Apstiprināta Kalvīša veidotā valdība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

58 deputātiem balsojot «par», bet 41 — «pret», 9. Saeimas pirmajā sēdē par Ministru prezidentu tika ievēlēts līdzšinējais valdības vadītājs Aigars Kalvītis (Tautas partija). Tas nozīmē, ka tādējādi ir apstiprināta Kalvīša izveidotā valdība. Turklāt tā ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad līdzšinējais premjers tiek ievēlēts amatā arī pēc Saeimas vēlēšanām.

Kalvītis pēc apstiprināšanas amatā sacīja, ka viņa vadītā valdība varētu nostrādāt četrus gadus. «Ja pietiks enerģijas, nostrādāsim četrus gadus, ja nepietiks, meklēsim to kaut kur citur,» sacīja Ministru prezidents. Pēc Kalvīša domām, jaunie ministri valdībā iekļausies veiksmīgi. «Katrā jaunā politiķī var smelties jaunu enerģiju,» uzskata premjers.

Jaunās valdības koalīciju veido četras partijas: Saeimas vēlēšanās uzvarējusī Tautas partija, Zaļo un zemnieku savienība, Latvijas Pirmās partijas un «Latvijas ceļa» apvienība, kā arī «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK.

Ne tikai Kalvītis, bet arī vairāki ministri saglabās līdzšinējos amatus. Tā savā amatā paliek ārlietu ministrs Artis Pabriks, veselības ministrs Gundars Bērziņš, aizsardzības ministrs Atis Slakteris, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš, bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele, kultūras ministre Helēna Demakova, izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, vides ministrs Raimonds Vējonis un labklājības ministre Dagnija Staķe. Līdzšinējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs būs reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs.

Ekonomikas ministrs būs Jurijs Strods, tieslietu ministrs — Gaidis Bērziņš, iekšlietu ministrs — Ivars Godmanis, īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās — Normunds Broks, satiksmes ministrs — Ainārs Šlesers, bet īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās — Oskars Kastēns.

«Pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē valdība, kas bijusi pie varas pirms vēlēšanām, ir ne vien saglabājusi, bet arī vairojusi savu autoritāti sabiedrības acīs,» pirms balsojuma sacīja Kalvītis. Premjers pateicās Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai par izvēli uzticēt valdības vadīšanu viņam. Kalvītis šo izvēli uztver nevis kā pagodinājumu, bet kā izsvērtu un pragmatisku lēmumu nodrošināt Latvijā veselīgu politikas pārmantojamību.

«Godājamie deputāti! Es nododu jūsu vērtējumam valdības deklarāciju un komandu, uz kuru es lieku lielas cerības — tā spēs realizēt svarīgu ilgtermiņa mērķi. Šis mērķis ir tautas labklājība modernā, konkurētspējīgā, latviskā un eiropeiskā valstī,» uzrunā Saeimas deputātiem sacīja Kalvītis.

Debatēs pirms balsojuma par Kalvīša valdību piedalījās gan koalīcijas, gan opozīcijas deputāti. Partijas «Jaunais laiks» (JL) Saeimas frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš pauda sašutumu par valdības deklarācijas saturu un tās novēlotu izplatīšanu — viņš deklarācijas tekstu saņēmis tikai 50 minūtes pirms balsojuma. Pēc Kariņa domām, tik īsā laikā ar 38 lappušu gara dokumenta saturu iepazīties nav iespējams. JL pārstāvis arī kritizēja deklarācijā iekļautos uzdevumus — politiķis tos nodēvēja par tukšām frāzēm. «Ja šajā dokumentā meklējam konkrētību, tad šeit nav nekā konkrēta — tikai vārdi. Ko nozīmē — sekmēsim, nodrošināsim virzību, ierosināsim, mēģināsim?» jautāja Kariņš un aicināja deputātus neatbalstīt Kalvīša valdību. Arī Kariņa partijas biedre Ilma Čepāne bija nepamierināta ar to, ka deklarācija bijusi pieejama īsi pirms balsojuma. «Netiek izrādīta kaut minimāla cieņa, lai varētu iepazīties ar deklarāciju. Man bija tikai 25 minūtes laika, lai iepazītos ar tās saturu. Tā ir necieņa pret deputātiem,» uzsvēra Čepāne.

Savukārt opozīcijā palikušās apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) līderis Jakovs Pliners jauno koalīciju raksturoja ar vārdiem «veci vēži jaunā kulītē». Viņaprāt, valdības deklarācijā ir tie paši solījumi, kas izskanēja no koalīcijas partiju puses jau pirms 8. Saeimas vēlēšanām. Apvienības «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK pārstāvis Juris Dobelis Plinera kritiku par jauno koalīciju un valdības deklarāciju skaidroja ar PCTVL skaudību un žēlumu, ka apvienība ieguvusi tik maz vietu Saeimā.

LPP līderis Ainārs Šlesers kāpa tribīnē, lai oponētu opozīcijā palikušajām partijām. «Ir preambulas, kas ir vispārīgas, taču deklarācija atbild uz daudziem svarīgiem jautājumiem,» sacīja Šlesers un piebilda, ka nekļūdās tikai tie, kas neko nedara.

Arī jaunās valdības vadītājs uzskata, ka deklarācija izstrādāta ļoti rūpīgi. Dokumenta sagatavošanas darbs ildzis mēnesi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu