Aicina neaiztikt piekrastē izskalotus roņus, bet ziņot par tiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dzīvnieku pazinēji aicina ikvienu, kurš pludmalē pamana dzīvu roņu mazuli, nedzīt to ūdenī, nekaitināt un nebaidīt, bet telefoniski ziņot par atradumu Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP).

Kā aģentūru BNS informēja DAP Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Inese Pabērza,nedēļas sākumā no Kalngales piekrastes uz Rīgas Zoodārzu tika atvests ronēns ar ļoti daudzām un dziļām strutojošām rētām uz visa ķermeņa. Šo mazuli nācās iemidzināt.

Savukārt otrdienas vakarā no Vecāķu pludmales tika nogādāts novārdzis, nepilnus desmit kilogramus viegls ronēns. «Tas nozīmē, ka tuvākajās nedēļās sastapšanās ar šiem jūras iemītniekiem varētu kļūt biežāka. Tieši tāpēc aktuāls jautājums ir pareiza cilvēku rīcība, ieraugot mazu un baltu vai puspelēku ronēnu jūras krastā,» skaidroja Pabērza.

DAP norāda, ka ikviens, kurš pludmalē atrod roņu mazuli, tiek aicināts nedzīt to ūdenī, nekaitināt un nebaidīt. Tāpat cilvēki tiek aicināti, dodoties pastaigāties pa pludmali, piesiet suņus pavadās, jo nereti zoodārzā nonāk roņu bērni ar kostām un plēstām brūcēm. Par sastapšanos ar roņu mazuli jāinformē DAP speciālisti, zvanot pa tālruni 29198590. DAP speciālisti sazināsies ar reģionālajiem vides inspektoriem, kuri pieņems lēmumu, ko darīt tālāk - atstāt ronēnu piekrastē vai nogādāt zoodārzā. «Pašiem ronēnu pārvietot aizliegts!» norāda DAP.

Lai plašāk skaidrotu, ko darīt un ko nedarīt, ja jūras krastā atrasts mazs ronēns, DAP ceturtdien, 24.martā, plkst.12 Rīgas Zoodārzā pie roņu baseina rīkos preses konferenci. Tajā piedalīsies DAP ģenerāldirektores vietniece Gunta Gabrāne, DAP Pierīgas reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Sintija Martinsone, kā arī zoodārza speciālisti un paši roņi.

Preses konferencē paredzēti zoodārza mākslinieka roņa Puikas paraugdemonstrējumi, DAP un zoodārza speciālistu stāstījums par pareizu rīcību, ieraugot ronēnu krastmalā, kā arī žurnālistu viesošanās pie otrdien zoodārzā nonākušā ronēna.

Pērn Rīgas Zooloģiskajā dārzā tika nogādāti seši pelēkie roņi un viens pogainais ronis, aģentūra BNS uzzināja Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas dienestā.

Baltijas jūrā mīt trīs sugu roņi, no kurām divas ir satopamas arī mūsu piekrastē. Visbiežāk sastopams ir pelēkais ronis. Tas ir augumā lielākais Baltijas jūras ronis. Aukstās ziemās mātītes mazuļus laiž pasaulē uz ledus. Tur tiem ir liela platība un maza savstarpējā konkurence.

Retāk sastopams Baltijas jūrā ir augumā vismazākais - pogainais ronis. Šī suga vairāk uzturas jūras ziemeļu daļā. Mazuļi dzimst uz ledus vai arī piekrastē.

Trešā suga ir plankumainais ronis, kas uzturas Baltijas jūras dienvidrietumu daļā. Latvijā novēroti tikai divas reizes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu