Laulāties baznīcā, pilī vai dzimtsarakstu nodaļā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Laulības baznīcā jau daudzus gadus ir iespēja slēgt savas ģimenes saites ārpus oficiālās dzimtsarakstu nodaļas. Cik bieži tas ir apzināts solis pie Dieva un cik bieži vienkārši nodeva modei, šoreiz lai paliek katra paša ziņā. Statistika liecina, ka pārsvarā jaunie pāri joprojām tomēr izvēlas laulāties dzimtsarakstu nodaļā. 2006. gada pirmajā pusgadā pavisam Rīgā tika noslēgtas 1965 laulības, no kurām tikai 291 pāris salaulājās baznīcā.

Laulību var noslēgt dzimtsarakstu nodaļā un baznīcā, ja laulājamie pieder pie luterāņu, Romas katoļu, pareizticīgo, vecticībnieku, metodistu, baptistu, septītās dienas adventistu vai Mozus ticīgo (jūdaistu) konfesijas. Jānoskaidro, vai garīdzniekam, pie kura vēlas laulāties, ir konfesijas vadības atļauja laulību reģistrēt. Ja laulājis būs garīdznieks, kam šādu tiesību nav, laulība noslēgta nebūs.

Pirms laulāšanas notiek izsludināšana. Ja vēlas laulāties baznīcā, izsludināšanu jeb uzsaukšanu izdara pēc attiecīgās konfesijas noteikumiem.

Lai laulātos katoļu baznīcā...

Katoļu priesteris Juris Jalinskis skaidro, ka, izvēloties slēgt laulību Romas katoļu baznīcā, vismaz vienam no pāra jābūt katoļticīgam. Nav problēmu Romas katoļu baznīcā salaulāt katoļticīgo ar luterticīgo vai pareizticīgo. Ja ir tā, ka otra puse pārstāv kādu citu konfesiju un spēj pārliecinoši pamatot, kāpēc to nevēlas mainīt, tad viņam ir tiesības saglabāt savu pārliecību un katoļticību nepieņemt. Galējo lēmumu pieņem bīskaps.

Tā kā laulība ir sakraments, tad abiem - vīrietim un sievietei - vajadzētu būt kristītiem. Vēlami arī citi sakramenti (iestiprināšana, svētā komūnija, pirms laulībām arī grēksūdze). Rīgā un Vidzemes arhidiecēzēs laulības reģistrācijai jāpiesakās 6 mēnešus pirms laulībām. Pa šiem mēnešiem ir jāiziet pirmslaulību sagatavošanas kursi, kas parasti ilgst 2 mēnešus, un jāsagatavojas citiem sakramentiem.

Valsts ir noteikusi, kādi dokumenti ir jāiesniedz, laulājoties baznīcā. «Lai arī tagad ir atcelta prasība iesniegt arī medicīnisko izziņu, tomēr mēs katoļu baznīcā to prasām. Katram, kas Dieva priekšā kaut ko sola, ir pilnībā jāapzinās, ko viņš uzņemas. Tāpēc ir svarīgi, lai laulātajiem būtu skaidrība arī par otras puses veselības stāvokli un problēmām,» saka J. Jalinskis.

Baznīca nopietni izturas pret laulības saitēm, tāpēc īpaša procedūra jāiziet tiem, kas jau vienreiz ir bijuši laulājušies Dieva priekšā. Lai laulātos otrreiz, iepriekšējā laulība ir jāatzīst par nederīgu. To nosaka Baznīcas tiesa, detalizēti pētot iepriekšējās laulības izjukšanas iemeslus. Ja pirmā laulība ir slēgta dzimtsarakstu nodaļā, tad tāpat tās izjukšanas iemeslus skatās individuāli.

Pašreiz ļoti bieži bērni dzimst pirms tam, kad vecāki ir oficiāli noformējuši savas attiecības. Tomēr uz šo faktu baznīca skatās pielaidīgi un neuzskata, ka tas varētu būt iemesls laulības reģistrēšanas atteikumam.

Laulājoties jābūt arī diviem pilngadīgiem lieciniekiem (vīrietim un sievietei). Būtu labi, ja arī viņi būtu ticīgi, bet obligāti tas nav. Nav ieteicams laulāties adventa un gavēņa laikā. Ja citādi nav iespējams, tad izņēmuma gadījumos var laulāties arī šajos laikos, taču tādā gadījumā svinības būs askētiskas un klusas.

Vai ir gadījumi, kad mācītājs atsakās laulāt pāri, kaut formāli tas atbilst visām prasībām? «Ja garīdzniekam ir aizdomas, ka pāra attieksme nav nopietna, varam atteikt laulāt. Piemēram, reiz bija atnācis pāris - jaunāks puisis un gados vecāka dāma. Puisis atklāti pateica, ka pagaidām, kamēr sieviete vēl izskatās labi, viņš vēlas precēties, bet vēlāk, iespējams, izšķirsies. Protams, tādā situācijā mēs atteicām,» stāsta mācītājs.

Laulību ceremonija norit atbilstoši laulību liturģiskajam ritam, un arī to pirms šīs ceremonijas sīkāk paskaidros priesteris. Bieži vien var sarunāt ar priesteri, kurus lasījumus lasīt dievkalpojuma laikā, ja jaunlaulātajiem ir tāda vēlēšanās.

Laulību ceremonija var notikt Laulību Mises laikā vai arī ārpus Mises atsevišķi. Ja tā ir Laulību Mise, tad laulību rits notiek pēc sprediķa. Laulību rita laikā priesteris visu paskaidro - kad jāsaka «jā» vārds, kad jānolasa laulību solījuma vārdi (tekstu iedod priesteris), kad jāuzmauc pirkstā pasvētītie gredzeni, kad jāparakstās.

Lai laulātos Latvijas evaņģēliski luteriskajā baznīcā...

Ja ir nodoms laulāties evaņģēliski luteriskajā baznīcā, abiem ir jābūt luteriskās baznīcas locekļiem, kuri ir gan kristīti, gan iesvētīti, kā arī ir reģistrēti draudzē un nav no draudzes atskaitīti. Laulība var tikt noslēgta arī tad, ja viens no laulājamiem ir luterānis un otrs - kādas citas tradicionālās Latvijas kristīgās konfesijas draudzē reģistrēts loceklis. Abiem laulību kandidātiem jābūt brīviem, t.i., neprecētiem vai atraitņiem, kuri nav saistīti ar citu personu laulību solījumā. Vismaz mēnesi iepriekš baznīcas kancelejā jāsaskaņo laulības laiks. Ja kāds no pāra nav kristīts, jāapmeklē katehēzes kurss, kur iepazīstina ar ticības pamatiem, un jāapmeklē dievkalpojumi.

Gadījumā, ja viens (vai abi) no pāra iepriekš jau ir bijuši laulāti, tad par to ir jāinformē mācītājs. Jauna laulība netiks liegta, ja ir bijuši nozīmīgi iemesli, kādēļ iepriekšējo laulību nevar atjaunot (piemēram, iepriekšējais dzīvesbiedrs ir nodibinājis citu ģimeni). Mācītājam ir tiesības atteikties laulāt cilvēku, kas sastāvējis kristīgā laulībā un laulības šķiršanas iemesls bijusi šā cilvēka seksuālā neuzticība laulībā vai arī viņš ir bijis tas, kas ierosinājis laulību šķirt tikai tāpēc, ka nesaderēja raksturi. Tāpat atteikumu saņems neticīgais (bezdievis), citas reliģijas pārstāvis. Netradicionālas kristīgās konfesijas pārstāvis nevar saņemt laulības reģistrāciju.

Laulības luteriskajā baznīcā parasti nenotur Lielā gavēņa laikā - no Pelnu dienas līdz Lieldienām.

Laulājoties dzimtsarakstu nodaļā

Joprojām lielākā daļa laulību tiek noslēgtas dzimtsarakstu nodaļā. Stājoties laulībā pirmo reizi, ne dzimšanas apliecība, ne ārstu izziņa vairs nav nepieciešama, no dokumentiem vajadzīga tikai pase. Ja gaidāmās kāzas nav pirmās, dzimtsarakstu nodaļā jāiesniedz arī iepriekšējās laulības šķiršanas dokuments. Vismaz mēnesi pirms kāzām dzimtsarakstu nodaļas telpās redzamā vietā jāatrodas paziņojumam par gaidāmajām kāzām, lai, ja laulības noslēgšanai ir kādi šķēršļi, ikviens tos varētu darīt zināmus.

Latvijā joprojām nevar noslēgt laulības ārpus baznīcas vai dzimtsarakstu nodaļas, piemēram, meža pļaviņā, jūras krastā vai privātmājas dārzā. Toties, ja izvēlētās dzimtsarakstu nodaļas telpas ir par mazām kuplajam viesu pulkam, tad svinīgo ceremoniju var novadīt arī pilī vai muzejā. Tad pilij vai muzejam jāatrodas tās pašas pašvaldības teritorijā, jo katra no dzimtsarakstu nodaļām laulā tikai savā teritorijā. Arī izmaksas tādā gadījumā ir augstākas. Dzimtsarakstu nodaļas vadītājs pats lemj, vai doties laulāt uz pāra izvēlēto vietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu