Rīgas domē rēķina algu pielikumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Sakarā ar minimālās algas palielināšanos gaidāms ievērojams Rīgas mēra, viņa vietnieku un domes komiteju priekšsēdētāju algu pieaugums. Dome arī gatavo kārtējo algu reformu, pamatojot ar nepieciešamību ieviest vienotu atalgojuma sistēmu. Pašreiz minimālā alga ir 90 latu, ar nākamo gadu to palielinās līdz 120 latiem.

Tāpēc pilsētas mērs Aivars Aksenoks (JL) nākamgad saņems 2160 latus (par 540 vairāk nekā līdz šim), vicemērs Almers Ludvigs (LPP) un domes priekšsēdētāja vietnieki Jānis Birks (TB/LNNK) un Andris Ārgalis (TP) —1800 latus (par 450 vairāk), komiteju priekšsēdētāji Andris Ameriks (LPP), Andrejs Krastiņš (TP), Edmunds Krastiņš (TP), Baiba Brigmane (JL) un Andrejs Požarnovs (TB/LNNK) — 1320 latus (par 330 vairāk). Pārējiem domes darbiniekiem, piemēram, izpilddirektoram Ērikam Škaparam ir cietā alga, kas nepieaug atkarībā no minimālās algas, tāpat arī sētniekiem, sekretārēm un apkopējām. Aksenoks uzdevis sagatavot pētījumu par darbinieku atalgojumu, ko izstrādās uzņēmums «Fontes Latvija». Aksenoks pamatoja, ka algu reforma nepieciešama, jo līdz šim dažādās domes struktūrvienībās vienādu līmeņu speciālistiem maksāts atšķirīgs atalgojums.

Finanšu departamenta preses sekretāre Sigita Škapare skaidroja, ka pētījuma mērķis ir izstrādāt vienotu darba samaksas sistēmu pašvaldībā, par piemēru ņemot vienotas darba samaksas sistēmu valsts pārvaldē. Tās pamatā ir amatu katalogs, pēc kura nosaka pienākumus un atalgojuma apmēru. Domē plānots ieviest darba novērtēšanas metodiku. Vienotā darba samaksas sistēmu plānots ieviest 2007. gada janvārī. Pētījuma veicējs SIA «Fontes» saņems par to 30 000 latus. «Pašreiz vēl noris darbs pie šīs sistēmas izstrādes, tādēļ par konkrētu amatu atalgojumiem būs iespējams runāt pēc darba pabeigšanas,» teica Škapare.

Tikmēr Rīgas domes darbinieku arodbiedrība aicinājusi nākamgad par 22 procentiem palielināt domes centrālā aparāta darbinieku algas. Darba koplīgums paredz, ka Rīgas dome apņemas līdz darba samaksas sistēmas apstiprināšanai, mainoties valstī noteiktajai minimālajai darba algai, paaugstināt algas ne mazāk kā par 15%. Rīgas domes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Aivars Upāns skaidroja, ka Rīgas domē algotajiem darbiniekiem pašlaik nav normālas algu sistēmas. «Mēs gribam, lai algas būtu taisnīgi sadalītas atbilstoši darbinieka darba specifikai un atbildībai, lai par katru veikto pienākumu būtu samaksāts. Pašreizējā sistēma nav normāla, jo par dažiem amatiem pārmaksā, savukārt citus attiecīgi nenovērtē.» Taču Upāns nevēlējās «radīt lieku ažiotāžu» un neminēja, kuriem darbiniekiem un kādos amatos domē tiek pārmaksāts. «Mēs vēlamies, lai visu domes darbinieku, arī domes deputātu, algas būtu piesaistītas vidējai algai. Tagad valdība nelabprāt ceļ minimālās algas, jo tām ir piesaistītas skolotāju algas,» teica Upāns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu