Jautājumi par CV, kas mēdz atkārtoties

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Kādu CV noformējumu lietot?

CV var būt dažādi noformējumi, t.sk. hronoloģiskais, funkcionālais un kombinētais variants. Kādu variantu lietot, ir atkarīgs jau no konkrētā darba meklētāja.

Hronoloģisko CV lieto tad, ja tev ir vērā ņemama darba pieredze un tu gribi to uzsvērt. Iesākt vajadzētu ar pēdējo darba vietu un atbilstoši iet hronoloģiski atpakaļ. Funkcionālais CV uzsver tavas prasmes un spējas un neparāda darba vietu hronoloģisko secību. Šis CV noformējums tomēr nav sevišķi iecienīts, jo tas tiek vairāk lietots tad, ja ir vēlēšanās noslēpt kādu savas darba dzīves aspektu. Šis variants pirmām kārtām ir piemērots tiem, kam nav darba pieredzes, kuru darba gaitas ir bijušas ar pārtraukumiem vai kuri ir mainījuši profesiju.
Viens no efektīvākajiem noformējumiem ir kombinētais noformējums, kas sākas ar kopsavilkumu (uzsverot pieredzi un sasniegumus) un beidzas ar hronoloģisku darba vietu uzskaitījumu. Šis noformējums ļauj izvietot vērtīgākās prasmes un pieredzi tūlīt CV sākumā.

Kā sastādīt CV tā, lai tas tūlīt citu vidū iekristu acīs?

CV galvenokārt koncentrējas uz darba uzdevumiem un pieredzi. Uzsver savus sasniegumus, lai parādītu potenciālajam darba devējam savu darba ētiku un vērtību. Bet neuzskaiti vienkārši savus sasniegumus - apraksti apstākļus, problēmas un izaicinājumus, kā tu tiki ar tiem galā un kādi bija tavas darbības rezultāti. Kādu labumu tu devi savam darba devējam vai pārējiem darbiniekiem. Nākošajam priekšniekam būtu jāreaģē: «Ja šis cilvēks deva tādu labumu x uzņēmumam, tad kādu labumu viņš varētu dot mums?»

Cik ātri manam CV būtu jāiedarbojas uz nākošo darba devēju, lai viņš uzaicinātu mani uz darba interviju?

Tavam CV būtu jāatstāj iespaids pirmo 15-30 sekunžu laikā. Ja tas neizraisa uzmanību, tad acīm redzot tas tiks atbīdīts sāņus. Šeit daži padomi paliekoša pirmā iespaida atstāšanai: drošu rezultātu dos izcelts kopsavilkums par tavu pieredzi un kompetenci.

Ja tu iesniedz CV uz papīra, rūpējies, lai tā noformējums un teksta izvietojums būtu iespējami aicinošs, lai darba devējs sajustu, ka viņam tas noteikti jāizlasa. Nesaspied tekstu par daudz blīvi un nelieto pārāk mazus fontus, jo tos ir grūti lasīt. Izcel būtiskākos punktus un sastādi CV tā, lai visu vajadzīgo informāciju varētu saņemt iespējami viegli un ātri.

Vai CV ir jāietilpst vienā lappusē?

CV kalpo tikai vienam mērķim - lai tevi uz tā pamata uzaicinātu uz interviju. Daudzos gadījumos ar CV uz vienas lappuses nepietiek, lai aprakstītu visas tavas prasmes un pieredzi. Tā vietā, lai uztrauktos par CV garumu, domā par informācijas kvalitāti un uzbūves efektivitāti. Šodienas darba tirgū CV garums nav noteicošs rādītājs - pat ja darba devējs nelasa visu dokumentu pēc kārtas, tur jābūt pietiekamai acīs krītošai informācijai, kas nodrošinātu tev uzaicinājumu uz interviju. Tātad CV var būt arī divas vai trīs lappuses garš, ja tava darba pieredze ir tik ietilpīga. Bet vairumam studentu un darba meklētāju, kuru darba pieredze nepārsniedz 5 gadus, pietiek ar CV uz vienas lappuses.

Kas ir atslēgvārdi un kā noteikt savai profesijai piemērotos atslēgvārdus?

Atslēgvārdi ir svarīgi, jo ar to palīdzību var ātri kontrolēt piemērotību kādai profesijai. Tāpēc tev ir jāzina savai profesijai prasītās zināšanas un prasmes. Tur arī atradīsi atslēgvārdus, ko pievienot savam CV. Iztēlojies sevi par darba devēju - kādam darbiniekam tu dotu priekšroku uz vēlamo amatu?

Vēlos kandidēt uz dažādiem amatiem. Vai tiem visiem ir piemērots viens CV?

Atceries, ka CV palīdz tirgoties un, kandidējot uz dažādiem amatiem, ir jāveido arī dažādi CV. Ar to palielināsi varbūtību, ka tavs CV tiks ievērots.

Mani paaugstināja amatā Kā to izcelt CV?

Apraksti savus pēdējos/iespaidīgākos amatus un uzskaiti tos katru atsevišķi, parādot, ka es kāpis pa uzņēmuma amatu kāpnēm uz augšu. Vari pie katra amata pievienot arī darba uzdevumu un sasniegumu īsu aprakstu. Piemēram:

AS ABC, 1992-

nodaļas vadītājs - 1998-

galvenais speciālists - 1995-1998

speciālists - 1992-1995

Kā parādīt CV uzņēmuma nosaukuma maiņu sakarā ar pārstrukturēšanos vai apvienošanos ar citu uzņēmumu?

Piemēram, tā:

AS ABC (bijusī AS DEF)

AS ABC (apvienojusies 1995.g. ar AS DEF)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu