Jāņa Streiča filmu retrospekcija kinoteātrī «Rīga»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zozo, Apollo

Tuvojas unikāls notikums izcilā latviešu kinorežisora Jāņa Streiča 70.gadu jubilejas pasākumu ciklā - Meistara filmu retrospekcija.

No 4. līdz 8.oktobrim kinoteātrī «Rīga» ik dienu plkst. 18:30 tiks demonstrēta kāda no iemīļotām vai arī nepelnīti aizmirstām Jāņa Streiča filmām - «Svešās kaislības», «Teātris», «Cilvēka bērns», «Tikšanās uz Piena ceļa» un «Carmen horrendum».

Retrospekciju piedāvā Rīgas Kinomuzejs un Nacionālais Kino centrs ar Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva atbalstu.

Kamēr Rīgas Kinomuzejā atvērta multimediālā izstāde «Jāņa Streiča mistērijas» un apmeklētājiem iespējams arī noskatīties jebkuru no režisora filmām, piecas no tām tiks izceltas īpašā retrospekcijā - uz kinoteātra lielā ekrāna.

 Retrospekciju atklāj filma «Svešās kaislības» (1983), kuru pats režisors uzskata par vienu no saviem labākajiem darbiem. Filmas darbība norisinās pēckara laika Latvijā un tajā vienu no savām spilgtākajām dramatiskajām lomām ir nospēlējusi Vija Artmane.  Savdabīga road-movie cauri kara virpulim ir filma «Tikšanās uz Piena ceļa» (1985), kas kinoskatītājiem atklāja aktrisi Ināru Slucku. Savukārt filma «Carmen horrendum» (1989) ir pārsteidzoši skarbs un emocionāli smags kontrasts stereotipiem priekšstatiem par Jāņa Streiča daiļradi - tik traģiski piesātinātu Streiču daudzi skatītāji vēl nepazīst... Šī «triloģija» piedāvā iespēju jaunām acīm paskatīties uz pēdējos gados faktiski neizrādītajām un piemirstajām režisora filmām.

Retrospekcijā iekļauti arī divi no režisora populārākajiem darbiem -  Jāņa Streiča bērnības un viņa dzimtās Latgales esence «Cilvēka bērns» (1991) un spožā Vijas Artmanes benefice filmā «Teātris» (1978).

Filmu retrospekcija ir viens no daudzajiem pasākumiem Jāņa Streiča jubilejas maratonā, kas sākās 15.septembrī ar izstādes atklāšanu Kinomuzejā. Oktobrī gaidāmi arī Jāņa Streiča memuāru grāmatas «Lāga dvēseļu straumei» atvēršanas svētki un Streiča filmu mūzikas diska iznākšana.

Atgādinām, ka izstāde «Jāņa Streiča mistērijas» Rīgas Kinomuzejā apskatāma līdz pat 31.decembrim, muzejs atrodas Peitavas ielā 10/12 (ieeja no Mazās Peitavas ielas puses),

Izstādes darba laiks:
16. septembris - 31. decembris, no trešdienas līdz svētdienai pulksten 11:00 - 19:00

Jāņa Streiča filmu retrospektīvas programma

04.10  plkst. 18:30 «Svešās kaislības», 92 min., 1983 - Retrospektīvas atklāšana
Lomās V. Artmane (Anna), V. Ozoliņa (Ausma), Z. Jančevska (Mārīte),
A. Paulavičs (Antans), L. Oboļenskis (Valdmanis), J. Paukštello (Ezeriņš)

Antans, bijušais bagātas saimniecības kalps un saimnieces Annas mīļākais, atgriežas šajā sētā no Otrā pasaules kara kā uzvarētājs, jo dienējis padomju armijā. Vecās pasaules sakāvi viņš uzskata par savu personisko uzvaru un nolemj no tās iegūt pēc iespējas vairāk labuma. Vecās mīlestības vietā viņam nu daudz pievilcīgāka šķiet Annas pieaugusī meita Ausma. Drīz Anna uzzina, ka Ausma gaida bērnu, un savstarpējās attiecības saasinās līdz pēdējam...

05.10 plkst. 18:30 «Teātris», 144 min., 1978
Lomās V. Artmane (Džūlija), J. Streičs (Autors), G. Cilinskis (Maikls Goslins),
E. Pāvuls (Džims Longtons), E. Radziņa (Dollija de Frisa), I. Kalniņš (Toms Fenels), P. Gaudiņš (Rodžers Goslins)

Filmas savdabīgā pasaule eleganti un asprātīgi balansē starp teātra izrādi un filmu filmā, starp monologu un dialogu, starp dzīvi un skatuvi… «Bet īstā dzīve — tā ir šeit…» saka Džūlija Lamberte, pieskardamās sev tur, kur pēc speciālistu aprēķiniem vajadzētu atrasties dvēselei. Filmā skatāmi lieliski aktierdarbi, starp tiem arī pats režisors Jānis Streičs Autora lomā.

06.10 plkst. 18:30 «Cilvēka bērns», 95 min., 1991
Lomās A. Rudzinskis (Boņs), A. Līvmane (māte), J. Paukštello (tēvs), B. Ružs (vectēvs)

XX gs. 30. gados Latgalē mazajam Boņam, iepazīstot pasauli, nākas saskarties un izvērtēt gan labo, gan ļauno un šajā procesā tapt par Cilvēku.
 

07.10  plkst. 18:30 «Tikšanās uz Piena Ceļa», 85 min., 1985
Lomās I. Slucka (Astra), N. Iļjina (Taņa)

Saņēmusi ilgi gaidīto atļauju dienēt vienā karaspēka daļā ar savu līgavaini, propagandas daļas vecākā leitnante Astra Lejiņa dodas ceļā. Taču no mīļotā viņu šķir ne vien attālums, bet arī karš. Šis ceļš nav vienkāršs, tas ir bīstams un briesmu pilns. Gan kājām, gan braukšus dodoties pretim mērķim, Astra pārvar ne mazums grūtību un kļūst daudzu notikumu aculieciniece. Nezinām, kāds liktenis lemts filmas varonei, jo karš vēl nav galā, taču, par spīti visam, turpināsies abu mīlētāju tikšanās sapņos uz Piena Ceļa zvaigžņu fona.

08.10 plkst. 18:30  «Carmen horrendum», 96 min., 1989
Lomās I. Ozola (Inga), V. Kvēpa (Lida), J. Vasiļjeva (Gaļina), R. Ancāns (Vaņa), I. Vītola (Sima)

Psiholoģiska drāma par sievietēm kara hospitālī skarbajos kara gados. Kaut karš ir sakropļojis viņu ķermeņus, saglabājušas ir ilgas pēc laimes un mīlestības. Paralizētā Inga, dzīvojot murgos par pagātni, kļūst par novērotāju cilvēcisko attiecību ārprātam — nenovīdībai, meliem un pat nodevībai.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu