Daži CV rakstīšanas pamatnoteikumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Ja sāc rakstīt vai esi jau uzrakstījis savu CV, pievērs uzmanību vai pārbaudi, vai tavs CV atbilst šādiem pamatnoteikumiem.

Darba devējiem ir daudz darba, un viņi nemēdz iedziļināties garos aprakstos. CV jābūt izvietotam uz vienas vai divām lapām. Lieto tukšas rindas tikai tad, ja vēlies uzsvērt savas spējas.

Liec saviem vārdiem būt iespaidīgiem. CV rakstīšanā valodai ir ārkārtīgi nozīmīga loma. Nelieto garus teikumus un rindkopas. Visam, ko tu saki, jābūt izteiktam īsi un konkrēti, kā arī iespaidīgi. Uzsver savus sasniegumus un problēmu risināšanas prasmi. Lieto vārdus «vadīju», «attīstīju» un citus darbības vārdus, kas parāda tavu kompetenci. Izlaid vārdu «es», tas padara teikumu neveiklu («es vadīju informātikas daļu»).

Ja iespējams, norādi konkrētus skaitļus. Neraksti «padarīju pārdošanu efektīvāku», bet gan «cēlu apgrozību par 30%, un klientu skaits manas darbības laikā pieauga no 100 uz 160». Darba devējs izjūt tavu vērtību ar skaitļu starpniecību.

Esi godīgs. Nav nekas briesmīgāks kā meli par neesošiem sasniegumiem. Ja gribi kādu sasniegumu pasniegt savā vārdā, labāk lieto izteicienu «man bija patīkami piedalīties šā vai cita procesa veikšanā» u. tml. Melošana savā CV var gan palīdzēt iegūt darbu, gan arī to zaudēt, ja atklājas, ka esi melojis.

CV sniedz par tevi pirmo iespaidu, tāpēc ir svarīgi, lai tavs rezumē būtu bez drukas kļūdām. Lieto parastu raksta stilu un burtu fontus. Izvairies no eksotiskiem raksta stiliem. Atstāj nelielu atstarpi starp dažādām rindkopām. Izmanto parasto A4 formāta papīru. Ja tev jāiegūst sava CV kopija, tad seko, lai rezultāts būtu tīrs un bez «melnām apmalēm».

Ja norādi, kādu konkrētu dienesta posteni vēlies, parādi savu vēlēšanos, vadoties no tā, ko vari šajā postenī piedāvāt. Savas vēlmes attiecībā uz darba devēju atstāj savā zināšanā.

Izvairies norādīt nevajadzīgu informāciju. Neraksti, piemēram, savu svaru un garumu. Ja tev ir hobiji, atzīmē tikai tos, kurus var saistīt ar piedāvājamo amatu. Nav nozīmes atzīmēt ieteicējus, ja darba devējs gribēs tos zināt, viņš to noteikti pajautās intervijas gaitā.

Algas apmērs lai paliek uz intervijas laiku. Ja atzīmēsi «nepareizo summu», izgāšanās ir droša. Ievērojot šos padomus, vari būt drošs, ka tavs CV būs konkurētspējīgs un tiks ievērots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu