Visticamāk, Rivža arī turpmāk vadīs Izglītības ministriju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Nākamās valdības veidotāji vienojušies, ka Izglītības un zinātnes ministrija tomēr paliks Zaļo un zemnieku savienības pārziņā, tātad, visticamāk, arī turpmāk šo ministriju vadīs Baiba Rivža.

Vēlēšanās uzvarējusī Tautas partija jau pirms vēlēšanām bija paziņojusi, ka vēlas savā pārziņā ņemt izglītības un zinātnes jomu un par šīs nozares ministru grib iecelt pašreizējo ekonomikas ministru Aigaru Štokenbergu. Taču ZZS pavēstīja, ka, ņemot vērā to, ka 9. Saeimā tā ieguvusi par sešām vietām vairāk nekā 8. Saeimā, tā negrasās atteikties ne no vienas ministrijas, ko šobrīd vada, tajā skaitā arī ne no Izglītības un zinātnes ministrijas.

Kritiku, kas vērsta pret esošo izglītības ministri, ZZS līderi noraida. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja: «Trīs ministri no Tautas partijas, divi no «Jaunā laika» jau ir bradājuši pa šo ministriju kā pa ierakumiem. Tagad grib uzgrūst Rivžai, kura ir ministre tikai dažus mēnešus, visu to, kas nav izdarīts pēdējos 15 gados.»

Brigmanis ir pārliecināts, ka ZZS vadībā izdosies sakārtot šo ministriju tāpat kā «zemsaviešu» pārstāvei Dagnijai Staķei tas izdevies Labklājības ministrijā. Uz jautājumu: «Bet kas notiks, ja TP tomēr paturēs sev Izglītības ministriju?» Brigmanis atbildēja: «Bet kas notiks, ja mēs nenobalsosim par jauno valdību?» Tā viņš lika saprast, ka vienas ministrijas dēļ «zemsavieši» gatavi liktu uz spēles nākamās valdības likteni.

Lai TP Štokenbergam, kurš var palikt bez amata, ja Ekonomikas ministriju atdos ceturtajam valdības partnerim, amatu meklējot kur citur!

Ceturtdien pēcpusdienā TP frakcijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš atzina: panākta vienošanās, ka, visticamāk, Izglītības ministrija paliks ZZS pārziņā. «Ja jau tik ļoti grib, lai ņem!» teica «tautpartijietis».

Neoficiāli dzirdēts, ka par nepiekāpību attiecībā uz Izglītības ministriju ZZS norājusi pat Valsts prezidente. Tobrīd «zemsavieši» pat bijuši gatavi no šā amata atteikties, bet pēdējās dienās sarunās atkal stingri uzstājuši uz šā amata paturēšanu sev.

Ceturtdien jaunās valdības veidotāji turpināja rakstīt valdības deklarāciju, kuru šonedēļ vajadzētu pabeigt.

Sarunas ar iespējamo ceturto valdības partneri «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK atsāksies piektdien, kad valdības deklarācija jau būs faktiski uzrakstīta.

Cik godīgi ir iesaistīt ceturto valdības partneri darbā tikai tad, kad faktiski viss jau izlemts? «Protams, ka mums nepatiktu, ja pret mums tā izturētos,» atzina Brigmanis. «Taču «tēvzemiešiem» pašiem jāizlemj, kā viņiem rīkoties, ja esošais stāvoklis šo partiju neapmierina.»

Viņš skaidroja, ka nākamās valdības veidotāji pret «tēvzemiešiem» šādi izturas tāpēc, ka TB/LNNK nepiekrita strādāt ne Induļa Emša, ne Aigara Kalvīša valdībā, turklāt Latvijas jaunāko laiku politiskajā vēsturē tiekot raksturota kā biežākā valdību gāzēja.

«Tēvzemiešu» Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats teica, ka «tēvzemieši», pievienojoties valdības koalīcijai, vēlas deklarācijas projektu kārtīgi izstudēt un to papildināt vai arī kaut ko izsvītrot. «Mēs valdībai pievienosimies tikai uz līdzvērtīgiem nosacījumiem, un šie nosacījumi nozīmē ne tikai amatus, bet arī iespēju piedalīties deklarācijas veidošanā.

Runājot par amatiem, TB/LNNK vēl arvien darbam valdībā gribētu deleģēt divus ministrus. «Tēvzemieši» varētu uzņemties Reģionālo lietu un pašvaldību lietu ministrijas, kā arī Ekonomikas vai Tieslietu ministriju vadību.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu