«Iļģi» atgriežas ar jubilejas turneju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grupa «Iļģi» komentārus neprasa — pasaulē pazīstamākā world music grupa no Baltijas valstīm, turklāt, kā zināms, šai vasarā «Iļģi» vairākus mēnešus bija Eiropas world music TOP 10.

Grupa šogad svin savas radošās karjeras 25 gadu jubileju un aicina kopīgi šo notikumu svinēt arī grupas daiļrades ilggadējos cienītājus.

«Iļģu» 25 gadu jubilejas Latvijas turnejā norisināsies koncerti vairākās Latvijas pilsētās ar noslēguma koncertu Rīgā.

«Iļģi» tiek uzskatīti par Latvijas postfolkloras kustības aizsācējiem un līderiem. «Iļģi» ir starptautiski visvairāk atzītā mūsu zemes world music grupa, kas dibināta 1981. gada pavasarī, kad Iļģuciema kultūras nama vadība folkloras ansambli dibināt un vadīt uzaicināja nesen konservatoriju beigušo vijolnieci Ilgu Reiznieci.

«Iļģi» dzima kā folkloras ansamblis šā vārda tradicionālajā izpratnē. Viņi brauca pie teicējiem, mācījās dziesmas, instrumentu spēli, paši darināja tautastērpus, mūzikas instrumentus; uzzināto un apgūto dziedāja, stāstīja, rādīja, mācīja citiem — kur vien Latvijā atrada dzirdīgas ausis un redzīgas acis. Mūzikas spēlēšana neiztrūkstoši bija saistīta ar interesi par latviešu tautas senvēsturi, arheoloģiju, etnogrāfiju, mitoloģiju, tradīcijām.

Kopš 1989. gada «Iļģi» koncertējuši mūzikas festivālos, kultūras svētkos un citos dažāda mēroga sarīkojumos Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Lielbritānijā, Šveicē, Austrālijā, ASV un Francijā, izpelnoties klausītāju interesi un cildinošas atsauksmes presē. Par to, ka «Iļģi» ieņēmuši redzamu vietu pasaules mūzikas apritē, liecina viņu panākumi World Music Charts Europe (WMCE) labāko sarakstā. Sevišķi vērtīgu ceturtdaļgadsimta jubilejas velti WMCE apskatnieki «Iļģiem» pasniedza šā gada jūlijā, iebalsojot kompozīciju «Ne uz vienu dienu» otrajā vietā starp labākajiem world music ierakstiem Eiropā. Tā ir lielākā starptautiskā profesionālā atzinība, kādu līdz šim Latvijā saņēmuši šā mūzikas virziena pārstāvji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu