Rīgas sammits būs alianses transformācijas sanāksme

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmē galvenais apspriežamais jautājums būs alianses transformācija, savukārt nākamajā sammitā uzsvars tiks likts uz alianses paplašināšanos, preses konferencē sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sammitā NATO valstu un valdību vadītāji apspriedīs alianses paplašināšanas grafiku un potenciālās kandidātvalstis, kā arī atsevišķu valstu progresu un kritēriju izpildi virzībā uz iestāšanos NATO.

«Partnernācijas uz šo sanāksmi nav aicinātas, taču gala rezultāti būs visiem pieejami, kad nāksim klajā ar deklarāciju. Šīs konkrētās galotņu sanāksmes mērķis ir koncentrēties uz NATO transformāciju. Šī sanāksme ir domāta tikai dalībvalstīm ar konkrētu vēlmi mums pašiem koncentrēties uz savām iekšējām lietām, plāniem, nākotnes prioritātēm un mūsu sadarbību ar citiem. Kad tas būs izdarīts, kad mēs būsim šo mājasdarbu izdarījuši, tad mēs būsim gatavi iet tālāk, runāt ar saviem partneriem,» sacīja Vīķe-Freiberga.

Prezidente uzsvēra, ka viens no NATO galotņu sanāksmes būtiskākajiem jautājumiem būs par NATO miera nodrošināšanas misijas Afganistānā nākotni. Sanāksmes dalībnieki mēģinās izstrādāt rīcības plānu, lai panāktu Afganistānas nostabilizēšanos un spēju sevi pārvaldīt.

Vīķe-Freiberga uzskata, ka Latvija, uzņemoties organizēt NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmi, pierāda spēju uzņemties atbildību. «Mēs esam ļoti gandarīti un priecīgi, ka esam šo drošo nāciju saimes locekle, kas ir vienojušās par solidaritāti, par savstarpējo atbalstu, lai nodrošinātu savu suverenitāti un teritoriālo integritāti. Mēs priecājamies, ka esam militārā aliansē, kas nodrošina drošību, un mēs esam dziļi gandarīti, ka tagad kā pilntiesīgi locekļi mēs spējam apliecināt savu devumu šai organizācijai, uzņemoties galotņu sanāksmes rīkošanu. Tas bija ļoti ambiciozi, tas prasīja resursus no mūsu valsts. Mēs priecājamies, ka varam piedāvāt savu infrastruktūru, objektus un šeit visus uzņemt. Mēs lepojamies ar sevi,» norādīja prezidente.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu