Darbu sāk 9. Saeima

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Otrdien uz pirmo sēdi sanāk 9. Saeima. Paredzams, ka vakarā pēc 9. Saeimas pirmās sēdes tiks sasaukta ārkārtas parlamenta sēde jaunās valdības apstiprināšanai. Kad Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga būs oficiāli paziņojusi, ka pašreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP) uztic arī nākamās valdības izveidošanu, tiks parakstīts koalīcijas līgums un valdības deklarācija. Ja tā notiks, Kalvītis ieies vēsturē kā līdz šim vienīgais premjers, kurš savā amatā paliks arī pēc Saeimas vēlēšanām. Jaunās valdības pirmā sēde paredzēta jau trešdien.

Nākamo valdību veidos četri politiskie spēki: Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Latvijas Pirmās partijas un partijas «Latvijas ceļš» vēlēšanu apvienība (LPP/LC) un apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (TB/LNNK). Koalīcijas partijām Saeimā būs 59 balsis.

TP 9. Saeimā ieguvusi 23 deputātu vietas, ZZS un partija «Jaunais laiks» — pa 18 deputātu mandātiem katra, apvienība «Saskaņas centrs» — 17 deputātu vietas, LPP/LC — desmit deputātu mandātus, TB/LNNK — astoņas deputātu vietas, bet apvienība «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» — sešas deputātu vietas.

Jau zināmi visi nākamās valdības ministru amatu pretendenti. Ekonomikas ministra amatam virzīs Juriju Strodu (TB/LNNK), kas patlaban ir Jelgavas pašvaldības deputāts. Tieslietu ministra amats paredzēts advokātam Gaidim Bērziņam (TB/LNNK), bet iekšlietu ministra amats — Ivaram Godmanim (LPP/LC). Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatam virzīs Aigaru Štokenbergu (TP), bet īpašu uzdevumu ministra Eiropas Savienības līdzekļu apguvei amatam — pedagogu Normundu Broku (TB/LNNK). Satiksmes ministra amatam virzīs Aināru Šleseru (LPP/LC), bet sabiedrības integrācijas lietu ministra amatam — deputātu Oskaru Kastēnu (LPP/LC). Pārējiem valdības locekļu amatiem tiks virzīti esošie ministri. Aizsardzības ministra amats paredzēts Atim Slakterim (TP), ārlietu ministra amats — Artim Pabrikam (TP), finanšu ministra amats — Oskaram Spurdziņam (TP), veselības ministra amats — Gundaram Bērziņam (TP), bet bērnu un ģimenes lietu ministra amats — Ainaram Baštikam (LPP/LC). Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās amatam tiks virzīta Ina Gudele, kas nesen kļuvusi par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedri. Kultūras ministra amatam virzīs Helēnu Demakovu (TP), izglītības un zinātnes ministra amatam — Baibu Rivžu (ZZS), zemkopības ministra amatam — Mārtiņu Rozi (ZZS), vides ministra amatam — Raimondu Vējoni (ZZS) un labklājības ministra amatam — Dagniju Staķi (ZZS).

9. Saeima pirmo darba dienu sāks pulksten 10, kad sanāks uz pirmo sēdi. Deputāti noklausīsies Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzrunu. Pēc tam tiks ievēlēti balsu skaitītāji un izveidota pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas sagatavos ziņojumu par deputātu pilnvarām. Pēc tam Saeima balsojot apstiprinās mandātu katram no 100 jaunievēlētajiem deputātiem, deputāts no Saeimas tribīnes nodos svinīgo solījumu vai zvērestu.

Saeimas Prezidija locekļu vēlēšanas notiks aizklāti, ar balsošanas zīmēm.

Tiks nolasīts Aigara Kalvīša (TP) vadītā Ministru kabineta paziņojums par savu pilnvaru nolikšanu. Paredzēts, ka Valsts prezidente jau šodien aicinās Kalvīti izveidot nākamo Ministru kabinetu.

No TP Vidzemes apgabalā ievēlēts Kalvītis, Helēna Demakova, Gundars Bērziņš, Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks, Raimonds Pauls, Māris Kučinskis un Vents Armands Krauklis. No Rīgas apgabala ievēlēts Mareks Segliņš, Vineta Muižniece, Oskars Spurdziņš un Juris Dalbiņš. No Kurzemes apgabala ievēlēts Jānis Lagzdiņš, Aija Barča, Māris Ārbergs un Uldis Briedis, no Zemgales vēlēšanu apgabala ievēlēts Atis Slakteris, Dzintars Ābiķis, Leons Līdums un Imants Valers, savukārt no Latgales vēlēšanu apgabala ievēlēts Jānis Klaužs, Anta Rugāte un Jānis Eglītis.

No ZZS Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlēts Leopolds Ozoliņš, Pauls Putniņš, Jānis Strazdiņš, no Vidzemes apgabala — Visvaldis Lācis, Ingmārs Līdaka, Mārtiņš Roze, Raimonds Vējonis un Indulis Emsis. No Latgales vēlēšanu apgabala ievēlēts Gunārs Upenieks un Staņislavs Šķesters, no Kurzemes apgabala — Guntis Blumbergs, Augusts Brigmanis, Gundars Daudze, Pēteris Hanka, bet no Zemgales apgabala — Baiba Rivža, Andris Bērziņš, Viktors Ščerbatihs un Dagnija Staķe.

No JL Rīgas vēlēšanu apgabalā deputāta mandātu saņems Ilma Čepāne, Linda Mūrniece, Solvita Āboltiņa, Inguna Rībena un Kārlis Šadurskis. No Vidzemes vēlēšanu apgabala par deputātiem kļūs Sandra Kalniete, Ina Druviete, Ausma Kantāne, Krišjānis Kariņš, Ainārs Latkovskis un Einars Repše. No Latgales vēlēšanu apgabala ievēlēta Sarmīte Ķikuste, no Zemgales vēlēšanu apgabala — Dzintars Zaķis, Artis Kampars un Jānis Reirs, bet no Kurzemes vēlēšanu apgabala Saeimas deputāta mandātus saņems Ingrīda Circene, Silva Bendrāte un Uldis Grava.

No SC nākamajā Saeimā strādās Boriss Cilevičs, Sergejs Dolgopolovs, Andrejs Klementjevs, Aleksandrs Mirskis, Sergejs Mirskis, Artūrs Rubiks, Jānis Urbanovičs, Nils Ušakovs, kuri ievēlēti no Rīgas vēlēšanu apgabala. No Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlēts Oļegs Deņisovs un Ivans Klementjevs, no Latgales apgabala — Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Aleksejs Vidavskis, Aleksandrs Golubovs, Sergejs Fjodorovs, no Kurzemes apgabala — Valērijs Agešins, bet no Zemgales — Vitālijs Orlovs.

No LPP/LC vēlēšanu apvienības 9. Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala iekļuvuši Inese un Ainārs Šleseri, kā arī Ainars Baštiks. No Vidzemes vēlēšanu apgabala deputāta mandātu saņems Andris Bērziņš un Ivars Godmanis, no Latgales apgabala — Vitālijs Aizbalts, Anatolijs Mackevičs, Jānis Dukšinskis, no Kurzemes apgabala — Oskars Kastēns, bet no Zemgales apgabala — Karina Pētersone.

No TB/LNNK 9. Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlēts Māris Grīnblats, Juris Dobelis un Dzintars Rasnačs, no Vidzemes apgabala — Anna Seile, Imants Kalniņš, no Latgales apgabala — Juris Boldāns, no Kurzemes apgabala — Gunārs Laicāns, bet no Zemgales — Pēteris Tabūns.

No PCTVL 9. Saeimā no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlēts Jakovs Pliners, Vladimirs Buzajevs un Nikolajs Kabanovs, no Vidzemes apgabala — Juris Sokolovskis, no Latgales apgabala — Miroslavs Mitrofanovs, bet no Zemgales — Valērijs Buhvalovs.

9. Saeimas vēlēšanās piedalījās 60,98% balsstiesīgo pilsoņu, 8. Saeimas vēlēšanās vēlētāju aktivitāte bija augstāka — 71,9%. Visvairāk plusus saņēmuši Kalvītis — 73 687, Kalniete — 67 806, Repše — 44 181. Visvairāk svītrotie 9. Saeimas deputātu kandidāti ir Repše, kas svītrots 26 371 reizi, Ingrīda Ūdre (ZZS) — svītrota 26 225 reizes, bet Emsis saņēmis 11 184 svītrojumus.

9. Saeimā strādās 81 vīrietis un 19 sievietes. Augstākā izglītība ir 95 nākamās Saeimas deputātiem, bet vidējā — pieciem. Divi jaunākie deputāti ir Ušakovs un Sokolovskis, kam ir 30 gadu. 20 ievēlētie deputāti ir vecumā no 31 līdz 40 gadiem, 42 — vecumā no 41 līdz 50 gadiem, 22 — vecumā no 51 līdz 60 gadiem, 13 — vecumā no 61 līdz 70 gadiem, bet visvecākajam deputātam — Visvaldim Lācim (ZZS) — ir 82 gadi. 9. Saeimas deputātu vidējais vecums ir 48,7 gadi.

78 no ievēlētajiem deputātiem ir latvieši, 15 — krievi, parlamentā ievēlēts arī pa vienam ebrejam, karēlim un vācietim, bet četri deputāti nav norādījuši savu tautību. Diviem ievēlētajiem deputātiem ir arī ārvalstu — ASV — pilsonība.

Saskaņā ar pašnovērtējumu 71 jaunajam deputātam latviešu valoda ir dzimtā, desmit apgalvojuši, ka valsts valodu prot brīvi, desmit — labi, seši — teicami, viens — augstākajā pakāpē, viens — izcili, bet viens — ļoti brīvi.

No 8. Saeimas deputātiem 9. Saeimā ievēlēti 59 deputāti, vēl trim deputātiem ir parlamentārā darba pieredze kādā no iepriekšējiem sasaukumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu