Tēja un kafija izglābs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Amerikāņu zinātnieki veikuši pētījumu, kas pierāda, ka stipra tēja un kafija palīdz aizsargāt aknas no kaitējuma, ko tām var nodarīt alkohols, liekais svars un palielināts dzelzs līmenis asinīs.

Šo pētījumu veicis Amerikas Nacionālais diabēta, gremošanas sistēmas un nieru slimību institūts (National Institute of Diabetes & Digestive & Kidney Diseases) sadarbībā ar zinātniekiem no «Scientific Systems Inc.», un tā rezultāti publicēti žurnālā «Gastroenterology».

Pētījumā piedalījās 9849 cilvēki, un viņu veselības stāvoklim zinātnieki sekoja 19 gadu (!) garumā. Pētījuma rezultāti parādīja, ka cilvēki, kas dienā izdzer divas un vairāk tasīšu kafijas vai stipras tējas, ar hroniskām aknu slimībām slimo divas reizes retāk nekā tie, kas šos dzērienus nelieto vispār.

Zinātnieki uzskata, ka pozitīvais efekts, ko stipra tēja un kafija atstāj uz aknu darbību, ir saistīta ar tajos esošo kofeīnu.

Konstance Rūla, kas vadīja šo pētījumu, uzskata, ka būtu pāragri tēju un kafiju kā ārstniecisku līdzekli izrakstīt slimniekiem ar aknu un nieru kaitēm, tomēr viņa to iesaka tiem, kam ir paaugstināts risks saslimt ar šīm slimībām.

Kafiju pasaulē pazīst jau ilgu laiku: piemēram, Krievijā tās izplatība sākās cara Pētera I valdīšanas laikā, tomēr šā dzēriena pozitīvā vai negatīvā ietekme uz cilvēka veselību vēl joprojām nav līdz galam izpētīta. Piemēram, tikai nesen zinātnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka kafija arī īslaicīgi uzlabo atmiņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu