TB/LNNK uzņemta koalīcijā un saņems trīs ministru amatus (papildināts)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Jauno valdības koalīciju veidos četras partijas. Kā ceturtā partnere koalīcijā būs apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK. Tas tika nolemts tikšanās reizē piektdien, kad jauno valdību veidojošās koalīcijas partijas — Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī Latvijas Pirmās partijas un «Latvijas ceļa» apvienība (LPP/LC)— uz sarunām bija aicinājušas apvienību TB/LNNK, lai runātu par iespējamo sadarbību koalīcijā.

Vai valdību veidojošo partiju lēmums uzņemt koalīcijā TB/LNNK bija pareizs?

«Tēvzemieši» nākamajā valdībā saņems trīs ministru amatus. Par ekonomikas ministru tiks virzīts Jurijs Strods, kas patlaban ir Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieks, bet par tieslietu ministru virzīs advokātu Gaidi Bērziņu. Trešais amats būs īpašu uzdevumu ministra pie finanšu ministra Eiropas Savienības līdzekļu apguvē, kura kandidatūra vēl netika nosaukta.

Premjers Aigars Kalvītis, kuram Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzticējusi veidot arī jauno valdību, sacīja, ka darbs pie valdības deklarācijas turpināsies četru partiju sastāvā, uzklausot arī «tēvzemiešu» priekšlikumus. TP, ZZS, LPP/LC un TB/LNNK deklarācijas izstrādāšanu plāno pabeigt pirmdien.

Ministru prezidents sacīja, ka izvēle par labu «tēvzemiešiem» izdarīta, ņemot vērā arī partnera prognozējamību. «Partijām ir līdzīga izpratne un pamatnostādnes, bet jāizvērtē arī citi apstākļi - kā var sastrādāties, cik prognozējams ir partneris, kāda gaisotne valda attiecībās ar citām partijām. TB/LNNK arī atbalstīja manu valdību, kad palikām mazākumā,» lēmumu pamatoja Kalvītis.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis par TB/LNNK uzņemšanu koalīcijā bija gandarīts: «Konstruktīvs, nacionāls spēks. Esam apmierināti.» Arī LPP līderis Ainārs Šlesers norādīja, ka partijai nekādu iebildumu pret sadarbību koalīcijā ar «tēvzemiešiem» neesot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu