidro: «Ja jums ir stunda laika, jūs mazgājat veļu. Ja divas – mazgājat un gludināt veļu, ja trīs – mazgājat, gludināt un uzkopjat dzīvokli…» Lai vai kā – šis ironiskā detektīva karalienes darbs palīdz uzveikt nogurumu un mudināt mudina ar grāmatu rokās doties uz virtuvi.

«Gardēža pavārgrāmata», ko laidis klajā Jāņa Rozes apgāds, 975 lappusēs apkopo receptes no visas pasaules – gan tradicionālas un jau agrāk pārbaudītas, gan eksotiskas un nudien neparastas. Šajā apjomīgajā un krāšņi ilustrētajā izdevumā atrodamas iedvesmojošas idejas visiem dzīves gadījumiem un dažnedažādām gaumēm – no priekšēdiena līdz desertam, maizes cepšanu un marinēšanas gudrības ieskaitot.

Vakar pēc ziņu raidījuma, ko dāsni papildināja trekna politiskās reklāmas mērce, pēkšņi sajutu nelāgu tukšumu saules pinuma apvidū. Nevilšus prātā nāca Skujenieka dzejolis: «tv ziņas priecē mūs / slikti rādās / slikti būs». Pašķirstīju «Gardēža pavārgrāmatu» un, tā kā ledusskapī bija atrodama paciņa ar Mocarellas sieru, izmēģināju ceptus Mocarellas sendvičus, ko patvaļīgi papildināju ar tradicionālajām svaigu tomātu šķēlēm un baziliku. Mana kulinārā rosība nemazināja valdošās elites cinismu, toties prieks manas ģimenes vīriešu sejās bija patiess un neviltots!

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu