Šokējošie «Sapņi» «Arsenālā»

Dita Deruma
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Arsenāls» šokē. Sāpīgi un tieši. Šodien, 18. septembrī kinoteātrī «Rīga» irākiešu izcelsmes jaunais režisors Muhameds Aldaradži iepazīstināja «Arsenāla» publiku ar savu pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu «Sapņi», kas tapusi, vienā rokā turot kameru, otrā...- automātu....

Filma skarbi un nežēlīgi atspoguļo Irākas kara šausmas, kas skatītas trīs varoņu acīm. Viņi visi satiekas kādā Bagdādes psihiatriskajā slimnīcā.

Karš. Ahlama (Asīla Adila ) studē angļu filoloģiju un gatavojas kāzām ar Ahmedu (Mortada Sadi), taču kāzās Ahmedu apcietina Sadāma Huseina policija. Ahlama nepārstāj savu iemīļoto meklēt  bumbu un šāviņu izkropļotajās Bagdādes ielās. Ali (Bašers Al - Majidi) kara laukā zaudējis draugu. Viņš sodīts par dezertēšanu, taču vislielākās mokas izraisa doma, ka viņš nav spējis draugu izglābt un pārliecinājis viņu palikt kaujas laukā. Mehdi (Mohameds Hašims) ir medicīnas students, kurš pēc studiju beigšanas tiek nozīmēts strādāt psihiatriskajā slimnīcā, kur satiekas visi trīs varoņi...

Šausminošā un satriecošā filma «Sapņi» - par laiku, kad vienīgā saprātīgā rīcība šķiet - sapņot un nepakļauties realitātes murgiem -, šokē ar savu patiesumu un tiešumu. Vizuāli satriecošā kino lente atstāj spēcīgu un ilgu pēcgaršu, tās tēli un vīzijas nepamet vēl ilgi pēc noskatīšanās.

Pēc filmas režisors Muhameds Aldaradži pastāstīja skatītājiem, ka šis stāsts «nācis no sirds». Tas tapis pēc Sadāma Huseina režīma krišanas, pēc tam, kad Muhameds Aldaradži noskatījies kādu BBC ziņu pārraidi, kurā stāstīts par Bagdādes psihiatrisko slimnīcu. Naktī Muhameds redzējis sapni - pa Bagdādes ielām skrienošu baltā kleitā tērptu Ahlamu. Pēc 2 mēnešiem, 2003. gada augustā režisors aizbraucis uz Irāku, kur aci pret aci sastapies ar kara šausmām - Bagdādes ielās klejojošiem, kara nomocītiem garīgi slimiem cilvēkiem. 4 nedēļās tapis filmas scenārijs.

«Sapņu» uzņemšana bijusi sarežģīta un bīstama, jo filmas uzņemšanas lauks vienlaikus bijis arī kara lauks. Uz jautājumu «Kā ir - filmēt karu kara apstākļos?», režisors, kurš 55 filmēšanas dienu laikā Bagdādē vairākkārt ticis nolaupīts, atbild, ka galvenā problēma bijusi - atrast cilvēkus, kas būtu ar mieru strādāt šādos apstākļos: «Irākā pēdējā filma tika uzņemta 1991. gadā. Kad sāku meklēt iespēju uzņemt filmu, sastapos ar problēmām, taču galvenais uzdevums bija - pārliecināt cilvēkus uzņemt filmu, kad apkārt valda karš. Mani uzskatīja par jukušu, jo virs mūsu galvām lidoja šāviņi un helikopteri...»

Filmā piedalās neprofesionāli aktieri. Piemēram, vienu no galvenajiem varoņiem, Ali, atveido kāds politiski ieslodzītais Bašers Al - Majidi, kurš notiesāts uz 12 gadiem. Vislielākās grūtības sagādājis - atrast aktrisi Ahlamas lomai (oriģinālā filmas nosaukums ir «Ahlama»). Neviena meitene nav vēlējusies piekrist šai lomai izvarošanas epizodes dēļ. Asīla Adila piekritusi filmēties ar 3 noteikumiem - Pirmkārt. Jāpārraksta izvarošanas epizode. Otrkārt.Izvarotāju filmā jāttēlo viņas vīram. Treškārt. Ahlamas nesen dzimušajam mazulim visu laiku jābūt kopā ar viņu. Pēdējā nosacījuma dēļ uzņemšanas grupai nereti nācies uzņemties arī aukles pienākumus.

Režisors uzsver, ka viņa mērķis bijis - atkāpjoties no jebkuras reliģijas, parādīt patiesu stāstu par Irākas cilvēkiem.

Šokējošie «Sapņi» «Arsenālā» šonedēļ vēl skatāmi ceturtdien, 21. septembrī plkst. 18:00, kino «Rīga» Jaunajā zālē!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu