Kosmonautiem ļaus atkritumus mest orbītā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ļoti iespējams, ka Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) ekipāžai ļaus izsviest atkritumus tieši pār orbitālā kompleksa bortu. Savu laiku nostrādājošo aparatūru un atkritumus no SKS sašaus, lai tie stacijai nevarētu radīt bojājumus.

«Mēs saprotam, ka izmest priekšmetus — tas nav īsti tas, ko vajadzētu darīt,» atzīst Nikolass Džonsons, kurš Džonsona kosmiskajā centrā, kas atrodas Hjūstonā, vada programmu, kas saistīta ar kosmiskajiem atkritumiem.

Jaunu stratēģiju par atkritumiem NASA sāka izstrādāt pēc šatla «Columbia» avārijas. Tolaik uz SKS tika pārtraukti šatlu reisi un kosmiskās stacijas telpa sāka piepildīties ar izstrādātajiem materiāliem. Tagad šatlu lidojumi ir atjaunoti, taču amerikāņu aģentūra tomēr piedāvā dažreiz kosmisko telpu izmantot atkritumu utilizācijai, jo to sūtīšana atpakaļ uz Zemi varētu radīt bīstamību. Attiecīgo darbības plānu varētu pieņemt, ja to atbalstīs NASA partneri SKS sfērā — Krievijas un Eiropas kosmiskās aģentūras.

Plānots, ka pār bortu tiks pārsviesti lieli objekti, piemēram, pustonnu smagi konteineri ar sanitārajiem atkritumiem. Šāda taktika tiek piedāvāta tāpēc, ka orbītā lielus objektus izsekot ir vieglāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu