Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Nav iespējams salauzt degunu, negūstot smadzeņu satricinājumu.

Puškina honorārs par poēmu «Bahčisarajas strūklaka» bija trīs tūkstoši rubļu. Tam laikam tā bija iespaidīga naudas summa.

Kad kāds šķauda, cilvēki saka: «Uz veselību!» Tas tiek darīts ne tāpat vien, jo šķaudīšanas laikā sirds uz milisekundi apstājas.

Pārlieku liela aizraušanās ar īsziņām var beigties ar tendinītu — pirkstu cīpslu iekaisumu. Īpaši liels saslimšanas risks ir bērniem un pusaudžiem no 10 līdz 18 gadu vecumam.

Ja rupjmaizi apsmērē ar cigarešu pelniem, tā garšo pēc ceptas olas.

XX gadsimta vismazākais vidukļa apkārtmērs — 33 centimetri — bija ASV pilsonei Efelai Grendžerei (1905—1982).

Sergeja Mihalkova grāmatu kopējā tirāža divas reizes pārsniedz mūsdienu Krievijas iedzīvotāju skaitu.

Dānijas karaliene Margrēte II radījusi ilustrāciju ciklu Tolkīna romānam «Gredzenu pavēlnieks».

Televīzija pirmo reizi parādījās PSRS, Anglijā, ASV un Brazīlijā.

Aviācijas maršals Jevgeņijs Savickis un viņa meita Svetlana ir vienīgie kādas PSRS ģimenes pārstāvji, kuras divi cilvēki divas reizes ieguvuši Padomju Savienības Varoņa goda nosaukumu.

«Mīlestība» — tā ir mēmā melnbaltā filma, ko 1927. gadā pēc Ļeva Tolstoja romāna «Anna Kareņina» motīviem uzņēma Holivudā. Kino pastāv divi dažādi fināli: alternatīvais laimīgais risinājums ar Annas un Vronska kopā palikšanu pēc Kareņina nāves, kas paredzēts ASV skatītājiem, un tradicionāli traģiskais nobeigums, kas paredzēts Eiropas skatītājiem.

Saskaņā ar Krievijas zinātniski pētniecisko institūtu datiem gaiss lielākajā daļā Krievijas ofisa telpu ir no četrām līdz sešām reizēm netīrāks un no astoņām līdz desmit reizēm toksiskāks nekā citās valstīs.

Lībijas prezidents Muammars Kadāfī ir viens no mūsdienu ekscentriskākajiem politiķiem. Tā, piemēram, viņš uzskata, ka Šekspīrs bijis arābs, kuru sauca Šeihs Zubers, ka Ameriku nav atklājis Kolumbs, bet arābs Emīrs Kā un ka Amerikas indiāņi arī pagātnē bijuši arābi. Viņi it kā cēlušies no Jemenas, tad nokļuvuši Kanāriju salās, bet no turienes — uz neapdzīvoto Ameriku. Vēl pulkvedis Kadāfī ieviesis savu laika skaitīšanas sistēmu, un visi viņa miesassargi ir meitenes vecumā no 16 līdz 20 gadiem.

Tomātu cīņa «La Tomatina» notiek katru gadu augusta pēdējā trešdienā nelielā provinciālā Spānijas pilsētā Bunjolā. Šo svētku laikā pilsēta burtiski peld gatavu tomātu tonnās, ko mērija speciāli ievedusi tomātu cīņām. Pirmo reizi «La Tomatina» tika sarīkota 40. gados, kad pilsētas laukumā pusdienojošu draugu grupa sarīkoja pirmo tomātu cīņu. Pēc kaujas spāņi no sevis nomazgā tomātu sulu šim notikumam speciāli ierīkotās dušas kabīnēs.

No kurienes radies aizskarošais teiciens «uzlikt ragus"  ?Izrādās, ka vīram, kura sieva tika «pielaista pie Francijas karaļa miesas», tika piešķirts gods medīt Francijas galma pārvaldītajos un sargātajos īpašumos. Kā zīme par šo monarha labvēlību pie muižas vārtiem svinīgi tika piestiprināti grezni brieža ragi. Sākotnēji «ragnesis» bija vīrs karaļa pastāvīgajai mīļākajai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu