Siltumenerģijas tarifs Rīgā palielināsies par 17,5%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 15.novembra siltumenerģijas tarifs Rīgas iedzīvotājiem tiks paaugstināts par 17,5% salīdzinājumā ar iepriekšējo apkures sezonu. Rīgas sabiedrisko pakalpojumu regulators 10.oktobrī pieņēma lēmumu palielināt maksu par siltumu fiziskām un juridiskām personām.

Dzīvojamā fonda patērētājiem - Rīgas iedzīvotājiem - siltuma tarifs tiks palielināts par 17,5%. Tādēļ turpmāk iedzīvotājiem būs jāmaksā 21,43 lati par megavatstundu (MWh) siltumenerģijas un pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 5% apmērā, kā to paredz siltumenerģijas tarifa aprēķināšanas kārtība iedzīvotājiem valstī, kas stājās spēkā 1.jūlijā. Savukārt juridiskajām personām par siltumenerģijas MWh būs jāmaksā 21,43 lati un PVN 18% apmērā. Iedzīvotājiem PVN likme siltumenerģijai no jūlija ir 5%, bet pārējiem patērētājiem - 18%. Patlaban iedzīvotājiem jāmaksā 19,15 lati par MWh siltumenerģijas ar priekšnodokli.

«Rīgas siltums» iepriekš vērsās Rīgas pilsētas regulatorā, lūdzot paaugstināt siltumenerģijas tarifus iedzīvotājiem un pārējiem lietotājiem no šā gada 1.oktobra, taču regulators nolēma jautājumu atlikt. Jautājums tika atlikts, jo bija nepieciešams sagaidīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu par Rīgas otrās termoelektrostacijas (TEC-2) saražotās siltumenerģijas tarifu projektu, no kuras «Rīgas siltums» iepērk siltumu. TEC-2 tarifu projekts tika apstiprināts pirms divām nedēļām.

Siltumenerģijas tarifu paaugstināšana nedaudz paaugstinās inflāciju, bet būtiski to neietekmēs, iepriekš prognozēja aptaujātie finanšu eksperti.

«Hansabankas» Makroekonomikas un finanšu tirgus analīzes nodaļas analītiķe Lija Strašuna sacīja, ka «Rīgas siltuma» iesniegums nebija negaidīts - pēc dabasgāzes tarifu paaugstināšanas maijā bija skaidrs, ka ar nelielu laika nobīdi arī siltumenerģija kļūs dārgāka. Tāpēc arī eksperti vairākkārt uzsvēruši regulēto cenu pieauguma ķēdes reakciju.

«Nordea bankas» sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Irina Grase atzina, ka tarifu paaugstināšana ietekmēs gan preču ražotājus, gan izplatītājus, kas mēģinās izmaksu pieaugumu kompensēt ar cenas paaugstināšanu, kas galu galā tikai veicinās inflācijas kāpumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu