Dzīvnieka nepieskatīšana var dārgi maksāt (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ik mēnesi Jelgavā uz ielām tiek sabraukti suņi vai kaķi, kuru ārstēšana jāsedz pašvaldībai, jo dzīvnieku saimnieki, uzzinājuši izmaksas, nevēlas tās atlīdzināt, tādējādi atsakoties arī no sava mīluļa.

Nupat līdzīgi noticis ar sešus mēnešus vecu suņuku no Platones, stāsta veterinārās klīnikas "Sanarius" veterinārārste Agnese Krūmiņa. No Platones Jelgavā ieklīdušais kucēns tika notriekts uz Dzirnavu ielas. Pašvaldības policija suni nogādājusi klīnikā "Sanarius", ar kuru pašvaldībai noslēgts līgums. "Dzīvniekam bija dziļas plēstas brūces un nopietni traumētas pakaļkājas. Suns tika operēts, un pēc piecām dienām uzradās arī viņa saimniece – nepilngadīga jauniete no Platones. Dzīvniekam nebija nekādu identifikācijas dokumentu, tas nebija vakcinēts pret trakumsērgu, līdz ar to radot apdraudējumu apkārtējiem," stāsta veterinārārste A.Krūmiņa.

Dzīvnieka ārstēšanas un uzturēšanās izdevumi ir 104 lati un 50 santīmu. Suņa saimniecei šādas summas neesot. Turklāt mājās esot vēl viens dzīvnieks, kurš arī, visticamāk, nav vakcinēts pret trakumsērgu. Radušos situāciju lūgts izvērtēt Pārtikas un veterinārajam dienestam. "Iespējams, tas arī pamudināja saimnieci sarosīties un risināt problēmu. Šonedēļ viņa pie mums bija ieradusies kopā ar paziņu – pilngadīgu personu, kas uzņēmās atbildību par suni un to, lai turpmāk tas vairs neklaiņotu un tiktu savlaicīgi vakcinēts. Viņš arī parakstīja dokumentu, ka minētos ārstēšanās izdevumus atmaksās pa daļām," stāsta A.Krūmiņa.

Veterinārārste piebilst, ka šis stāsts varētu atrisināties veiksmīgi. Taču nereti esot citādi – savainoto dzīvnieku saimnieku tā arī neizdodas atrast. Ja suns vai kaķis notriekts Jelgavā, pēc atveseļošanās kursa tas nonāk dzīvnieku patversmē, bet ārstēšanās izdevumus samaksā "Pilsētsaimniecība". Patversmē dzīvnieks tiek turēts divas nedēļas, un, ja jauni saimnieki neatrodas, to iemidzina.

"No saimniekiem nereti esam dzirdējuši, ka viņi nav zinājuši, kur meklēt pazudušo suni vai kaķi. Pirmkārt, jāapzina veterinārās klīnikas un tuvākās dzīvnieku patversmes. Par pazudušu dzīvnieku var jautāt arī pašvaldībai vai policijai. Cilvēki nav informēti, ka viņi paši sabrauktu dzīvnieku klīnikā nogādāt nedrīkst, – par to jāziņo "Pilsētsaimniecībai" vai pašvaldības policijai, kas to atved uz klīniku," piebilst A.Krūmiņa.

Par mājdzīvnieku klaiņošanu vai aizdomām, ka tas nav vakcinēts, iedzīvotāji var ziņot pašvaldības policijai. Tā tiesīga saimniekam lūgt uzrādīt dzīvnieka identifikācijas dokumentu un dokumentu, kas apliecina, ka četrkājainais draugs potēts pret trakumsērgu. Ja saimnieks neievēro pašvaldības saistošos noteikumus, policija viņu var saukt pie atbildības un uzlikt sodu līdz pat 250 latiem.

Jelgavas Pašvaldības policija šogad pilsētas teritorijā savākusi un patversmē nogādājusi 73 klaiņojošus dzīvniekus, no tiem 48 suņus. Trīs saimnieki saukti pie administratīvās atbildības par dzīvnieku turēšanu nepiemērotos apstākļos, informēja policijas pārstāve Sandra Reksce.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu