Sammitā galvenokārt apspriedīs NATO operācijas Afganistānā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes galvenā diskusija būs par alianses miera nodrošināšanas misiju Afganistānā, norādīja NATO preses sekretārs Džeimss Apaturajs.

Piecu gadu laikā, kopš NATO iesaistījusies miera uzturēšanā Afganistānā, valsts  ievērojami progresējusi gan demokrātijas, gan ekonomikas attīstībā, skolu apmeklējošo bērnu skaits pieaudzis līdz sešiem miljoniem, arī veselības aprūpe ir ievērojami pieejamāka. Apaturajs uzsvēra, ka valsts attīstība saistāma ar NATO darbību Afganistānā.

Arī lielākā daļa Afganistānas iedzīvotāju atbalsta karaspēka klātbūtni Afganistānā, sacīja NATO preses sekretārs. «NATO ir gatava ilgtermiņa darboties Afganistānā un šīs darbības mērķis ir panākt, lai tā darbojas kā jebkura cita valsts, kas spēj sevi pārvaldīt. NATO ir arī ieinteresēta, lai Afganistāna spētu sekmīgi atgriezties starptautiskajā apritē,» norādīja Apaturajs.

Sanāksmē plānots pārrunāt valstu un valdību ierobežojumu, kas attiecas uz karadarbību dažādās valstīs, samazināšanu. NATO ģenerālsekretārs vēlas no visu 26 dalībvalstu pārstāvjiem saņemt apliecinājumu, ka nepieciešamības gadījumā pārējās dalībvalstis sniegs palīdzību, ja kādas valsts militārie spēki nonāks ārkārtas situācijā.

Tāpat tiks apspriests arī alianses paplašināšanās jautājums. «Attiecībā uz paplašināšanos ir pavisam skaidri plāni, NATO vēl nav izsmēlusi paplašināšanās iespējas,» sacīja NATO preses sekretārs un piebilda, ka neviena valsts aicinājumu pievienoties aliansei pēc sanāksmes nesaņems, šis jautājums tiks apspriests nākamajā sammitā, kas plānots 2008. gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu