Dzīve ar un bez cigaretes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Nav vārdam vietas - smēķēt ir slikti, un visi to zina, taču cilvēki tik un tā smēķē. Arī ziņu, ka no 2008. gada plānots aizliegt smēķēt ne tikai darbavietās, bet arī uz ielām, parkos, skvēros, peldvietās, kafejnīcās (arī āra kafejnīcās), restorānos un citās sabiedriskās vietās, cilvēki uztver ar dažādām jūtām. Nesmēķētāji tādu ieceri atbalsta, smēķētāji - ir pret. Vienu šādu viedokli, kā arī aptauju par šo tēmu šodien publicējam, aicinot uz diskusiju arī citus - gan tos, kuri smēķē, gan tos, kuri ne.

«Piedodiet par drusciņ šerpāku toni, bet grūti noturēties, kad kārtējo reizi atkal tiek rīkotas visādas kampaņas un aizliegumi pret smēķētājiem,» raksta Valdis V. «Tagad, cik dzirdēju, pat uz ielām vairs nevarēs uzkūpināt. Stulbums! Tā jau nu ir visīstākā cilvēku diskriminācija! Vai tad uz mežu dzīs vai ierīkos kādu rezervātu? Kārtējo reizi tā vietā, lai risinātu ekonomiskas, sociālas un valsts attīstības problēmas, visādi ierēdņi un ierēdnīši, kādu mums savairojies ka biezs, atkal uzklūp vienkāršiem cilvēkiem. Jo tas jau ir vieglāk nekā kaut ko reālu izdarīt, piemēram, celt dzīves līmeni un samazināt inflāciju.

Pirmkārt, smēķētāji, ejot pa ielu ar cigareti rokā vai zobos, nevienam neko ļaunu nedara un vairākumā gadījumu vispār ir visnotaļ miermīlīgi ļautiņi. Ja kāds palūgs vai ja kādam traucēs, cigareti nodzēsīs. Otrkārt, es uzskatu, ka smēķēt vai nesmēķēt - tā ir katra paša darīšana. Zinu, zinu, katra cigarete ir jauna nagla smēķētāja zārkā, bet ir taču arī cits, man daudz tuvāks teicieniņš krievu valodā: «Kto ņe kurit i ņe pjot, tot zdoroviņkim pomrjot» («kurš nedzer un nesmēķē, tas nomirs vesels»).

Katram cilvēkam jau ir savs iemesls, kāpēc viņš smēķē. Man, piemēram, smēķēšana noņem stresu. Darbs nervozs, ar cilvēkiem, bet cigarete palīdz savākties un nomierināties. Arī domas labāk raisās. Ar alkoholu gan es esmu uz «jūs», bet bez cigaretes nevarētu iztikt ne dienu. Starp citu, divas reizes esmu mēģinājis atmest. Nesanāk! Kļūstu nervozs un nevaru savākties, stresa rezultātā sāku riktīgi vairāk ēst un uzņemu liekus kilogramus, bet pašsajūta - vienkārši briesmīga... Sieva saka: tur vajag stingru apņemšanos, lai atmestu. Viņai taisnība - es neredzu jēgu. Ja motoriņš vēl labi velk un drūmākais klepus nerauj čokurā, tad neredzu iemeslu, kāpēc lai reizēm neuzkūpinātu. Jā, smēķēšana ir netikums, bet tad jau labāk smēķēt nekā mesties uz citiem netikumiem - alkoholu, narkotikām vai azartspēlēm.

Cita lieta - kūpināt gan varētu mazāk. Man vismaz paciņa dienā aiziet. Patiesībā es ļoti cienu cilvēkus, kuri nepīpē vai ir atmetuši smēķēšanu, bet nedomāju, ka visādi aizliegumi un ierobežojumi smēķētāju skaitu samazinās. Nē, nedomājiet, ka es te tagad aģitēju visus uz pīpēšanu. Kas nepīpē, lai labāk nepīpē! Bet kas pīpē, lai pīpē laimīgs un pats arī pilnā mērā atbild par savu netikumu.»

Vai jūs traucē smēķētāji Rīgas ielās?

Raisa, pensionāre: «Esmu pret to, ka cilvēki vispār smēķē, un smēķētāji sabiedriskās vietās mani traucē. Ja, piemēram, apsēdies parkā uz soliņa, tad parasti kāds blakus sāk smēķēt, un nesmēķētājs spiests elpot tabakas dūmus. Daudziem cilvēkiem pret nikotīnu ir alerģija. It īpaši nepatīkami ir tad, ja redzi, ka pa ielu iet jauna, skaista meitene ar cigareti zobos.»

Sergejs, programmētājs: «Es pats nesmēķēju, un smēķētāji mani traucē vienīgi tad, ja esam vienā telpā. Vai vajadzētu aizliegt smēķēt uz ielām, to gan nezinu, tad jau drīzāk vajadzētu ierādīt šiem cilvēkiem speciālas vietas, kur drīkst smēķēt.»

Sandra, medmāsa: «Atklāti sakot, mani traucē smēķētāji Rīgas ielās, it īpaši sabiedriskā transporta pieturās. Pie mums jau cilvēki nerēķinās ar citiem. Vietās, kur ir maz cilvēku un nav bērnu, smēķēt varbūt varētu atļaut. Domāju, ka tas lielā mērā ir arī katra cilvēka kultūras jautājums.»

Juris, gleznotājs: «Es esmu cigāru smēķētājs. Man nebūtu nekas iebilstams pret smēķēšanas aizliegumiem, bet vispirms vajadzētu aizliegt izplūdes gāzes no automašīnām. Pieļauju domu, ka pat desmit smēķētāji nevar nodarīt to, ko viena mašīna. Man traucē tikai tie smēķētāji, kuri dūmus pūš ģīmī... Citādi gan nav iebildumu.»

Ināra, noliktavas pārzine: «Jā, traucē, it īpaši sabiedriskā transporta pieturās. Tur gan vajadzētu aizliegt smēķēt. It īpaši sliktos laika apstākļos man kā nesmēķētājai šādi cilvēki ļoti traucē.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu